• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cireșe amare sau acre: cauze, tratamente

    Mircea Olteanu -

    Cireșele sunt prea amare – cauze și tratamente care vă asigură cireșe dulci. Grafic de udări la cireș pentru fructe mai dulci. Fertilizări la cireș pentru a nu avea fructe amare sau acre.

    Care este motivul din cauza căruia cireșele sunt amare? Și cel mai important – cum poți valorifica o producție de fructe care nu sunt suficient de dulci? Uneori există dificultăți în îngrijirea culturilor pomicole ale căror soiuri cel mai probabil nu le cunoașteți, astfel că fructele pot fi prea acre sau amare.

    Cireșe amare din cauza soiului

    Cireșele amare sau prea acre pot fi cauzate de originea pomului fructifer. Adesea, fructele nu sunt suficient de dulci dacă cireșul a fost obținut din sâmburi și nu a fost altoit. Fructele unui astfel de pom sunt de obicei de culoare închisă și mai mici decât cele ale cireșilor altoiți. Gustul fructelor poate fi amar-acrișor sau chiar amar, ceea ce nu permite consumul lor nici proaspăt și nici măcar în compoturi.

    Dacă pomul este sănătos și puternic nu ar trebui să-l aruncați. În schimb, folosiți pomul sălbatic ca portaltoi – în primăvară altoiți o crenguță dintr-unul sau mai multe soiuri de cireși pe el. După un an sau doi, veți obține fructele cu gustul pe care vi-l doriți.

    Dacă cireșul arată mai mult ca un tufiș decât un copac, având aproximativ 1,5 m înălțime, cu tulpini flexibile roșii-maronii, frunze înguste de culoare gri și fructe amare, atunci este probabil să ai un cireș pitic Besseyi, sau cireș de nisip. După cum se poate judeca după nume, aceste soiuri nu sunt pretențioase, fiind capabile să crească și să dea roade în mod activ chiar și pe soluri sărace. Rezistența ridicată la îngheț și randamentul excelent în orice condiții de vreme fac din aceste soiuri de cireș o opțiune excelentă pentru cultivarea în zone dificile.

    Acești cireși are un singur dezavantaj – fructele majorității soiurilor Besseyi au un gust acru și amar și sunt rareori consumate proaspete. Dar din fructele cireșelor de nisip se obțin compoturi și gemuri excelente. Iar această plantă s-a dovedit, de asemenea, excelentă ca portaltoi pentru alte culturi de fructe cu sâmburi – pruni, caiși și piersici sunt altoiți pe tulpini de cireși Besseyi, în urma cărora se pot obțină hibrizi rezistenți la boli, viguroși și productivi.

    Cireșe amare din cauza polenizării slabe

    Cireșe amare din cauza polenizării slabe. Soluții

    Cireșele pot fi amare sau acre dacă polenizarea este una deficitară. Majoritatea soiurilor de cireș sunt autofertile sau parțial autofertile, adică pot da rod pe baza fecundației cu polen propriu. Aceasta înseamnă că pentru a obține fructe de bună calitate, acestea necesită prezența unui număr de pomi polenizatori din alte soiuri, cu perioade de înflorire similare. În caz contrar, fructele pot fi, de asemenea, mici și amare. Dacă suprafața de livadă este mică și considerați că plantarea mai multor cireși ar ocupa prea mult spațiu, atunci plantați cel puțin un cireș în apropiere.

    Sau poate că cireșul să fie dintr-un soi autofertil și poate gustul amar al fructelor este dat de faptul că acest soi este unul vechi. Această problemă poate fi rezolvată prin plantarea unui arbore polenizator. Chiar și soiurile autofertile, într-o „companie” bună, au fructe cu un gust îmbunătățit și dau recolte mai bogate.

    Tratament la cireș pentru o polenizare mai bună

    Pentru a îmbunătăți polenizarea cireșilor (și, prin urmare, gustul fructelor), albinele și alte insecte pot fi de ajutor. Acestea pot fi atrase în grădină cu miere sau zahăr. Aveți nevoie de o lingură de miere dizolvată (sau 10-20 g zahăr) într-un litru de apă, apoi se pulverizează pomii înfloriți cu acest amestec.

    Cireșe amare din cauza lipsei apei. Grafic de udare

    Problema cireșelor amare poate apărea și în cazul unui pom pe care l-ați achiziționat de la o pepinieră și pe care l-ați îngrijit timp de câțiva ani în speranța unor recolte generoase. Cel mai adesea, motivul în acest caz este o problemă de îngrijire a cireșului – și anume, lipsa apei în perioadele cu vreme caldă și uscată.

    Cert este că, pentru dezvoltarea și fructificarea deplină, cireșul are nevoie de multă apă, pe care, în condiții meteorologice favorabile, o primește din precipitații. Însă, în perioadele secetoase, apa din sol este folosită de planta pentru a se menține în viață – frunzele și ramurile utilizează toată apa disponibilă, astfel că fructele rămân fără apă. Dacă în faza de fructificare nu udați pomul în mod regulat, atunci este de așteptat să obțineți fructe mici și amare.

    Ar trebui să abordați procesul în mod rezonabil și să nu exagerați, pentru că udarea excesivă nu este, de asemenea, bună pentru cireși – pielea fructului se poate crăpa din cauza excesului de umiditate.

    Trebuie să udați cireșul când stratul superior al solului este în mod vizibil uscat.

    Udări la cireș pentru fructe dulci

    Pentru a avea cireșe dulci și care nu se crapă, se recomandă minim patru udări pe sezon:

    Pentru udarea unui cireș tânăr, de până la cinci ani, sunt necesare 2-3 găleți de apă, iar un cireș adult va avea nevoie de 5-6 găleți ( o găleată are o capacitate de 10 litri).

    Încercați să udați cireșii astfel încât pământul din jurul pomilor să fie saturat cu umiditate până la o adâncime de jumătate de metru. De asemenea, pentru a păstra umiditatea, adăugați mulci în cercul din apropierea trunchiului, punând un strat de iarbă tăiată, compost sau rumeguș cu o grosime de 5-7 cm.

    Cireșe amare din cauza solului. Tratamente de fertilizare

    Cireșele amare din cauza solului, tratamente de fertilizare. Un factor la fel de important care afectează calitatea și cantitatea fructelor oricărei culturi este accesul la nutrimente. Cireșul nu face excepție. Cele mai delicioase și suculente fructe sunt date de pomii care cresc pe un sol bogat, care este saturat în timp util cu substanțe organice și îngrășăminte minerale complexe.

    Grafic de fertilizare la cireși pentru fructe mai dulci

    Fertilizanți cireșii tineri începând cu cel de-al doilea an de viață. Pentru copacii de la doi până la patru ani, în primăvara se recomandă să aplicați îngrășăminte la rădăcină și foliare folosind doar produse care conțin azot. În aprilie, înainte de înflorire, pomii pot fi stropiți cu o soluție care conține uree (20 g la 10 litri de apă) sau azotat de amoniu (15-20 g pe 1 mp din cercul trunchiului) la rădăcină. Vara, cireșii nu este nevoie de fertilizare foliar, deoarece pomii tineri nu dau încă roade. Și toamna, în septembrie-octombrie, se recomandă să adăugați sub rădăcină superfosfat (40-50 g pe 1 mp) și sulfat de potasiu (25 g pe 1 mp).

    Pentru cireșii mai în vârstă de 4 ani, prima fertilizare de primăvară se efectuează în același mod ca la pomii tineri, apoi se adaugă nutriție suplimentară.

    – În timpul înfloririi, cireșele sunt fertilizate cu materie organică: 5 kg de lumânărică și 10 pahare de cenușă de lemn sunt diluate în 50 de litri de apă. Pomii sunt udați cu soluția rezultată folosind 20 de litri pentru pomii de 4-7 ani și 30-50 litri pentru pomii adulți.
    – Două săptămâni mai târziu, se efectuează un alt pansament de rădăcină cu o compoziție de potasiu-fosfor: se iau 1,5 linguri superfosfat pentru 10 litri de apă și 1 lingură sulfat de potasiu- soluția rezultată este suficientă pentru a acoperi 1 mp în jurul trunchiului.
    – În luna se introduce nitrofosfat sau azotat (30 g la 1 mp), iar în august, după recoltare, copacii sunt stropiți cu o soluție de superfosfat (25 g la 10 litri).

    Fertilizarea de toamnă a cireșilor se efectuează în septembrie sau octombrie – în cercul din jurul trunchiului se adaugă superfosfat (300 g), precum și sulfat de potasiu (120 g), care poate fi înlocuit cu cenușă de lemn (1 cană la 10 litri de apă).

    Cireșele amare – utilizare

    Utilizarea cireșelor amare

    Utilizarea cireșelor amare sau acre nu este imposibilă. Dacă în ciuda măsurilor și traramentelor aplicate, fructele nu au gustul dorit, nu aruncați kilogramele de fructe proaspete, pentru că se pot face gemuri sau compoturi din ele. Pentru a neutraliza amăreala sau acreala fructelor de cireș, nu uitați să adăugați mai mult zahăr, precum și suc de lămâie sau portocale. Cel mai bine este să faceți preparate combinând cireșe cu alte fructe de pădure dulci (zmeură, căpșuni etc.).

    După cum puteți vedea, există multe motive pentru care cireșele pot fi amare, dar fiecare dintre ele poate fi remediat fără a lua măsuri extreme. Este nevoie doar de abordarea corectă și puțină răbdare!


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”