Tratamente cu urzică la legume și pomi. Rețete pentru îngrășăminte verzi
Mircea Olteanu -Tratamentele cu urzică fac parte din cele mai bune îngrășăminte verzi. Rețete de îngrășăminte cu urzică, stropirea legumelor și pomilor cu infuzie sau macerat de urzică, beneficiile stropirilor cu urzică.
În acest articol:
- Ce conține urzica
- Tratamente cu urzică în grădină: beneficii
- Fertilizarea cu urzică: culturi
- Maceratul de urzică – rețeta de bază
- Cum se aplică maceratul de urzică
- Fertilizarea roșiilor cu macerat de urzică
- Macerat de urzică la castraveți
- Macerat de urzică la căpșuni
- Macerat de urzică pentru pomii fructiferi
- Rețete de tratamente cu urzică pentru grădină
- Cât de des se aplică maceratul de urzică
Utilizarea îngrășămintelor verzi în grădină nu doar că sporește randamentul culturilor, dar și economisește bani. Într-adevăr, pentru prepararea majorității infuziilor este nevoie doar de urzici, apă și alte câteva ingrediente naturale (drojdie, buruieni), care sporesc eficacitatea amestecului.
Citiți și: Cum se prepară maceratul de urzică pentru stropirea plantelor
Ce conține urzica
Urzica, prin conținutul său, este benefic plantelor.
În compoziția urzicii sunt incluse elemente chimice precum potasiu (34%), calciu (37%), magneziu (6%), vitaminele A, B, E, K, acizi organici, taninuri, fitoncide etc.
Tratamente cu urzică în grădină: beneficii
Beneficiile tratamentelor cu urzică aplicate la legume sau pomi. Potasiul, calciul și magneziul sunt necesare tuturor tipurilor de plante pentru dezvoltarea lor sănătoasă. Mai mult, aceste elemente provenite din urzici sunt ușor absorbite de alte plante. Vitamina K, din frunzele de urzică, este implicată în fotosinteză și, de asemenea, crește imunitatea plantelor.
Celelalte elemente din conținutul urzicii hrănesc perfect culturile de grădină, accelerează creșterea și coacerea roadelor. În plus, fertilizarea cu urzică are un efect pozitiv asupra dezvoltării plantelor ornamentale și sporește înflorirea acestora.
Fertilizarea cu urzică: culturi
Fertilizarea cu macerat de urzică este potrivită pentru aproape toate culturile de grădină. Totuși nu este recomandat să utilizați urzicile pentru fertilizarea leguminoaselor, cepei și usturoiului, deoarece urzicile inhibă creșterea acestor plante.
Urzica ca îngrășământ este folosită cel mai adesea sub formă de infuzii, mai precis masă de plante fermentată, adică macerat. Într-un astfel de îngrășământ sunt adesea adăugate ingrediente – alte plante, care sporesc efectul amestecului.
Maceratul de urzică – rețeta de bază
Există multe rețete de macerat de urzică. Și există și mai multe tehnologii pentru pregătirea lor.
Ramurile și frunzele urzicii, pe care nu au apărut încă semințele, sunt zdrobite și turnate într-un recipient de plastic sau într-un butoi de stejar, astfel încât masa verde să umple mai mult de jumătate din volumul recipientului. Nu se recomandă utilizarea unui recipient de fier, deoarece urzica poate reacționa cu metalul, astfel că multe elemente utile vor fi distruse.
Apoi se toarnă apă caldă (sau apă clocotită) în recipient, se acoperă cu un capac și se lasă să fermenteze timp de aproximativ 14 zile. Infuzia trebuie amestecată zilnic.
Dacă urzica este expusă mult timp la soare, procesul de fermentare va dura mai puțin. De asemenea, pentru a accelera reacția, puteți adăuga puțină drojdie sau îngrășământ lichid Baikal.
Urzica fermentată emană un miros neplăcut. Pentru a scăpa de acest lucru, trebuie să adăugați rădăcină de valeriană în infuzie.
Când fermentația se încheie (infuzia va avea o culoare închisă și nu va mai produce spumă), amestecul trebuie diluat cu apă în proporție de 1:10.
Cum se aplică maceratul de urzică
Aplicarea maceratului de urzică se face în formă diluată. Astfel, pentru o fertilizare foliară cu macerat de urzică, se filtrează infuzia concentrată, se diluează cu apă în proporție de 1:20 și apoi substanța rezultată se pulverizează peste plante.
Fertilizarea roșiilor cu macerat de urzică
Fertilizarea roșiilor cu macerat de urzică este frecvent aplicată de cultivatori. Mulți grădinari cu experiență spun că roșiile se fertilizează foarte bine în acest mod, iar unii obișnuiesc să adauge în rețetă și alte plante, precum tătăneasa.
Infuzia se prepară conform rețetei de mai sus, iar lichidul rezultat se toarnă peste la rădăcină roșiilor, în proporție de 1 litru per plantă adultă (0,5 litri este suficient pentru răsadurile nou plantate).
Pentru a accelera procesul de coacere, maceratul de urzică se pulverizează peste frunzele roșiilor. Datorită acestui fapt, tomatele cresc mai repede și se îmbolnăvesc mai rar.
Iar urzica este utilă pentru roșii și ca mulci, deoarece reține umiditatea în sol și protejează plantele de melci.
Macerat de urzică la castraveți
Utilizarea infuziei de urzică ajută la creșterea numărului de roade pe castraveți și la grăbește procesul de coacere. Această cultură este fertilizată la fel ca roșiile. Se recomandă ca infuzia de urzică să fie amestecată cu tătăneasă, deoarece această plantă conține mult potasiu și fosfor – elemente de care castraveții au mare nevoie.
Și alte legume pot fi, de asemenea, fertilizate cu resturi vegetale. Folosește aceeași rețetă de infuzie de urzică și plantele tale vor oferi o recoltă bogată.
Macerat de urzică la căpșuni
Deosebit de benefică pentru căpșuni este fertilizarea cu urzici și pâine. Potasiul din acest amestec sporește gustul dulce al fructelor, azotul și drojdia hrănesc plantele și le ajută să formeze lăstari sănătoși.
Este ușor să pregătiți un astfel de îngrășământ. Recipientul este umplut pe trei sferturi cu tulpini și frunze proaspete de urzici tinere, apoi se adaugă resturi de pâine, chifle, biscuiți și drojdie (de preferință proaspătă). Peste toate acestea se toarnă apă caldă (însă nu trebuie umplut recipientul, pentru ca infuzia să se reverse în afară în timpul fermentației). Recipientul este apoi acoperit cu un capac și se păstrează într-un loc cald timp de 3-5 zile. Înainte de utilizare, infuzia se diluează cu apă, în proporție de 1:10, iar tufele de căpșun se udă la rădăcină.
Macerat de urzică pentru pomii fructiferi
Maceratul de urzică se aplică la pomii fructiferi atât foliar, cât și ca fertilizant la baza pomului. Cantitatea ce trebuie folosită se adaptează în funcție de vârsta și dimensiunea pomilor.
Maceratul de urzică dat la rădăcina pomilor se face la udarea lor, când se include 1 litru de macerat filtrat și nediluat la fiecare 10 litri de apă cu care se udă pomul.
Pentru fertilizarea foliară a pomilor cu macerat de urzică se aplică o rețetă similară cu cea de la legume, inclusiv roșii. Se filtrează maceratul, se diluează cu apă în proporție de 1:20 și apoi substanța rezultată se pulverizează peste frunzele pomului.
Rețete de tratamente cu urzică pentru grădină
Maceratul de urzici poate conține și alte plante. Pe lângă tătăneasă, infuzia de urzică poate fi îmbogățită cu brusture, păpădie (planta se folosește înainte de formarea semințelor), pelin, coada șoricelului, pir târâtor, podbal, mușețel etc.
Diferite plante se completează bine și creează un îngrășământ multivitaminic care conține toate elementele necesare culturilor de grădină.
Dacă la maceratul de urzică se adaugă cenușă, atunci veți obține un îngrășământ universal și exclusiv natural.
Pentru prepararea îngrășămintelor verzi, toate plantele sunt potrivite, cu excepția celor otrăvitoare. De asemenea, nu se recomandă utilizarea cerealelor: atunci când sunt descompuse, pot forma compuși care conțin alcool.
Cât de des se aplică maceratul de urzică
Fertilizarea rădăcinilor cu macerta de urzică se poate aplica de 1-2 ori pe săptămână, în zilele înnorate, după ploaie sau în timpul udării. Maceratul de urzică se toarnă peste solul din jurul plantelor cu o rată de 0,5-1 litru pentru fiecare tufă.
Fertilizarea foliară sau pulverizarea pe frunze a maceratului de urzică se efectuează, de regulă, o singură dată pe lună.
Trebuie remarcat faptul că îngrășămintele verzi sunt utilizate cel mai bine în timpul fazei de creștere activă (primăvara și începutul verii), deoarece infuziile de buruieni contribuie la creșterea masei verzi. Totuși, în timpul fructificării, nu ar trebui să vă aplicați prea multe astfel de îngrășăminte. În caz contrar, culturile vor crește mult, dar vor da puține roade.