• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Haos pe bursele de cereale. Preţul grâului a depăşit din nou 400 de euro pe tonă

    Mircea Olteanu -

    Prețul grâului este în creștere din nou în ultima perioadă, iar pe bursele europene, cereala-vedetă a depășit din nou pragul de 400 de euro pe tonă. Rapița ”ține” aproape de pragul de 1.000 de euro pe tonă, în timp ce porumbul se contractează la circa 330 de euro pe tonă.

    Prețurile grâului au crescut în ultimele zile cu peste 20 de euro, depășind astăzi 400 de euro pe tonă. Pe piața din Germania, porumbul este cu 8 euro mai scump, iar prețul noii recolte de porumb este cu 12 euro mai mare. Totuși, la Bursa de la Paris, porumbul este mai ieftin.

    Prețurile rapiței au crescut în Germania cu 20 de euro, ajungând la 990 de euro. Piața pare să reacționeze la escaladarea războiului din Ucraina și la perspectiva unei penurii de cereale pentru o perioadă foarte lungă de timp, informează portalul de știri agrarheute.com.

    Bursa de la Paris. Cotații la finalul zilei de miercuri, 13 aprilie 2022

    Riscurile de producție în 2022 și cererea internațională în creștere propulsează prețurile grâului la noi maxime. Prețurile grâului au crescut puternic atât pe piețele futures, cât și pe piața angro. Pentru contractele de grâu, pe piața futures din Paris, cerealele din noua recoltă costă 370 de euro pe tonă. Pe piața angro și la portul de export din Hamburg, grâul a fost încărcat marți după-amiază cu 419 euro pe tonă, iar în portul francez de export Rouen, oferta era de 392 euro pe tonă.

    Pe lângă războiul din Ucraina și încetarea completă a activităților portuare din țară vecină, există acum temeri privind pagube cauzate de vreme. În SUA, în mod special, grâul de iarnă este într-o situație critică din cauza secetei din zona centrală a țării. Potrivit celui mai recent raport USDA Crop Progress, doar 32% dintre stocuri sunt evaluate ca fiind de calitatea bună sau excelentă, în scădere cu 21 de puncte față de anul trecut și cu 20 de puncte față de media pe cinci ani.

    În Ucraina, perspectivele de producție sunt, de asemenea, extrem de reduse, având în vedere războiul. Asociația ucraineană a cerealelor (UGA) se așteaptă ca recolta de grâu să scadă la 18,2 milioane de tone, comparativ cu o recoltă record de 33 de milioane de tone în 2021. În același timp, cererea internațională rămâne foarte puternică și numeroase transporturi au fost expediate săptămâna trecută din Europa. De asemenea, Egiptul și Algeria cumpără în acest moment grâu.

    Situația din Ucraina propulsează prețurile porumbului. Recoltă mare în Brazilia

    Prețurile porumbului și-au continuat ascensiunea în această săptămână, care a fost caracterizată, în principal, de pierderile preconizate din cauza situației din Ucraina. Prețul porumbului a crescut marți pe piața europeană futures cu 8 euro, până la 334 euro pe tonă la ora prânzului, iar în cazul noii recolte de porumb, a crescut cu 12 euro, până la 317 euro pe tonă. În piețele angro Hamburg și Südoldenburg, porumbul costă în prezent 405 de euro, iar în portul francez de export Bordeaux este cotat la 356 de euro pe tonă.

    În prezent, Ucraina nu poate exporta și muncile agricole pe scară largă nu pot fi efectuate. Perspectivele de producție pentru 2022 sunt tot mai pesimiste pe zi ce trece, sporind tensiunea și îngrijorările de pe piețe. Asociația ucraineană a cerealelor (UGA) estimează noua recoltă de porumb la 23,1 milioane de tone (față de 37,6 milioane de tone în 2021). În prezent, UGA preconizează exporturi de 20 de milioane de tone în 2022.

    Concomitent, Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) și-a redus estimările privind exporturile de cereale din Ucraina pentru sezonul curent, indicând o scădere a exporturilor cu 4,5 milioane de tone. Traderii continuă să încerce să exporte cereale din Ucraina pe calea ferată, ceea ce permite măcar să fie trimise cantități mici în Europa de Est sau încărcate pe nave în portul Constanța.

    Cererea intracomunitară de porumb va fi afectată negativ de răspândirea gripei aviare.

    În Brazilia, între timp, perspectivele de producție pentru cea de-a doua recoltă se îmbunătățesc semnificativ, raportează analiştii, pe măsură ce situația hidrologică s-a îmbunătățit. Prin urmare, autoritatea agricolă braziliană Conab și-a îmbunătățit estimarea privind recolta din 2022, cu 3,3 milioane de tone în plus, până la 115,6 milioane de tone (față de 87,1 milioane de tone anul trecut).

    Prețul orzului în Ucraina a depășit prețul grâului

    Prețurile orzului au crescut puternic pe piața europeană, atât pentru vechea recolta, cât şi pentru următoarea recoltă. Marți, la piața angro din Hamburg, orzul avea un preț de 386 de euro pe tonă, iar la cel mai important centru comercial francez, la Rouen, prețul a ajuns la 389 de euro pe tonă.

    Prețul cerealelor din Europa este în creștere din cauza războiului din Ucraina.

    Asociația ucraineană a cerealelor (UGA) estimează noua recoltă de orz la 6,2 milioane de tone în 2022 (comparativ cu 10,1 milioane de tone în 2021), iar exporturile la 2 milioane de tone pentru 2022/23.

    Potrivit agenției APK-Inform, prețurile de export ale orzului ucrainean, atât din vechea recoltă, cât și din cea nouă, au scăzut săptămâna trecută. Motivul fiind stocul disponibil la vânzare. Spre deosebire de alte piețe, totuși, stocurile de orz din Ucraina sunt mici. Acest lucru, împreună cu declinul brusc al producției în 2022, a limitat scăderea.

    De aceea, prețurile orzului furajer în Ucraina au depășit chiar prețurile grâului pentru morărit. La sfârșitul săptămânii trecute, prețurile de ofertă pentru orzul din vechea cultură au scăzut cu 15 USD/tonă, până la 370-395 USD/tonă FOB (aprilie-mai). Față de grâu, prețul orzului a fost în medie cu 5 USD/tonă mai mare.

    Prețurile de ofertă pentru orzul din noua recoltă au variat între 330-350 USD/tonă FOB (iulie-august), adică cu 10 USD/tonă în plus față de prețurile futures la grâu.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă