Ce spune ministrul Petre Daea despre creșterea porcilor în gospodării
Roxana Dobre -Interzicerea creșterii porcilor în gospodării este de neconceput, a afirmat ministrul Agriculturii, Petre Daea. Acesta a anunțat că autoritățile pregătesc acte normative ”ferme” privind mișcarea animalelor din exploatațiile unde se cresc porci.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, nu susține interzicerea creșterii porcilor în gospodării despre care spune că ”este de neconceput” chiar dacă virusul pestei porcine ”a călărit Europa şi nu numai Europa”.
”Este de neconceput să oprim creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei. O spune un om cu experienţă, cu analiză în domeniu şi, dacă vreţi, cu foarte multe interpretări tehnice din acest punct de vedere, iar lucrul acesta trebuie să fie foarte clar înţeles pentru totdeauna, dat fiind faptul că România nu se identifică decât cu ea însăşi. Virusul pestei porcine a călărit Europa şi nu numai Europa, iar pentru el nu există un răspuns medical nici prin vaccinuri, nici prin tratamente”, a punctat ministrul.
Citiți și: ANSVSA: Maxim 15 porci. Reguli noi pentru țăranii care cresc porci în gospodărie
Petre Daea: Omul nu înţelege că un animal care iese din curte trebuie să ştie unde-l duce şi în ce scop
Ministrul a anunțat că autoritățile ar putea emite acte normative ferme privind trasabilitatea efectivele, mișcarea animalelor dintr-o fermă în alta sau spre vânzare.
”Noi avem o singură problemă pe care trebuie să o rezolvăm şi o rezolvăm prin acte normative ferme, şi anume acea trasabilitate a produsului, sau mai bine zis acea mişcare a animalelor. Pentru că această proliferare a bolii este determinată, între altele, de factorul acesta generat de lipsa de respect faţă de lege, pentru că ştiţi foarte bine – şi eu m-am confruntat cu această treabă, o ştiu în intimitatea ei – în momentul în care omul nu înţelege că un animal care iese din curte trebuie să ştie unde-l duce şi în ce scop, lucrurile acestea pot produce în continuare greutăţi autorităţilor statului, inclusiv instituţiei sanitar-veterinare care nu poate să creeze un baraj de bio-securitate pentru fiecare gospodărie în parte”, a afirmat ministrul Agriculturii, Petre Daea, miercuri seară, la Prima News.
Conform datelor ANSVSA, din 2017 și până în prezent au fost stinse 5.859 de focare de pestă porcină africană. În luna noiembrie 2022 mai erau pe teritoriul României 61 de focare active. Aceeași sursă precizează că de la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, (raportat la luna noiembrie 2022 n.r) au fost diagnosticate 6.830 de cazuri la mistreți în 41 de județe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile de PPA la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.