• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Licitația Aberdeen Angus, un eveniment cu aer texan. Cel mai scump taur s-a adjudecat cu 5.800 de euro

    Daniel Befu -

    Asociația Aberdeen Angus România a organizat în zilele de 8 și 9 aprilie, în comunele mureșene Fântânele și Măgherani, o serie de evenimente în cadrul ”Zilelor Aberdeen Angus în România”. În prima zi, la ferma de selecție și reproducție din satul Cibu, s-a desfășurat licitația celor mai buni tauri, proveniți din fermele fermierilor membri.

    Soare, ici și colo pălării de cowboy, ba chiar și ciocate, în incinta unei ferme moderne. În jurul unui țarc aflat pe-un început de colină, invitați din cel puțin 20 de județe, privesc tensionați cum rând pe rând, intră în scenă cele mai valoroase exemplare de tauri Aberdeen Angus, proveniți de la ferme din întreaga țară. Unii tauri sunt blânzi ca mieii, alții fioroși ca niște bizoni, iar vreo doi dintre ei nici măcar nu se se obosesc să iasă, ca să se lase priviți de o specie mult inferioară lor, ca dimensiune corporală. Când se avântă în țarc, copitele taurilor împroașcă nori de praf, se izbesc în gardurile metalice, se tăvălesc pe jos și răsuflă nervoși. Natura parcă le ține isonul și pe cer se rostogolesc deodată vălătuci de nori gri-cenușii, care dau licitației o doză de intens dramatism.

    Fermierii crescători de Angus au licitat pentru taurii cei mai valoroși
    Încleștarea taurilor, un veritabil spectacol pentru toți cei prezenți

    Într-un capăt al țarcului, pe un podium, se află cei doi amfitrioni. Unul este Ionuț Gociman, directorul executiv al Asociației Aberdeen Angus România, care, atunci când un taur este introdus în țarc, îi face o descriere succintă în fața audienței. Celălalt amfitrion este Radu Antohe, singurul comisar de licitații pentru animale de interes zootehnic. Radu e cel care comunică prețul minim de pornire, dă startul licitației și cu pași mici forțează prețul în sus. Cu mișcări de dirijor și ochi de vultur, Radu Antohe privește agil peste cei prezenți, ca nu cumva să-i scape vreun cartonaș ridicat, semn că fermierul care-l ține e dispus să achite prețul cerut. Tot Antohe e cel care spune stop, atunci când mâinile fermierilor refuză să mai ridice, semn că s-a atins prețul maxim pentru animalul închis în țarcul din fața lor. Dacă tot ce se întâmplă sub ochii noștri ar fi pus pe modul ”mute”, privită strict vizual, scena de mai sus, ar putea fi ruptă de oriunde, din Pampas până în Montana.

    Secretarul de stat Antal Szabolcs Barabási, alături de Radu Antohe, comisarul licitației

    Secretarul de stat în ministerul Agriculturii Antal Szabolcs Barabási, care a urmărit atent licitația, dă la rându-i dreptate acestei percepții. ”Simt un aer de Texas! E un eveniment foarte important și îmi face mare plăcere să ajung la o asemenea licitație. Din 2015 se vede un trend ascendent, datorită subvențiilor acordate pentru taurine de carne. Înainte de 2015 a fost doar o creștere sporadică a vacii de carne și a Angusului, dar de 6-7 ani, am văzut că populația a crescut cu 78.000 de capete, deoarece fermierii sunt foarte interesați și au reușit investiții foarte frumoase, care înfloresc și dau rezultate. Mai trebuie să lucrăm ca în restaurantele de lux din orașele mai mari să ajung exclusiv carne de Angus produsă și procesată în România, mai ales că noi producem mult bio”, afirmă oficialul.

    Pentru directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ), Florinel Bîrcă, participarea la a treia ediție a licitației organizată în cadrul ”Zilelor Aberdeen Angus în România” a fost o premieră. ”E prima dată când mă aflu la un eveniment de acest tip. Pentru crescătorii de Angus din România, această licitație e un moment foarte important, în care au fost prezentate animale cu valoare de ameliorare mult peste medie. Fermierii aleg reproducătorii masculi în funcție de valoarea lor genetică și după exprimarea fenotipică a caracterelor. Eu cred c-au ales destul de bine astăzi. Taurii licitați astăzi sunt cei care vor disemina valoarea de ameliorare. Prin ei continuă trendul de ameliorare genetică a populației de Aberdeen Angus în România”, e opinia șefului ANZ.

    Radu Antohe este la acest moment singurul comisar de licitații din zootehnia românească

    Un comisar de licitații e singurul personaj dintr-o licitație care nu trăiește tensiunea momentului

    Radu Antohe este lector la ASE și expert în politici zootehnice și bunăstare animală. Totodată este și ”comisar de licitații atestat”, postură în care a fost prezent la licitația de tauri Aberdeen Angus din județul Mureș. În toată România, din cunoștințele lui, mai exista la un moment dat încă un comisar de licitații din Budapesta și care locuia și la Cluj, însă pe care nu știe dacă să-l încadreze ca fiind din România, sau din statul vecin.

    Antohe și-a ales o îndeletnicire exotică, așa că trebuie să aflăm mai multe despre ea. În timp ce atunci când năvălea un taur în țarc, toți cei prezenți la licitație trăiau exaltări asemănătoare celor ale microbiștilor înghesuiți în tribunele vreunui meci, în mod frapant nu același lucru îl putem spune și despre Radu Antohe, pentru care, odată ce a intrat în pielea ”comisarul de licitații”, savurarea spectacolului e un lucru interzis.

    Concentrare maximă la fiecare taur intrat în licitație

    ”Atunci când începe o licitație, nu îți permiți să te lași distras. În primul rând este focusarea, acuratețea observării mesajului de intenție a cumpărătorului, pentru că trebuie să observi foarte clar această concurență între cei care acced la procesul de achiziționare a animalului. Trebuie să le simți intențiile, trebuie să fii foarte atent la momentele de exprimare, pentru că există o procedură foarte clară în licitații, în care trebuie să respecți anumiți timpi, ai o marjă de eroare, bineînțeles, la nivel de secunde, dar observarea în timp real a concurenților, a celor care licitează dintr-o masă de public, dintr-o audiență de sute de persoane, e crucială. Trebuie să identifici în timp real indivizii care efectiv au acea dorință, în paralel cu urmărirea foarte atentă a prețului. Pentru un comisar de licitații tensiunea dispare doar când s-a atins scopul final, adică când se oprește licitația, după ce se adjudecă animalele respective. E un proces foarte mare de concentrare și de focusare. Stresul e maxim în timpul unei licitații, fiindcă nu îți poți permite nici o greșeală. Nu ai voie să defavorizezi pe cineva. Trebuie să fii foarte echidistant și foarte coerent și etic în abordare. În momentele de licitație nu ai timp să te bucuri de animale. Trebuie să fii exact ca pilotul la decolare și la aterizare. Trebuie să te asiguri că ai tratat întreaga procedură cu toată acuratețea, până când s-a închis licitația, pentru că de tine depinde rezultatul final. Tu ești cel în măsură să schimbi destinul animalului licitat și în mod etic să-l desemnezi pe cel care-și adjudecă animalul. Ai o răspundere foarte mare și dacă faci vreo eroare, poți afecta credibilitatea licitației. Aici este impactul negativ potențial, pentru că evenimentul e înregistrat audio-video. Este atent observat și dacă procesul de licitare nu e abordat cu acuratețe, fermierii nedreptățiți se pot îndrepta spre organizațiile de arbitraj, care sunt premergătoare tribunalelor. Și atunci comisarul de licitație are o mare responsabilitate în cursul procedurii de licitație, fiindcă semnează documente care atestă finalitatea licitației”, descrie Radu Antohe, cu lux de amănunte, ce trăiește un ”comisar de licitații” în timpul unei ”licitații”. A ajuns să practice această îndeletnicire atât de neobișnuită de licitator pentru animale, în urma absolvirii în 2002 unui curs de specialitate în Somerset, în sudul Marii Britanii.

    Acesta explică de ce procesul de licitare reprezintă o formă elegantă și mai cinstită decât altele, pentru evaluarea rezultatelor fermierilor: ”O licitație înseamnă transparență, recunoaștere și acceptarea de către crescători a tuturor indicatorilor de evaluare, pentru că membrii sunt într-o competiție în cadrul asociației, ca să-și impună exemplarele. Există această luptă concurențială colegială vis a vis de obținerea de produși cu transmitere ereditară îmbunătățită de la generație la generație. Asta înseamnă ameliorare”, declară Radu Antohe. O dovadă în acest sens e că la licitația organizată la ferma de testare și selecție Fântânele, au fost prezenți nu doar fermieri, ci și mulți posibili investitori interesați în a dezvolta ferme de vaci de carne Aberdeen Angus în România.

    Singura licitație de interes zootehnic din România e cea de tauri Aberdeen Angus

    Aflăm de la Radu Antohe că licitația organizată la Fântânele este unica licitație pe animale de fermă din România. ”Se mai fac licitații pentru animale de companie. Am mai făcut pe hipodromul de la Ploiești, înainte de pandemie, o licitație pentru cai, dar ei se tranzacționează pentru componenta recreativă, sporturile ecvestre și atunci intră la altă categorie decât zootehnia de producție”, completează specialistul.

    Asociația Aberdeen Angus România are circa 1.300 de membri cu un efectiv cumulat de 100.000 capete și e singura conducătoare a registrului genealogic pentru această rasă de bovine la nivel național. ”Asociația noastră are înscrisă cea mai mare populație de Aberdeen Angus din Uniunea Europeană. De mai bine de un an am depășit până și țara în care a fost omologată această rasă, acum două secole. E vorba de Marea Britanie, Scoția mai exact. Suntem singura Asociație din România care organizează licitații de bovine. În prezent avem două ferme în proprietate: ferma de testare și reproducție și ferma de colectare. Totodată suntem singura Asociație de profil care are o fermă de testare și reproducție în proprietate. De fapt e în proprietatea fermierilor membri, iar noi, echipa executivă a Asociației, doar le manageriem”, menționează inginerul zootehnist Ionuț Gociman, directorul executiv al Asociației Aberdeen Angus România, punctele forte ale structurii de profil, a cărei activități o coordonează la nivel operațional.

    Ioan Gociman, director executiv Asociația Aberdeen Angus România

    Ferma de testare și reproducție, se află în satul Cibu, pe raza comunei Fântânele din județul Mureș. Aici, de altfel, s-a și desfășurat ediția 2022 a licitației de tauri.

    ”În această fermă introducem în testare cei mai valoroși tăurași din această rasă, în funcție de performanțele genetice. Avem criterii speciale de selecție a acestor tăurași. Selecția celor mai buni tăurași se face în primă fază prin programul nostru informatic, care îi selectează pe criterii de performanță, genetice și matematice. Ulterior o echipă de specialiști merge în fermele proprietarilor și acești tăurași sunt bonitați, li se urmărește genealogia, li se fac foto și video și se monitorizează un întreg set de criterii, în baza cărora îi selectăm. Ulterior, cei mai buni tăurași din ferme sunt introduși în ferma de testare, pentru că acolo îi introducem în același mediu: aceeași apă, același furaj, același aer și acolo practic începe un concurs între acești tăurași. Tăurașul de 5800 euro adjudecat în cadrul actualei licitații, avea performanțe genetice foarte bune, un temperament docil, o ascendență genetică foarte valoroasă și un aspect fenotipic de excepție. Cei mai căutați sunt taurii mai blânzi, pentru că cei mai docili sunt mai ușor de manageriat de către fermieri. Însă cei care sunt un pic mai agresivi, de multe ori se impun mai mult asupra altor tauri și sunt mai impunători asupra femelelor și montează cum trebuie. Licitația de azi e foarte competitivă, pentru că fermierii din cadrul asociației noastre, au investit foarte mulți bani în genetică, atât animale, cât și material seminal. Noi în România avem genetică de Statele Unite, Canada, Australia, Noua Zeelandă, din toate statele unde rasa performează. Fermierii care au licitat azi nu s-au jucat, ci au licitat foarte precauți. Azi, taurul Green Farmsel s-a adjudecat cu 5.800 euro. Acesta e cel mai scump tăuraș Angus-Aberdeen din istoria României. Tăurașul surclasat a fost Iura Sedomar, care s-a tranzacționat în 2017 la Agraria, pentru 5.650 euro”, declară directorul executiv al asociației.

    În viitorul apropiat, în cadrul fermei de testare și reproducție, Asociația plănuiește să investească peste 1 milion de euro în dezvoltarea unui laborator cu tehnologie din Canada și SUA.

    ”Laboratorul e un proiect pe care credem cu tărie că o să-l implementăm. Laboratorul o să aibă pe de o parte rolul de recoltare material seminal, împaietare, etichetare, bancă de gene. Laboratorul va avea și alte capitole de activitate, pe care în momentul acesta nu le spunem public, deoarece am aplicat pentru finanțare și proiectul este încă în procedură de aprobare, însă ce vă pot spune e că e vorba de o tehnologie unică la nivel european, care se va ocupa cu testare genetică, testare furajeră și va avea și alte caracteristici speciale pentru proiectul genetic”, dă Ionuț Gociman câteva detalii despre cel mai îndrăzneț proiect al Asociației, pe care speră să-l vadă transpus în fapt.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți APIA 2024. Cursul la care se calculează subvențiile pe hectar și animale Mii de hectare de teren agricol – scoase la licitație în Ucraina. Arenda pornește de la 200 euro/ha Diana Șoșoacă cere controale UE și încetarea măsurilor privind combaterea pestei oilor: „Vă bateți joc de fermieri!”

    Ultimele știri

    Mămăligă cu brânză și smântână. Cât costă o porție de MBS la restaurantul Parlamentului Subvenție la plată începând de astăzi. 180 de milioane de euro, în conturile fermierilor Smithfield România devine Comtim România!