Fermele de alpaca se înmulțesc: Crescătorii sunt mulțumiți că producția de lână se completează cu producția de carne
agrointeligenta.ro -Fermele de alpaca s-au înmulțit în ultima perioadă în America de Nord mai ales pe măsură ce cererea de lână a crescut. Crescătorii cu experiență spun că potențialul animalui erbivor originar din Anzii Cordilieri este nemărginit și că producția de fibre textile se poate împleti profitabil cu cea de carne și de piele.
„Alpaca va fi întotdeauna în primul rând o industrie de fibre. Nimeni nu poate crește alpaca doar pentru carne. Gândind în raport cu costurile, nu e rentabil să crești acest animal până la maturitate doar ca să îl sacrifici pentru carne”, spune Roger Welck, proprietarul fermei Twisted Suri Alpaca Ranch din Princeton, Minnesota.
Potrivit Modern Farmer, afacerea lui Welck este una dintre primle afaceri care s-au orientat spre exploatarea inteligentă a tuturor resurselor oferite de ierbivorul înrudit cu cămila. Astfel, la Twisted Suri Alpaca Ranch, de la lână la bălegar, totul este transformat în profit.
„Eu cred că nu este eficient să crești un animal pentru un singur scop sau produs. Este păcat să risipești resurse considerându-le deșeuri”, spune Welck. Astfel, la ferma sa, se recoltează atât lână, cât și pielea animalelor, organele interne sunt transformate în hrană pentru animalele de companie, iar gunoiul de grajd intră într-un amestec pentru vermicompost.
Carnea de alpaca este privită încă drept un produs secundar la sacrificarea turmei – dar este un produs secundar gustos. Fiecare alpaca ajunsă la maturitate echivalează cu aproximativ 60 de kilograme de carne – aproximativ aceeași cantitate de carne ce se obține de la un cerb. Macră, cu un gust dulceag, această carne roșie este superioară altora în privința conținutului caloric, de grăsimi și colesterol.
Ierbivorele alpaca sunt originare din America de Sud și au fost aduse în SUA în 1984, ajungând să fie crescute preponderent pentru lâna lor foarte apreciată. În 2006, prețul la acest fel de lână a crescut foarte mult, alpaca devenind cu adevărat profitabilă ca ierbivor crescut pentru fibre textile. Recent însă, studiile de piață au indicat o arată o scădere constantă a prețurilor oferite pentru fibra de alpaca, un motiv în plus pentru ca deținătorii de ferme de alpaca să ia în calcul producția intensivă de carne și de piele.
În SUA, carnea de alcaca se comercializează deocamdată doar la nivel de cooperative sau pe piețe locale, dar și prin rețele online. Deoarece autoritățile americane nu recunosc alpaca drept un animal de carne, vânzarea acestui timp de carne intră sub jurisdicția FDA (Food and Drug Administration – Administrația Alimentară și a Medicamentului, trad.) și a autorităților locale de stat. Fermierii spun că se confruntă cu un blocaj pe piața intern pentru că nu pot comercializa pe piață un produs care nu are sigiliul de calitate pentru a fi transportată dintr-un stat în altul.
”Avem nevoie de acest timbru de control pentru a face transporturi. Pentru unele state este nevoie să prezentăm la control un produs ce conține cel puțin trei procente carne de vită sau de porc pentru a primi aviz de comercializare”, explică Welck.
Situația este diferită în Australia, unde efectivul de alpaca a ajuns să fie al doilea ca dimensiune după cel din America de Sud. Aici, carnea ierbivorului este promovată ca o delicatesă de mai mulți ani, piața fiind împărțită între peste 1.500 de crescători autorizați care au creat brandul LaViande.
Din punct de vedere al crescătorilor de alpaca, ierbivorul este ușor de întreținut, având o alimentație similară cu a bovinelor și putând fi crescute circa 25 de animale pe un hectar. Prețul acestor animale este foarte diferit în funcție de rasa lor, de genetică, pornind de la 100 de dolari și până la zeci de mii de dolari pentru un exemplar cu pedigree.
Foto: Modern Farmer