• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Produsele pentru protecția culturilor – mai scumpe ca niciodată. Se anunță ieftiniri abia în 2023

    Mircea Olteanu -

    Prețurile produselor de protecție a culturilor vor atinge maximul istoric în 2022, potrivit datelor Oficiului Federal de Statistică din Germania privind evoluția costurilor pentru resursele agricole. Prețurile erbicidelor (cum ar fi glifosatul) au crescut deosebit de puternic, deoarece majoritatea sunt importate din China, relatează portalul Agrarheute.

    Costuri cu 16% mai mari la erbicide

    Fermierii germani au trebuit să cheltuiască cu 16% mai mult pe erbicide la începutul acestui an. Una peste alta, pesticidele (erbicide, fungicide, insecticide) au devenit cu 11% mai scumpe în Germania în decurs de un an, potrivit oficiului de statistică. Cu toate acestea, produsele de protecție a culturilor sunt în prezent foarte rare pe piața mondială și se pare că sunt tot mai scumpee. Prețuri record la erbicide sunt înregistrate și în alte regiuni ale lumii, cum ar fi SUA.

    Un motiv este faptul că o mare parte dintre cele mai importante produse de protecție a culturilor din lume, cum ar fi glifosatul și glufosinatul, sunt fabricate în China. Iar importul din China pare să nu funcționeze. Problemele care provocat această situație sunt complexe. Analiștii indică întreruperi ale producției în timpul pandemiei, din cauza lipsei forței de muncă, dar și costuri de transport uriașe, întârzieri ale livrărilor și costuri de producție în creștere.

    Probleme la aprovizionarea cu glifosat

    Ceea ce pare clar este că deficitul și creșterile de preț provocate de această situație vor persista în 2022. Glifosatul și glufosinatul sunt ingredientele active cele mai afectate. Ambele sunt la mare căutare, glifosatul – în ciuda criticilor masive – fiind încă la baza multor programe de combatere a buruienilor.

    Cu toate acestea, prețurile pentru majoritatea celorlalte ingrediente chimice active, inclusiv fungicide și insecticide, au crescut semnificativ. Iar acum, când fermierii din emisfera nordică încep semănatul de primăvară, riscul ca prețurile să crească devine tot mai probabil, a declarat Sam Taylor, analist șef la RaboResearch, citat de serviciul industrial DNT.

    O ofertă mai bună și scăderi de preț abia în 2023

    Și există mai multe probleme: fermierii și comercianții cu amănuntul par să stocheze cantități mai mari de produse agrochimice pentru a face față penuriei, potrivit unor analiști. Cu toate acestea, există și alți factori care mențin prețurile la un nivel ridicat: întârzieri mari în transportul maritim, întreruperi de activitate în porturi, în transportul rutier și în principalele unități de producție din China, din cauza măsurilor anti-COVID.

    Această politică zero-COVID poate continua să forțeze închiderea bruscă a fabricilor de producție și rămâne cel mai mare risc pentru aprovizionare, a remarcat analistul Rabobank. Cu toate acestea, cel mai probabil, cândva în 2023, deficitele actuale se vor atenua și vom vedea că penuria se va transforma în abundență, crede Taylor.

    De asemenea, dacă comercianții cu amănuntul continuă să aprovizioneze și fermierii aduna cât de mult pot, atunci, dintr-o dată, s-ar putea înregistra și o scădere masivă a prețurilor”, crede analistul, adăugând: „Și asta s-ar putea întâmpla probabil în 2023”.

    Marile companii industriale, precum BASF și Bayer, încearcă, de asemenea, să compenseze penuria în America de Nord și Europa, care a apărut din cauza lipsei livrărilor din China. Cu toate acestea, multe probleme au apărut din cauza problemelor logistice la nivel mondial, majoritatea fiind în afara controlului companiilor, a declarat Robbie Upton, directorul de marketing al BASF în SUA.

    Criza de aprovizionare, agravată de războiul din Ucraina

    Toate aceste probleme se reflectă în prețuri. „Prețurile de pe piața chineză la nivel de producător au crescut cu 100% de la an la an pentru glufosinat”, spun analiștii. La acestea se adaugă costurile uriașe cu transportul maritim și terestru, iar rezultatul este că fermierii se confruntă cu preturi ridicate.

    Bayer AG, de exemplu, a avertizat că pandemia și evenimentele meteorologice severe din ultimii doi ani (în SUA) vor continua probabil să afecteze industria în 2022 și mai departe, iar prețurile produselor de protecție a culturilor vor rămâne cheremul acestor capricii globale.

    Glifosatul a înregistrat, anul trecut, una dintre cele mai mari creșteri de preț pe piețele chineze, a remarcat Taylor, care a indicat că prețurile au crescut cu 177% la un moment dat, dar creșterea s-a atenuat recent. Iar lipsa glifosatului alimentează cererea pentru alte ingrediente active cheie ale erbicidelor. Cererea de fungicide și insecticide este puțin mai limitată, fiind observate creșteri de preț de 10% până la 15%.

    Războiul din Ucraina a accentuat și incertitudinile pe piața produselor de protecție a culturilor. În plus, penuria globală de energie ar putea afecta și industria chimică. Asigurarea aprovizionării cu materii prime pentru unitățile de producție europene va reprezenta o provocare majoră pentru UE. Analiștii se tem că o întrerupere a furnizării de gaze naturale din Rusia ar putea duce, de asemenea, la o întrerupere a producției de ingrediente active către marii producători din UE.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă