• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lege pentru fermieri: Salariu minim de 3.000 de lei și facilități fiscale ca în construcții!

    agrointeligenta.ro -

    Salariu minim de 3.000 de lei și același regim de impozitare ca cel de care beneficiază în prezent sectorul construcțiilor. Sunt măsuri de sprijin pentru agricultură și industria alimentară, măsuri incluse într-o inițiativă legislativă anunțată de deputatul PSD Adrian Chesnoiu, președinte al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților.

    Proiect de lege inițiat de PSD pentru un regim de impozitare special și în agricultură

    La finele unei întâlniri avute astăzi, miercuri – 13 octombrie, cu reprezentanții federațiilor și asociațiilor din agricultură și industria alimentară, PSD a anunțat că a elaborat un proiect de lege pentru introducerea unui regim special de impozitare pentru agricultură și industria agroalimentară. Propunerea legislativă prevede ”aplicarea unui regim de impozitare asemenea celui practicat în domeniul construcțiilor pentru persoanele care obțin venituri din activități prestate în sectorul agricol, pescuit și industrie alimentară”, se arată în propunerea legislativă, fiind subliniat faptul că măsurile care vor fi ”transferate” și în agricultură au reprezentat un real sprijin pentru sectorul construcțiilor.

    Mai mult, în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2028, pentru domeniile agricultură, pescuit și industrie alimentară, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minim 3.000 de lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program de lucru în medie de 167,333 ore pe lună.

    Potrivit lui Adrian Chesnoiu, deputat PSD și președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților, nivelul salariilor din industria alimentară, din agricultură, din sectorul piscicol este singura soluție viabilă pe termen scurt pentru a păstra în țară forța de muncă pe care încă o mai avem

    „În urma dezbaterilor pe care le-am inițiat acum două luni, am convenit să depunem un proiect de lege care să garanteze salariul minim brut în plată pentru sectorul agricol, sectorul piscicol și industria alimentară la nivelul de 3.000 de lei, concomitent cu acordarea facilităților fiscale, așa cum e cazul celor din construcții, adică zero impozit pe salariu, reducerea impozitului din CAS și eliminarea impozitului pe CASS”, anunță Adrian Chesnoiu, deputat PSD.

    „Nivelul salariilor din industria alimentară, din agricultură, din sectorul piscicol este singura soluție viabilă pe termen scurt pentru a păstra în țară forța de muncă pe care încă o mai avem. Odată cu migrarea acestei forțe de muncă în exteriorul României am avea probleme uriașe cu asigurarea hranei populației”, a mai spus Adrian Chesnoiu.

    Regim de impozitare pentru agricultură ca în construcții – nevoie enunțată de fermierul Vasile Balcan, Asociația Forța Fermierilor

    În spațiul public, propunerea ca agricultura să beneficieze de aceleași facilități fiscale ca și domeniul construcțiilor a venit din partea vicepreședintelui Asociației Forța Fermierilor, agricultorul și antreprenorul din agribusiness Vasile Balcan.

    CITIȚI ȘI: Vasile Balcan, Asociația Forța Fermierilor: Regimul de impozitare a salariilor din agricultură ar trebui să fie ca cel din construcții!

    Vasile Balcan, fermier (foto: Ziarul Ceahlăul)

    Fondatorul Marsat SA Roman a arătat că AFF trebuie să militeaze pentru ca și sectorul agricol să beneficieze de facilități fiscale similare cu cele din construcții. ”Consider că Asociația Forța Fermierilor trebuie să militeze pe lângă autoritățile centrale pentru legiferarea unui regim de impozitare pentru munca în agricultură, similar celui din construcții. Adevărul e că în ultima perioadă pentru agricultori nu s-a făcut absolut nimic. S-au promis foarte, foarte multe lucruri, dar nu s-au realizat, de la despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară, până la alocarea de fonduri pentru proiecte strategice de irigații. În criza financiară în care se zbate fiecare producător agricol, cred că această facilitate pe care ar trebui s-o dea guvernul, ar fi foarte, foarte binevenită și ar reprezenta o mică alinare pentru multele promisiuni neonorate. Să nu fim înțeleși greșit. Noi nu condamnăm impozitarea din construcții. Este un lucru foarte bun, dar să-l aplicăm și la agricultori, fiind ramura care după mine are cea mai mare nevoie de o astfel de facilitate”, a spus fermierul, membru în Senatul Asociației Forța Fermierilor.

    Cui i se va aplica noua lege

    Inițiativa legislativă prevede și care sunt domeniile economice de activitate pentru care se vor aplica noile prevederi, după adoptare:

    Cod CAEN 01: Agricultură, vânătoare și servicii anexe
    011 – Cultivarea plantelor nepermanente
    012 – Cultivarea plantelor din culturi permanente
    013 – Cultivarea plantelor pentru înmulțire
    014 – Creșterea animalelor
    015 – Activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor)
    016- Activități auxiliare agriculturii și activități după recoltare
    Cod CAEN 031: Pescuitul
    Cod CAEN 10: Industria alimentară

    Ce beneficii vor avea salariații din agricultură și industria alimentară

    Proiectul de act legislative vine cu o serie de beneficii pentru angajații din agricultură și industria alimentară. Principalul câștig al acestor lucrători este scutirea de la plata impozitului pe salariu în cuantum de 10%, a plăților aferente contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate 10% și reducerea cotei contribuției de asigurări sociale cu 3,75%, puncte procentuale, în perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2028. Prevederile se vor aplica inclusiv pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor realizate în baza contractelor de muncă încheiate cu angajatori care desfășoară activități în sectorul agricol și industrie alimentară.

    Ce beneficii vor avea angajatorii din agricultură și industria alimentară

    Angajații din categoriile menționate vor beneficia de drepturi acordate de sistemul asigurărilor pentru accidente de muncă și boli profesionale, sistemul asigurărilor pentru șomaj, conform legislației în vigoare, inclusiv de concediu și indemnizație de asigurări sociale de sănătate, fără plata de către angajatori a contribuției asiguratorii pentru muncă prevăzută de Legea n.r 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

    Perioadele lucrate în sectorul agricol constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului de indemnizație de șomaj și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislația în vigoare.

    Analiză comparativă: diferențe la salariile minime în plată în prezent

    În prezent, la un salariu minim de 2.300 de lei brut, un salariat din agricultură are un venit net de 1.386 de lei, în timp ce un salariat din construcții are un venit brut minim de 3.000 de lei, cu un net de 2.362 de lei pe lună. Diferența dintre cele două salarii nete este de 976 de lei pe lună, ceea ce, într-un an ajunge la un lucrător din agricultură la un ”minus” de 11.712 de lei, sume care nu se regăsesc în buzunarul său dar sunt în cel al angajaților din construcții, prin facilități fiscale.

    CONSTRUCȚII AGRICULTURĂ
    3.000 lei brut 2.300 lei brut
    Taxe salariat

    Impozit salariu (scutire OUG 114) – 0 lei

    CAS 21,26% – 638 lei

    CASS (scutire OUG 114) – 0 lei

    CAS PII – 3,75% (scutire OUG) – 0 lei

    3.000 lei brut – 638 CAS = 2.362 lei venit net salariat

    Taxe salariat

    Impozit salariu 10% – 109 lei

    CAS 25% – 575 lei

    CASS 10% – 230 lei lei

    2.3o0 lei brut – 575 lei CAS – 230 lei CASS – 106 lei IS

    = 1.386 venit net salariat

    23,75% mai puțin decât un angajat din agricultură
    Angajator 3.000 de lei

    CAM 0,3375% – 10,12 lei (OUG 114)

    CAM 2,25& – 68 lei prezent

     Angajator 2.300 de lei

    2,25% contribuție asiguratorul de muncă – 52 de lei

    Inițiativa legislativă a PSD prevede ca și salariul minim din agricultură să fie, în brut, de 3.000 de lei, cu facilități fiscale similare cu cele din domeniul construcțiilor. Astfel, un venit net în agricultură va ajunge la minim 1.795,5 lei pe lună.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!