• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Asociația Forța Fermierilor a cerut două modificări importante pentru sprijinul cuplat la soia

  Roxana Dobre -

  Asociația Forța Fermierilor (AFF) a solicitat în numele membrilor săi o serie de modificări la forma pusă în dezbatere pentru ordinul care va reglementa condițiile de accesare a subvențiilor agricole de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

  Între revizuirile solicitate de AFF se numără și două modificări importante în condițiile de accesare a subvenției speciale pentru cultura de soia. Este vorba despre sprijinul cuplat pentru venit – soia, intervenția PD-09.

  AFF a cerut într-o adresă transmisă miercuri, 22 februarie, ministrului Agriculturii, Petre Daea, modificarea unor condiții de eligibilitate pentru Sprijinul cuplat pentru venit – soia, intervenția PD-09. Este vorba despre crearea cadrului legal astfel încât și procesarea în propriile unități să fie considerată valorificare.

  ”Cu privire la sprijinul cuplat pentru venit la soia, în forma proiectului a fost menținută formularea care exclude de la plată fermierii care au investit în procesarea oleaginoaselor – mulți cu sprijinul fondurilor europene. Vă rugăm să creați cadrul legal pentru ca și procesarea în propriile unități să fie considerată valorificare, nu doar vânzarea către alte unități”, se arată în adresa AFF care a fost înregistrată la MADR cu nr. 65744.

  Fermierii cer menținerea producției minime eligibile la 1,3 tone/ha

  Tot pentru Sprijinul cuplat pentru venit – soia, intervenția PD-09, Asociația Forța Fermierilor a cerut ministrului Agriculturii să mențină pragul care se aplică în prezent pentru această subvenție, de minim 1,3 tone/ha în cazul producției minime care trebuie să fie obținută și valorificată de fermieri pentru a fi eligibili. Ministerul Agriculturii, în forma actului legislativ aflat în consultare publică, a propus o producție majorată la 1.900 de kilograme pe hectar.

  Astfel, AFF propune reformularea art.56 aliniat (1) litera d) din cadrul proiectului de ordin, după cum urmează:

  Sprijinul cuplat pentru venit – soia, intervenția PD-09, se acordă fermierilor care îndeplinesc următoarele criterii de eligibilitate:
  a) sunt beneficiari BISS;
  b) sunt utilizatorii unei suprafețe agricole localizate pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrare și Control;
  c) exploatează un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha și cu o suprafață a parcelei agricole de cel puțin 0,3 ha;
  d) care fac dovada valorificării unei producţii minime anuale de 1,3 tone boabe soia/ha recoltată la maturitate;
  (i) către unităţi de procesare autorizate/înregistrate la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi/sau
  (ii) a utilizării acesteia în consumul propriu la nivelul fermei pentru hrana animalelor deţinute, înscrise în Registrul naţional al exploataţiilor, şi a păsărilor, situaţie în care prezintă dovada că la nivelul fermei deţin animale, respectiv păsări, şi/sau a utilizării acesteia în consumul propriu la nivelul fermei pentru procesare în vederea obținerii produselor derivate, situaţie în care fermierul prezintă dovada calității de procesator şi/sau
  (iii) a valorificării pe bază de contract comercial de vânzare/cumpărare a mărfii.

  Cuantumul estimat că va fi plătit pentru Sprijinul cuplat pentru venit – soia în 2023 este de 150 euro/ha.

  Schimbările cerute fac parte din proiectul de ordin privind criteriile de eligibilitate pentru anul 2023, publicat de Ministerul Agriculturii în dezbatere publică pe 14 februarie și pentru care se mai pot trimite sugestii de modificare până la 24 februarie.

  Citiți și: Listă subvenții APIA 2023. Schemele de plată pentru fermieri începând din acest an


  Te-ar mai putea interesa

  Top 10 culturi care primesc cele mai mari subvenții de la APIA Recoltă record de soia în Brazilia. Aproape două treimi va pleca la export Prețul cerealelor a crescut brusc vineri după un nou raport USDA. Rapița a urcat cu 21 euro/tonă!

  Ultimele știri

  Weekend cu ploi torențiale și descărcări electrice. Alerta emisă de meteorologi! Guvernul înființează luna viitoare Banca de Dezvoltare a României, care va finanța și fermierii Preotul Hans Koller a fondat o comunitate care trăiește unită prin credință și agricultură