• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Udarea castraveților: perioade, cantitate de apă necesară

    Mircea Olteanu -

    Udarea castraveților: perioadele în care castraveții au nevoie de apă, cantitatea de apă necesară pentru udarea culturii de castravete. Când și cum se face irigarea castraveților cultivați în grădină sau în solar.

    Proporția de apă în compoziția castraveților depinde de soiul acestora și de condițiile de creștere și poate ajunge la 95-98%. Acest lucru înseamnă că apa este vitală pentru castraveți. Prin urmare, este important să știți când și cum să udați cultura, precum și câtă apă trebuie asigurată acestei culturi de legume.

    Fără un aport optim de apă, castraveții devin amari. Deși există soiuri și hibrizi de castraveți, care sunt anume creați să fie amari, necesită totuși udare sistematică pentru dezvoltarea roadelor. Iar toate celelalte soiuri au nevoie de și mai multă apă.

    Udarea castraveților: temperatura apei

    Udarea castraveților trebuie făcută cu apă călduță. În așa fel, excesul de umiditate se va evapora. Pentru a avea suficientă apă pentru udarea castraveților puteți utiliza un buroi mare în care să lăsați apa să atingă o temperatură de circa 20 de grade Celsius înainte de a face udarea legumelor.

    Dacă udați castraveții cu apă rece, atuci plantele riscă să își piardă fertilitatea.

    În perioadele mai reci sau cu zile înnorate, este mai bine să limitați udarea, deoarece rădăcinile nu absorb bine umiditatea și putrezesc dacă apa este în exces. În plus, pe frunze se pot dezvolta ciuperci.

    Când se udă castraveții

    Când trebuie să udăm castraveții

    Udarea castraveților se face cel mai bine înainte de ora 9 dimineața. Astfel că, în timpul zilei, umiditatea aerului din jurul plantelor va fi mai mare.

    Dacă nu aveți ocazia să efectuați udarea dimineața, atunci puteți uda plantele seara, când temperatura a mai scăzut, dar încă nu a venit răcoarea. Seara, udarea castraveților se face cu aproximativ două ore înainte de apusul soarelui.

    Condițiile meteo stabilite determină de câte ori pe săptămână se vor uda castraveții. Vara, când vremea este senină, fără ploaie, udarea castraveților se recomandă de două ori pe săptămână. Când vă confruntați cu secetă pe timpul verii, se recomandă udarea castraveților în fiecare zi. Nu se recomandă udarea suplimentară a castraveților dacă sunteți într-un sezon ploios.

    Cum se udă castraveții

    Cum se udă castraveții

    Udarea castraveților se recomandă la baza plantelor. Udarea la nivelul frunzelor poate favoriza dezvoltarea bolilor.

    Pământul de la baza plantelor trebuie umezit pe o rază de 15 cm și până la o adâncime de 20 cm. În același timp, pământul de lângă rădăcină trebuie să fie mai uscat – altfel rădăcina începe să putrezească.

    Apa este turnată sub plantă cu un flux slab, fără a compacta solul și fără a răni rădăcinile, care sunt îngropate superficial.

    O altă opțiune este irigarea prin picurare. Între plantele de castravete este instalat un sistem de irigare prin picurare ce saturează treptat culturile cu apă. După același principiu, este ușor de realizat o structură din sticle de plastic cu multe găuri în ele, care să fie așezate în pământ, între rândurile de plante.

    Udarea castraveților cu apă cu cenușă

    Apa pentru irigare trebuie să fie nu numai caldă, ci și moale, fără impurități dăunătoare. Dacă apa este dură, cenușa de lemn vă poate ajuta. Pentru 10 litri de apă, trebuie să luați 60 g de cenușă.

    Îngrășăminte administrate la udarea castraveților

    Aplicate împreună cu udarea, îngrășămintele hrănesc mai ușor castraveții. La începutul dezvoltării unei culturi, azotul este cel mai consumat, prin urmare, la 1,5 săptămâni după plantare, trebuie adăugat nitrat de amoniu.

    Potasiul este consumat activ de castraveți în perioada de fructificare și, prin urmare, merită adăugat nitrat de potasiu sau superfosfat.

    Fertilizarea rădăcinilor începe la castraveți după ce apare prima pereche de frunze, iar apoi fertilizarea se repetă la fiecare 12-14 zile. Se prepară un îngrășămân din 15 g de uree, 20 g de sulfat de potasiu și 25 g de superfosfat. Toate componentele se dizolvă în 10 litri de apă și se lasă la infuzat timp de câteva ore. Soluția se toarnă la baza fiecărui tufiș de castraveți.

    Bălegarul este un îngrășământ bun pentru castraveți. Se pune 1 kg de bălegar în circa 10 litri de apă și se lasă la infuzat trei zile. Pentru a îmbunătăți proprietățile benefice ale compoziției, se recomandă adăugarea de cenușă de lemn și superfosfat. Înainte de udare, soluția trebuie diluată cu apă într-un raport de 1: 6.

    Exact aceleași formulări, doar într-o concentrație mai mică, pot fi utilizate pentru prelucrarea foliarului. Toți nutrienții nu sunt absorbiți de rădăcini, ci de frunze.

    În total, se recomandă efectuarea a patru fertilizări pentru întregul sezon de creștere. În caz de probleme cu creșterea și dezvoltarea castraveților, cantitatea de îngrășăminte poate fi crescută.

    Mulcirea castraveților pentru o umiditate mai bună

    Mulcirea castraveților ajută cultură să își mențină un nivel optim de umiditate.

    Ca mulci pentru castraveți puteți folosi iarbă tocată, rumeguș, turbă, paie sau folie de plastic. Mulciul poate împiedica uscarea solului într-o zi caldă, reține căldura și protejează împotriva dăunătorilor și bolilor.

    Udarea castraveților în funcție de stadiul culturii

    Udarea castraveților la semănatul semințelor. Pentru semănatul semințelor de castraveți, trebuie să pregătiți bine solul și să nu uitați să adăugați o fertilizare minerală, inclusiv cenușă. Paturile în care se vor pune semințele trebuie udate – folosiți apă caldă și o soluție slabă de permanganat de potasiu. Acest lucru va dezinfecta solul. Este mai bine să plantați semințe de castraveți la o adâncime de 2 cm, la o distanță de cel puțin 45 cm.

    Udarea castraveților la plantarea răsadurilor. La plantarea răsadurilor de castraveți în câmp sau în grădină, trebuie udat din abundență cu 3-4 ore înainte de transplant. Răsadurile sunt îndepărtate cu grijă din cutie împreună cu o cotă de pământ și așezate în găuri pregătite în prealabil. După plantare în pământ, răsadurile trebuie udate imediat. Când răsadurile de castraveți sunt abia plantate, ele au nevoie de aproximativ 2 litri de apă pe metru pătrat.

    După apariția primilor lăstari, udarea castraveților cu apă caldă se efectuează pe măsură ce solul se usucă. O plantă tânără are nevoie de 2,5 litri de apă pe metru pătrat. Pe măsură ce vegetația crește, cantitatea crește la 6,5 ​​litri.

    Udarea castraveților după plantare trebuie făcută ținând cont de vârsta și stadiul de dezvoltare. Rata de udare a castraveților este calculată după aceleași criterii.

    Udarea castraveților de grădină

    Udarea castraveților de grădină

    Udarea castraveților de grădină trebuie să țină cont de gradul mare de evapoare al apei. Înainte de înflorire, castraveții care cresc în aer liber sunt de obicei udați de două ori pe săptămână, cu 4-5 litri de apă la 1 mp, ținând cont și de precipitații. Dacă ploaia a fost abundentă, atunci puteți omite udatul.

    O cantitate similară de apă este folosită pentru castraveți la fiecare cinci zile în timpul creșterii lor. După apariția florilor și până la sfârșitul recoltării roadelor, udarea trebuie crescută până la un ritm de trei ori pe săptămână. În această perioadă crește și consumul de apă – până la 8-12 litri la 1 mp.

    Începând de la jumătatea lunii august și terminând cu sfârșitul sezonului, castraveții sunt udați la fiecare 10 zile, cu o cantitate de 7-8 litri pe 1 mp.

    Udarea sub rădăcină poate fi uneori combinată cu irigarea castraveților la nivelul frunzelor. A doua procedură se poate efectua doar în absența soarelui strălucitor – altfel frunzele riscă să se ardă.

    Udarea castraveților în solar

    Udarea castraveților în solar sau seră

    Irigarea castraveților într-un spațiu închis are propriile sale caracteristici. Deoarece temperatura aerului din interiorul serei este inițial mai mare decât cea din exterior, tufișurile trebuie udate mai des, dar cu cantități mici de apă.

    Așadar, înainte de a înflorire, pe vreme însorită, castraveții sunt udați o dată pe zi, cu o cantitate de la 3 până la 5 litri de apă pe metru pătrat. Intensificați ritmul udării după cum este necesar pe măsură ce plantele cresc.

    Dar când devine frig și pe vreme înnorată, nu este atât de cald în seră, astfel că este mai bine să udați mai rar. Concentrați-vă pe umiditatea solului și nu uitați să afânați pământul astfel încât să nu apară crustă de sol.

    După apariția ovarelor și în timpul recoltării roadelor, tufișurile sunt udate la fiecare 2-3 zile, cu 10-14 litri pe 1 mp. De la jumătatea lunii august și până la sfârșitul sezonului se udă la 1-2 săptămâni. Cantitatea de apă la fiecare udare rămâne aceeași.

    Udarea este o chestiune delicată, chiar dacă este vorba de o cultură care este în mare parte apă.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului