Premierul Ciucă a anunțat oficial: 500 de milioane de euro – sprijin direct pentru fermieri
agrointeligenta.ro -Un sprijin total direct de 500 de milioane de euro va fi alocat în acest an agriculturii românești, a anunțat premierul României, Nicolae Ciucă, în conferința de presă de prezentare a pachetului de măsuri „Sprijin pentru România”.
Pachetul total de măsuri de sprijin din sectoarele economic și social se ridică la 17,3 miliarde de lei, din care aproximativ 52% (9 miliarde de lei) din această valoare este asigurată din fonduri europene, 48% (8,3 miliarde de lei) din fonduri de la bugetul de stat.
Beneficiarii principali ai măsurilor: IMM-urile, sectorul de transporturi, marii investitori, transportatorii și distribuitorii, investițiiele publice aflate în derulare, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.
Referindu-se explicit la sectorul agricol, prim-ministrul României a enumerat trei măsuri directe pentru fermieri și capitalizarea Casei de Comerț Unirea.
”Sprijin pentru agricultura României – măsurile de susținere a agriculturii, domeniu strategic pentru țara noastră, reprezintă un rol esențial pentru Guvern și Coaliția de guvernare. Vor beneficia de aceste măsuri fermierii, IMM-urile din sectorul agricol și industria agroalimentară. Astfel, alocăm 200 de milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România, fermierii care procesează produse agricole în țară vor beneficia de o primă de 10% din valoarea produselor procesate începând cu data de 1 iunie;
300 de milioane de euro grant capital de lucru pentru fermierii români – termen 30 iunie, dată la care trebuie să fie încheiate contractele de finanțare; salariul minim în agricultură și industria alimentară – 3.000 de lei brut, similar celui din sectorul construcțiilor, va fi aprobat săptămâna viitoare în Parlament. Capitalizăm cu 100 de milioane de euro Casa de Comerț Unirea, integrator de programe naționale în agricultură, de la data de 1 august, fonduri de la bugetul de stat”, a precizat Nicolae Ciucă.
Altă măsuri de sprijin care vor avea efect în agricultură sunt reprezentate de ajutor de până la 400.000 de euro pentru IMM-uri cu cheltuieli de peste 15% pentru utilități. Programul intră în vigoare de la data de 1 iunie.
În plus, va fi introdus un ajutor de stat pentru încurajarea investițiilor de peste 1 milion de euro cu efect important de dezvolatre regională, cu perspective de continuare. Acest programul va intra în vigoare de la 1 mai.
De asemenea, o schemă de sprijin de 300 de milioane de euro va fi direcționată către firmele de transport rutier de mărfuri și de persoane și către companiile de distribuție.
De precizat că în pachetul de măsuri ”Sprijin pentru România” nu se regăsește o prevedere privind amânarea plății ratelor, o măsură similară cu cea din pandemie, care a fost vehiculată pe surse înainte de publicarea documentului oficial.