Dana Ghineț, consultant în fonduri europene: ”Absorbția banilor pentru agricultură va fi rapidă. Finanțarea nu va ajunge pentru toți cei interesați”
agrointeligenta.ro -Atât fermierii cât și persoanele fizice interesate să dezvolte o afacere agricolă au intrat în competiția pentru primele 150 de milioane de euro ce vor fi acordate agriculturii în prima sesiune de finanțare, cea pentru Măsura 121 – Modernizarea exploatațiilor agricole și Ferma de Familie. Dana Ghineț, Manager Partener al firmei de consultanță Acces Project Investments explică pentru Agrointeligența care este atmosfera în piața fondurilor europene și ce așteptări există din partea fermierilor care își doresc să acceseze banii UE.
”La acest moment există un interes destul de ridicat în ceea ce privește investițiile în agricultură. Dacă luăm în considerare că în numai o săptămână de la lansare au fost depuse prin intermediul sistemului electronic proiecte care acoperă toată suma pusă la dispoziție de acestă măsură, putem considera bugetul de 150 milioane de euro ca fiind insuficient. Există mulți doritori, așteptarea a fost lungă, iar fiecare fermier vrea să ia cât mai mult – toate aceste elemente ne fac să credem că absorbția acestor bani va fi destul de rapidă și ca banii nu vor ajunge pentru toți cei interesați”, a declarat pentru Agrointeligența Dana Ghineț, Manager Acces Project Investments.
Promovarea proiectelor de succes crește rata de absorbție
Dana Ghineț (foto jos) conduce, la Iași, o companie de consultanță care, în ultimii 10 ani, a acumulat un portofoliu cu peste 200 de proiecte câștigătoare și care au atras 100 de milioane de euro din fonduri europene. Ea spune că ”indiferent de provocările la care au fost supuși fermierii în perioada 2007-2013, numărul celor care au accesat fonduri europene a crescut de la un an la altul”. Același trend ascendent este așteptat și pentru perioada 2014-2020, mai ales că puterea exemplului face minuni, iar mediatizarea permanentă a proiectelor de succes va aduce o creștere a gradului de absorbție.
”Am primit multe solicitări din partea micilor fermieri sau din partea persoanelor fizice care au în intenție crearea și dotarea unei ferme. Acest fapt este previzibil, având în vedere că numărul fermelor mari este cu mult mai mic față de tipurile de solicitanți mentionați anterior. Cu privire la sectorul vegetal sau animal, nu am sesizat o diferență evidentă, existând în rândul fermierilor interes pentru ambele. Un aspect pe care l-am observat cu privire la cele mai așteptate finanțări, a fost acela că multe dintre persoanele cu care am discutat își doreau să achiziționeze animale sau teren. Din păcate, prin intermediul Măsurii 121 (prima și singura deschisă din noul PNDR, n.r.), aceste cheltuieli nu sunt eligibile și acest lucru i-a descurajat pe foarte mulți dintre potențialii solicitanți”, a declarat pentru Agrointeligenta reprezentanta firmei de consultanță din Iași.
Nu toți fermierii știu ce presupune accesarea fondurilor
Potrivit informațiilor din piață așteptările sunt destul de mari de la noul PNDR , însă majoritatea fermierilor care își doresc să acceseze fonduri nerambursabile nu știu foarte bine ce presupune acest lucru și, în momentul în care află mai multe despre condițiile de accesare a banilor europeni, preferă să se retragă. ”Am avut și solicitanți care își doreau foarte mult să depună un proiect pe Măsura 121 însă nu s-au încadrat în condițiile impuse. Este foarte important ca cei care se implică într-un astfel de program să nu o faca doar pentru a primi niște bani, ci să aiba în vedere existența ulterioară a unui progres. Banii trebuie gestionați foarte atent și introduși în proiecte concrete, în activități care să aducă valoare pentru că altfel riscăm să îi pierdem, folosindu-i fără să ajungem la rezultatele așteptate”, a mai subliniat Dana Ghineț pentru Agrointeligența.
Depunerea online nu scutește munca întocmirii documentației
Varianta finală a Ghidului solicitantului pentru Măsura 121- Modernizarea exploatațiilor agricole nu prezintă, spre exemplu, diferențe majore în ceea ce privește condițiile de eligibilitate impuse din anii precedenți. ”Un aspect ce trebuie menționat și care reprezintă un avantaj pentru solicitanți este faptul că proiectele nu vor mai fi depuse în format fizic, ci doar on-line, pe platforma informatică dedicată programului. Însă, având în vedere că fiecare proiect are specificul lui, iar cerințele privind avizele și celelalte documente necesare diferă de la beneficiar la beneficiar, această etapă rămâne la fel de laborioasă ca și în vechea sesiune de programare”, se mai arată în analiza echipei de la Acces Project Investments.
Susținerea financiară, cea mai mare provocare
Potrivit acesteia, cea mai mare provocare va fi susținerea financiară, deoarece programele de finanțare funcționează pe principiul rambursării. ”În lipsa unui sprijin din partea băncilor care refuză să crediteze micii fermieri, accesarea de fonduri europene este îngreunată, iar cei care într-un final reușesc, fac investiții mici și insuficiente în raport cu nevoile de dezvoltare a agriculturii românești”, arată Acces Project Investments.
În continuare, fermelor mari sunt cele mai receptive și apelează încă din prima fază la consultanți pentru a beneficia de expertiza acestora. Legat de micii fermieri, și în cazul lor, deschiderea este una relativ mare. ”Pentru a face o alegere corectă cu privire la firma de consultanță cu care se va lucra, noi recomandăm tuturor celor interesați să solicite portofoliul de proiecte și să contacteze clienții mentionați pentru a se asigura de calitatea serviciilor oferite, înainte de a semna un acord ferm. De asemenea, să se țină cont de faptul că în aceasta relație de colaborare – ce va fi una pe termen lung, două aspecte sunt esențiale: responsabilitatea și seriozitatea”, a mai dorit să sublinieze Dana Ghineț.
În ceea ce îi privește pe fermierii care doresc să realizeze proiecte pe cont propriu, recomandarea consultanților de specialitate este ca aceștia să apeleze la angajații instituțiilor responsabile cu managementul fondurilor pentru a primi îndrumare și pentru a evita pe cât posibil respingeri de formă a dosarelor depuse. Din experiența acumulată, experții spun că cele mai multe dintre proiectele depuse au fost respinse pe criterii precum: lipsa documentelor, neîndeplinirea eligibilității sau din cauza obținerii unui punctaj sub cel minim impus.
Foto: Afaceri.ro