• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Petre Daea: Fermele din România, dotate cu 293.000 de tractoare. O mare parte sunt achiziționate cu fonduri europene

  Roxana Dobre -

  Ministru Agriculturii, Petre Daea, a făcut un bilanț al sumelor care au ajuns la fermieri, până în prezent. Șeful de la Agricultură a afirmat că banii europeni depăşesc 1,56 miliarde de euro, sume ce provin din fonduri europene.

  Petre Daea a anunțat ieri, sâmbătă – 25 februarie, ce sume au ajuns la fermieri, din finanțarea care provine de la Uniunea Europeană.

  ”În fiecare an noi producem în ţară în jur de 3 miliarde (euro n.r.), iar până la această dată am adus în România 1,56 de miliarde de euro. Sunt bani importanţi care au ajuns la fermieri şi care i-au ajutat, pe de o parte, să se mobileze cu utilaje şi maşini agricole, pe de altă parte să-şi continue activitatea având capitalul de lucru necesar pentru lucrările în câmp”, a spus ministrul Agriculturii, la finalul unei conferinţe organizate la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti-Mărăcineni.

  Conferința cu titlul „Planul Național Strategic 2023-2027” a fost prezidată sâmbătă, 25 februarie, de către ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești-Mărăcineni, a fost dedicată prezentării oportunităților de finanțare din Planul Național Strategic, precum și a mecanismelor de sprijin disponibile în perioada 2023-2027.

  Citiți și: Ministrul Petre Daea: Avem posibilitatea acum, PNS, să refacem patrimoniul pomicol al României

  Tractoare cumpărate din bani europeni

  Ministrul Agriculturii le-a spus celor prezenți că în România sunt în prezent 293.000 de tractoare ”datorită sprijinului pe care l-am primit de la Uniunea Europeană”.

  ”Lucrul acesta se vede, noi de la intrarea în Uniunea Europeană am făcut un salt extraordinar de important în agricultura ţării. Fermierii sunt mai bine dotaţi, au tehnologii mai bune şi, zic eu, cu randamente pe măsura efortului pe care îl fac. Mă gândesc doar că la numărul de tractoare pe care îl avem acum în România, 293.000 de tractoare, sunt (…) datorită sprijinului pe care l-am primit de la Uniunea Europeană”, a spus Petre Daea.

  Ministrul a transmis că obiectivul său ”ca om şi ca agricultor” este să aducă bani europeni în România, indiferent de efort deoarece fermierii români merită acest lucru.

  Creșterea efectivelor de animale va fi în continuare susținută

  Întrebat cum comentează deciziile UE privind reducerea consumul de carne în următorii 7 ani, Daea a răspuns: ”Nu-l văd, nu-l văd. Mâncăm ce am mâncat dintotdeauna şi mâncăm în continuare”.

  ”Nu întâmplător am spus aici despre formele de sprijin. Nu întâmplător am spus că în continuare vom susţine creşterea efectivelor de animale. Este nevoie să facem acest lucru, să lucrăm terenul şi din rodul pământului şi din grajdurile cu animale să ne obţinem materia primă. (…) Sigur, există şi boli şi dăunători, inclusiv la plante, unde sunt chiar mai mulţi dăunători”, a mai spus ministrul.

  De asemenea, Daea a menţionat că în acest an au fost lansate mai multe obiective noi investiţii în agricultura României, în special în zona de creştere a porcului.

  ”Sunt 71 de noi obiective de investiţii în agricultura României, în zona acesta a creşterii porcului şi a păsărilor, din care 28 sunt pentru reproducţia de carne la suine, în aşa fel încât să reducem şi să eliminăm importul de de material biologic, ştiindu-se că astăzi suntem tributari în acest domeniu şi suntem legaţi şi dependenţi de importurile de material biologic din afara ţării. Lucrurile acestea le-am făcut acum şi au început aceste obiective, noi am făcut contractele pentru executarea acestora. În câţiva ani de zile lucrurile se îndreaptă şi în acest domeniu”, a mai spus şeful MADR.

  Act normativ pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA)

  În ceea ce priveşte pesta porcină africană, oficialul MADR a transmis că în cel mai scurt timp se va aproba în Parlamentul României un act normativ de ”importanţă deosebită”, pentru combaterea acestei boli, care a adus pierderi economice însemnate industriei de creşterea porcului din ţara noastră.

  ”Ştiu foarte bine că în Parlamentul României este un act normativ de importanţă deosebită şi cu siguranţă într-o perioadă scurtă de timp va fi pus şi în mişcare. Este acea lege privind intervenţia în domeniu, în aşa fel încât să putem stăvili această boală, care ne-a afectat foarte mult şi nu numai pe noi, ci întreaga lume. Iată că nu găsim antidotul, nu găsim nici vaccinul şi nici nu găsim tratamentul la această nenorocită molimă pe care o avem în România şi care ne-a afectat”, a mai spus ministrul Agriculturii.

  Citiți și: Ce spune ministrul Petre Daea despre creșterea porcilor în gospodării

  Petre Daea a prezidat sâmbătă evenimentul cu tema ”Oportunităţi de finanţare prin Planul Naţional Strategic 2023-2027”, organizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală, desfăşurat la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti-Mărăcineni.

  Conferinţa a fost organizată în cadrul campaniei ”Caravana Cunoaşterii” şi se adresează în principal fermierilor, organizaţiilor societăţii civile şi partenerilor economici, sociali şi de mediu.


  Te-ar mai putea interesa

  Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

  Ultimele știri

  MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”