• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • APIA anunță: Fermierii care primesc mai devreme banii în conturi

  Roxana Dobre -

  Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a făcut un anunț important pentru fermierii care vor să primească bani în avans pentru subvențiile care se acordă în campania 2023.

  APIA a informat printr-un comunicat remis astăzi, marți-28 martie că eliberează adeverințe pentru beneficiarii DR 06 – Bunăstarea animalelor, care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare ce au încheiat convenții cu APIA, pentru anul de angajament 2023.

  Citiți și: APIA astăzi: Se primesc cererile pentru subvențiile compensatorii pentru bunăstarea animalelor

  Fermele de porci dar și cele de păsări pot primi mai devreme banii pentru subvenții, prin accesarea de credite cu adeverința APIA

  Prin adeverință se confirmă valoarea de 85% din valoarea sumei solicitate în cererea de plată, pentru 2023

  APIA detaliază că potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, agenția eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cerere de plată aferentă anului de angajament 2023, pentru DR 06 – Plăți în favoarea bunăstării animalelor – pachetul a) porcine sau pachetul b) păsări.

  Prin adeverință se confirmă valoarea de 85% din valoarea sumei solicitate în cererea de plată aferentă anului de angajament 2023. Valoarea creditului va fi de până la 90% din suma înscrisă în adeverința cuvenită beneficiarului pentru Plățile privind bunăstarea animalelor, anul de angajament 2023.

  Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici și Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează maxim 80% din valoarea fiecărui credit acordat de bănci fermierilor.

  Dobânzi și comisioane pentru adeverința-punte de la APIA

  APIA reamintește fermierilor că potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 703/2013, cu modificările și completările ulterioare, sunt stabilite condițiile în care se vor încheia convențiile dintre instituțiile financiar-bancare și nebancare și APIA. Dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

  În ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.

  APIA a încheiat convenții cu mai multe bănci

  Până în prezent, APIA a încheiat Convenții cu următoarele instituții bancare și nebancare și cu cele două fonduri de garantare, respectiv Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM):

  1. APIA – Alpha Bank – FGCR;
  2. APIA – BCR – FNGCIMM;
  3. APIA – BRD – FGCR;
  4. APIA – Creditcoop – FGCR;
  5. APIA – CEC Bank – FGCR/ FNGCIMM;
  6. APIA – OTP Bank – FGCR/FNGCIMM;
  7. APIA – Raiffeisen – FGCR;
  8. APIA – Banca Transilvania – FGCR;
  9. APIA – Unicredit Bank- FGCR.

  Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare, respectiv FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.

  Reamintim că APIA eliberează adeverințe-punte și pentru solicitanții schemei de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, reglementată de HG nr.1179/2014, aferentă perioadei 1 ianuarie – 30 iunie 2023

  Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris despre acest subiect aici: APIA – anunț astăzi despre banii în avans pentru crescătorii de animale

  În altă ordine de idei, reamintim de asemenea că Asociația Forța Fermierilor (AFF) a solicitat printr-o adresă oficială responsabililor din Ministerul Agriculturii să demareze eliberarea adeverințelor cu care fermierii pot obține în avans subvențiile APIA la hectar, prin intermediul instituțiilor bancare.

  ”Anul trecut, la această dată, procesul de eliberare a acestor adeverințe era demarat. Înțelegem că este în vigoare o nouă Politică Agricolă Comună, un Plan Național Strategic cu multe schimbări, dar este nevoie ca toți decidenții politici și administrativi să fie 100% alături de fermierii români!”, a arătat asociația într-un comunicat remis ieri, luni – 27 martie.

  Despre acest subiect pe larg aici: AFF – solicitări urgente pentru ministrul Daea: Notificarea CE pentru despăgubirile de secetă și eliberarea adeverințelor APIA


  Te-ar mai putea interesa

  Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

  Ultimele știri

  Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată