• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legume care se pot planta lângă usturoi

    agrointeligenta.ro -

    Legume care se pot cultiva lângă usturoi. De la roșii, la castraveți sau morcovi, culturile fac casă bună cu usturoiul. Lângă usturoi puteți pun și căpșuni, dar și cartofi.

    Vecinătate usturoiului acționează ca un repelent pentru dăunătorii multor culturi de legume. Nu toate legumele se adaptează însă bine lângă usturoi.

    Usturoiul este recunoscut pentru proprietățile sale fungicide și antibacteriene. Plantele de grădină experimentează și ele efectul benefic al fitocianinelor – substanțe active care inhibă creșterea microflorei patogene și resping dăunătorii.

    Se pot planta roșii lângă usturoi?

    Roșiile se pot planta lângă usturoi, chiar se recomandă această vecinătate. Plantele de usturoi protejează tomatele de afide, acarieni și muștele albe, reduc pătarea cafenie a frunzelor de tomate. Și tufele de roșii, la rândul lor, pot reduce probabilitatea infecției cu crusta pe usturoi. Cel mai bine este să așezați lotul de usturoi la cel puțin jumătate de metru de roșii. Usturoiul îl puteți planta lângă roșii atât în seră sau solar, cât și în câmp deschis, în grădină.

    Se pot planta castraveți lângă usturoi?

    Grădinarii au păreri diferite despre efectul usturoiului asupra castraveților. Unii cred că practic nu există beneficii ale plantării castraveților lângă usturoi, ba chiar că se poate ca plantele de castraveți să aibă o dezvoltare mai greoaie.

    Există și grădinari care apreciază că plantarea castraveților lângă usturoi aduce beneficii. Cultura este protejată de afide și alți dăunători.

    Ambele păreri sunt corecte. De aceea, pentru a obține un efect pozitiv, este nevoie să plantați castraveții nu foarte aproape de usturoi, ci se recomandă să lăsați măcar o jumătate de metru distanță între cele două culturi.

    Varză lângă usturoi

    Se poate planta varză lângă usturoi?

    Cultivarea verzei lângă usturoi se practică în multe solarii și grădini, mai ales la culturile de primăvară.

    Usturoiul protejează căpățânile de varză de diferiți dăunători: afide, puricii crucifere, omizi. De asemenea, usturoiul îmbunătățește imunitatea plantelor.

    Într-o plantare mixtă se plantează mai întâi usturoiul, iar după germinare, varza. Deoarece au sisteme radiculare diferite, culturile nu concurează pentru hrana în sol, dar este posibil să aveți căpățâni de usturoi mai mici.

    Se pot pune morcovi lângă usturoi?

    Morcovii se pot pune lângă usturoi în grădină. Rădăcinoasa va fi protejată de afide sau muște, așa că apropiere de usturoi este benefică. Dacă acest lucru nu este posibil, se recomandă plantarea usturoiului între rânduri sau mixtă.

    Un lucru interesant la această combinație de plantare este că nu doar usturoiul ajută morcovii, dar de asemenea, morcovii ajută usturoiul să crească sănătos. Substanțele secretate de morcovi permit usturoiului de iarnă să păstreze frunzele suculente pe mult timp. Ca rezultat, ambele culturi pot fi recoltate simultan. Capetele de usturoi cresc și sunt bine păstrate. Un alt plus: puteți planta morcovii și usturoiul împreună înainte de venirea iernii.

    Se pot cultiva cartofi lângă usturoi?

    Gândacul de cartofi (Colorado) și (Phytophthora) provoacă mult rău culturii de cartofi. Ambele probleme pot fi reduse la minimum dacă veți planta căței de usturoi între rânduri la cartofi. Leguma va avea același efect asupra vinetelor și ardeiului, crescându-le și randamentul. Pentru plantare, alegeți să fie soiuri diferite de usturoi care se plantează primăvara.

    Căpșuni lângă usturoi

    Se pot planta căpșuni lângă usturoi?

    Căpșunile de grădină fac casă bună cu usturoiul. Aceste culturi sunt considerate printre cei mai buni candidați pentru plantări mixte, deșii unii fermieri consideră că totuși este mai eficient să plantați cățeii de usturoi într-un lot de teren puțin mai departe sau printre rânduri. În orice caz, fitoncidele vor avea un efect benefic asupra căpșunilor de grădină, deoarece vor dispărea:

    La căpșunile cultivate lângă usturoi va scădea incidența putregaiului cenușiu.

    Verdețuri lângă usturoi

    Se poate semăna verdeață lângă usturoi?

    Semănatul verdețurilor lângă usturoi este chiar recomandat. Usturoiul poate fi plantat și amestecat cu toate tipurile de salate, mărar, pătrunjel, mentă, busuioc, spanac, coriandru și altele, se simt minunat și cresc bine. Iar dacă plantați usturoi lângă hrean, ambele culturi vor conține mai mulți nutrienți (în special vitamina C) decât de obicei.

    Se poate planta usturoi lângă tufe de zmeură și coacăze?

    Tufele de fructe de pădure le va plăcea să stea lângă usturoi. Pe zmeură, numărul gândacilor și furnicilor va scădea, iar coacăzele vor primi protecție împotriva afidelor și acarienilor din muguri. De asemenea, usturoiul va împiedica zmeura să crească excesiv.

    Se poate planta usturoiul lângă struguri?

    Strugurilor nu le place concurenții, dar sunt destul de neutri pentru multe plante. Printre acestea se numără usturoiul, pe care îl puteți planta cu succes în apropiere. Cu această plantare, strugurii vor fi mai puțin afectați de dăunători. Totuși, capetele de usturoi s-ar putea să nu crească prea mari.

    Se pot planta flori lângă usturoi?

    Florile se pot planta lângă usturoi fără probleme. Puteți să plantați niște usturoi lângă trandafiri, garoafe, lalele pentru a crește imunitatea plantelor.

    Ce să nu plantați lângă usturoi

    Nu toate plantele se simt bine în apropierea usturoiului. Între acestea se numără cele din familia leguminoaselor (fasole, mazăre etc.).

    Se poate planta ceapă lângă usturoi?

    De menționat că ceapa este o „rudă” apropiată usturoiului. Aceste plante au aceleași boli și dăunători, așa că nu sunt capabile să se protejeze reciproc. Se poate planta ceapa lângă usturoi? În principiu, da, în multe grădini puteți observa adesea o astfel de imagine. Dacă acordați atenție plantării, atunci este posibil să obțineți legume sănătoase de ambele tipuri. Dar, în general, plantarea usturoiului lângă ceapă nu se recomandă.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till