• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legume care se pot pune lângă roșii în grădină sau în solar

    Mircea Olteanu -

    Ce legume putem să plantăm lângă roșii în grădină sau în câmp. O întrebare pe care și-o pun cultivatorii de tomate pentru a fi siguri că au culturi sănătoase și că randamentul producției de legume nu este afectat.

    Ce legume poți să plantezi lângă roșii? Nu este o întrebare inutilă. Randamentul și calitatea viitoarei recolte de tomate depind uneori direct de vecinii din grădină. Dacă alegeți opțiunile potrivite pentru culturile de grădină, plantele vor crește mai sănătoase și mai puternice, informează portalul ogorod.ru.

    Ce legume plantăm lângă tomatele din grădină

    Lângă roșiile din grădină sau din câmp putem planta leguminoase (fasole), care vor îmbogăți solul și vor îmbunătăți structura acestuia. Regula se aplică și altor culturi fixatoare de azot, așa cum sunt muștarul sau facelia.

    În spațiu deschis, roșiile cresc bine alături de verdețuri – tot felul de soiuri de salate, pătrunjel, țelină, ceapă, spanac, sparanghel, măcriș. Însă este mai bine să evitați să cultivați mărar, fenicul și melisa în vecinătatea roșiilor.

    De asemenea, este plăcut să înconjurați roșiile cu ierburi: plantați cimbru, salvie, mentă, busuioc. În general, aproape orice ierburi și culturi verzi aromatice ajută roșiile să sufere mai puțin din cauza insectelor dăunătoare.

    Putem pune varză lângă roșii?

    Se poate pune varză lângă roșii, cu condiția ca cultura de vărzoase să fie timpurie. Răsadurile de varză sunt plantate în grădină primăvara, la o distanță între rânduri de cel puțin 1,5 m. Iar atunci când în cele din urmă se încălzește, între rândurile de varză puteți plasa și răsaduri de roșii, care se vor dezvolta excelent.

    Apropo, cu o astfel de îmbinare veți ajuta nu numai roșiile, ci și cultura de varză – fluturilor de varză nu le plac cu zonele solanaceae, ceea ce înseamnă că recolta va fi protejată.

    Putem pune ceapă și usturoi lângă roșii?

    Se poate planta ceapa sau usturoiul lângă roșii. De fapt, chiar se recomandă, chiar și în combinație cu varza. Ceapa și usturoiul emană un miros care alungă dăunătorii legumelor vecine.

    Putem pune conopidă, broccoli sau gulii lângă varză?

    Conopida, broccoli sau gulia nu sunt vecini buni pentru cultura de roșii.

    Putem pune morcovi sau ridichi lângă roșii?

    Lângă roșii se pot pune rădăcinoase precum morcovul, ridichea sau sfecla, Aceste culturi se înțeleg bine cu tomatele, chiar și când sunt puse pe același pat de plantare.

    Putem pune pepeni lângă roșii?

    Parteneri buni pentru roșii sunt și pepenii galbeni și pepenii verzi, dacă terenul vă permite să creșteți astfel de plante iubitoare de căldură. Pentru zonele mai reci, roșiile sunt mai probabil să fie aproape de un alt reprezentant al acestui grup – cu dovlecii, cu care se îmbină excelent.

    Putem pune căpșuni lângă roșii?

    O idee interesantă ar fi plantarea combinată de roșii și căpșuni timpurii – economisiți spațiu și obțineți două culturi pe același teren (atât fructe de pădure, cât și legume). Doar asigurați-vă că soiul de roșii selectat nu este prea înalt și nu ia toată lumina căpșunilor.

    Trebuie să înțelegeți că roșiile nu sunt ajutate doar de plantele vecine, dar ele însele pot ajuta alte plante. De exemplu, atunci când plantați tomate lângă tufele de fructe de pădure (coacăze, agrișe), acestea vor alunga moliile și simfitele de pe acestea din urmă.

    Astăzi, există multe soiuri și varietăți din toate culturile de mai sus. Luați în considerare caracteristicile lor (timpul de coacere, creșterea și dimensiunea plantei) astfel încât să se dezvolte adecvat alături de roșii.

    Cartoful și porumbul nu se pun lângă roșii

    Cartofii și porumbul sunt considerați cei mai nefavorabili vecini pentru roșii. Aceste culturi sunt foarte pretențioase cu nutrimentele din sol, ceea ce înseamnă că vor fi în concurență pentru resursele din sol. În al doilea rând, sunt afectate de dăunători și boli similare.

    Ce legume plantăm lângă roșiile din solar

    Pentru a crește roșii într-un solar, trebuie să țineți cont de cerințele culturii principale. Roșiile preferă multă lumină (cu toate acestea, vremea înnorată nu este critică pentru ele), o temperatură moderată a aerului, aerisire frecventă, fertilizare regulată și udare sub rădăcină.

    Așadar, atunci când alegeți ce să plantați în solar sau în seră, trebuie să vă concentrați pe plante cu cerințe similare. Atunci când decideți ce altceva poate fi plantat într-o seră împreună cu roșiile, trebuie să luați în considerare și dimensiunea încăperii, materialul acoperișului și pereților, prezența unor uși și orificii suplimentare.

    Deci, ce puteți planta alături de roșii într-o seră sau în solar? Conform exemplelor date pentru culturile în spații deschise, în seră sau solar se aplică aceleași reguli. Înainte de plantarea roșiilor pot fi semănate culturi timpurii și cu creștere rapidă – ceapă și usturoi, diverse soiuri de salate, ridichi, kale. Când va veni timpul plantării răsadurilor de roșii, doar trebuie să le faci loc printre aceste culturi și pentru cel puțin încă o lună vei putea culege roadele culturilor timpurii, în timp ce roșiile abia se dezvoltă.

    Ce altceva? Aproape toate culturile pe care le-am descris mai sus: tărtăcuțe, leguminoase, verdeață, varză, căpșuni, ierburi. Principalul lucru este să nu uitați să legați tufe de roșii înalte și voluminoase, astfel încât să nu umbrească alte plante din seră sau din solar.

    Castraveți plantați lângă roșii în solar

    Putem planta castraveți lângă roșiile din solar?

    Castraveții și roșiile într-un solar, în principiu, nu interferează unul cu celălalt. Problema principală are legătură cu cerințele lor diferite privind microclimatul.

    Roșiile :

    – preferă temperaturile moderate și aerul uscat,
    – necesită ventilație regulată a serei,
    – foarte solicitant pentru fertilizare,
    – preferă udarea la rădăcină.

    Castraveții :
    – preferă temperaturi ridicate și umiditate ridicată,
    – nu tolerează curenții,
    – se poate dezvolta fără fertilizare abundentă, cu condiția ca materia organică să fie aplicată în timp util,
    – preferă udarea abundentă și stropirea.

    Prin urmare, dacă este posibil, este mai bine să plantați roșiile și castraveții în spații protejate diferite sau să lăsați castraveți pe câmp sub o peliculă.

    Ardei plantați lângă roșii în solar

    Ardeii pot fi plantați lângă roșii în solar?

    Roșiile și ardeii au cerințe destul de asemănătoare privind condițiile de umiditate și temperatură în seră. În plus, ardeii, ca și roșiile, au nevoie de un spalier comun. Pentru a fi destul de potrivit pentru cele două culturi, ar trebui ca la o înălțime de aproximativ 2 m, să întindeți firul.

    Și roșiile vor ajuta la protejarea ardeilor de afide.

    Cu toate acestea, ardeii și roșiile aparțin aceleiași familii (Solanaceae), ceea ce înseamnă prezența acelorași boli și dăunători, care se vor răspândi imediat de la o cultură la alta. Dacă puteți oferi o protecție bună împotriva insectelor și infecțiilor pentru ambele, nu ezitați să plantați aceste plante împreună (se recomandă un model tip tablă de șah). De asemenea, prezența gălbenelelor în jurul perimetrului structurii va ajuta.

    Nu uitați că ambele culturi iubesc lumina, așa că nu aglomerați spațiul și, de asemenea, legați plantele la timp și într-un mod corect.

    Vinete plantate lângă roșii în solar

    Se pot planta vinete lângă roșii în solar?

    Principala problemă a cultivării în comun a roșiilor și vinetelor într-un solar sau o seră este aceeași ca în cazul precedent – boli comune și dăunători din aceeași familie.

    Nici cerințele lor de microclimat nu sunt deosebit de asemănătoare:

    – vinetele au nevoie de mult mai multa lumina pentru o dezvoltare completa,
    – vinetele sunt o cultură mai termofilă decât roșiile,
    – vinetele preferă mult mai mult aerul umed decât roșiile,
    – vinetele au nevoie de mai multă umiditate.

    Prin urmare, dacă este posibil, evitați creșterea acestor culturi în seră în același timp.

    Dacă acest lucru nu este posibil (acest lucru este valabil și în cazul castraveților și ardeilor), și sunteți hotărât să creșteți ambele plante, încercați să le optimizați locul de plantare, să delimitați cumva teritoriul serei în zone cu microclimate diferite. Acest lucru se poate face folosind pereții despărțitori (din placaj, folie de plastic, material nețesut) sau cu module speciale. De asemenea, este bine să separați culturile în paturi separate – cele iubitoare de căldură să fie plantate departe de intrare și curenți, iar roșiile să fie plasate mai aproape de ușile serei.

    În orice caz, plasând culturi nu foarte compatibile în aceeași seră, fiți pregătiți pentru o oarecare reducere a randamentului fiecăruia dintre ele.

    Desigur, dacă așteptați o recoltă bogată, să creșteți roșii într-o seră, ar trebui să vă amintiți nu numai despre vecinii lor, ci și despre regulile de îngrijire a acestora.

    În orice caz, fiecare parcelă sau seră are propria dimensiune, sol, microclimat… Chiar dacă urmați recomandările de mai sus, rețineți că acestea sunt destul de generale. Doar experiența dumneavoastră personală și observarea propriilor plante vă vor ajuta să alegeți metoda potrivită de creștere.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!