• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Suceala de politician a directorului de la Stațiunea de Cercetare Popăuți din județul Botoșani

    agrointeligenta.ro -

    Ionică Nechifor, directorul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Popăuți Botoșani a trimis zilele trecute o scrisoare deschisă prin care roagă parlamentarii botoșăneni să se implice în susținerea Stațiunii de Cercetare Popăuți. Mai exact, este vorba de despre o inițiativă legislativă privind trecerea unei suprafeţe de 1.163 hectare administrate în prezent de Staţiune către Consiliul Județean Botoșani. Proiectul de lege a fost depus în octombrie anul trecut și, culmea, la acea vreme, același director Nechifor declara presei că numai așa se poate salva cercetarea agricolă din Botoșani. Ce s-a întâmplat între timp? Simplu: USL s-a rupt, iar Nechifor, care fusese susținut în funcția de director de către liberali, acum a întors armele.

    „Suntem a nimănui la ora actuală, iar Consiliul Judeţean îşi propune să salveze Staţiunea. În contextul acesta s-a făcut iniţiativa fiindcă noi la ora actuală nu suntem nici la Ministerul Agriculturii, nici la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Academia nu dispune de fonduri ca să ne dea şi ne descurcăm cu ce avem din surse proprii. Faptul că avem datorii ne împiedică să accesăm proiecte din fonduri europene şi trebuie găsită soluţie şi noi ne-am dori să găsim cea mai bună soluţie”, explica anul trecut pentru botosaneanul.ro Ionică Nechifor, director SCDCOC Popăuţi, de ce a cerut parlamentarilor din Botoșani să inițieze un proiect de lege prin care terenul să fie trecut, în acte, la Consiliul Județean.

    Pentru cei care nu știu, Consiliul Județean Botoșani este prezidat de Florin Țurcanu, liberalul care l-a susținut pe Ionică Nechifor și l-a pus în fruntea Stațiunii de la Popăuți. De altfel, până la ruperea USL, Nechifor era vicepreședinte al filialei PNL Botoșani. Imediat după rupere USL, când directorul și-a văzut poziția amenințată a trecut de partea cealaltă a baricadei.

    ”Încă din luna iulie 2013, când am preluat Stațiunea de Cercetare Popăuti, sunt amenințat de persoane cu influență pentru a ceda terenurile Staţiunii în exploatarea și în favoarea acestora, mai mult, este deosebit de periculos, inițierea unui PROIECT de modificare a Legii 45/2009 cu reglementare în 2011, privind terenurile Stațiunii care se discută în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputatilor marți, 3 mai 2014 la pozitia 7. (Pl.x 226/2014 , Propunerea legislativă privind transmiterea unor terenuri din domeniul public al statului şi din administrarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”– Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Popăuţi, judeţul Botoşani, în domeniul public al judeţului Botoşani şi în administrarea Consiliului Judeţean Botoşani- Cameră decizională”, declară zilele acestea același Ionică Nechifor care, acum un susținător local al alianței la putere, a uitat că tocmai el propusese transferul terenurilor.

    Odată inițiativa intrată în ”malaxorul” de legi al Parlamentului, este aproape imposibil de a o retrage. Mai mult, din octombrie și până acum, aceasta este prima dată când directorul de la Stațiunea Popăuți își face publică răzgândirea, probabil stimulat de procentele de la europarlamentare, unde Alianța PSD-UNPR-PC a obținut peste 41% din voturi, dublu față de scorul filialelei județene a PNL, cei de care acum Nechifor se dezice.

    În altă ordine de idei, în scrisoarea adresată parlamentarilor, Ionică Nechifor arată și că ”Stațiunea Popăuți întâmpină mari dificultăți în recuperarea unor terenuri aflate în proprietate și deținute abuziv (147 h) de către firma SC ECO-LEV SRL, teren de care depinde foarte mult efectivul de ovine existent în Stațiune, fiind foarte aproape de adăposturile de animale ale unității”.

    Stațiunea Popăuți este recunoscută drept instituția ce a creat rasa de ovine Karakul de Botoșani, iar situația sa economică a fost mereu o problemă, la fel cum este și cea a altor stații de cercetare. Astfel, la data depunerii inițiativei legislative, baza acumulase datorii de 1,2 milioane de lei și era în imposibilitatea de accesa fonduri europene, după cum se arată în expunerea de motive a actului normativ.

    Proiectul de lege 226/2014 ce va ajunge astăzi pe masa deputaților din Comisia pentru agricultură stipulează că terenul în discuție să fie ”transferat din domeniul public al statului în domeniul public al județului Botoșani și în administrarea Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Popăuți”.

    Foto: Botoșaneanul


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă