Calendarul Fermierului: În luna iunie începe recoltarea orzului şi a rapiţei
agrointeligenta.ro -Luna iunie, denumită popular şi Cireşar, este o perioadă extrem de aglomerată pentru fermieri. Se recoltează gramineelor şi leguminoaselor perene, se strânge şi se depozitează fânul, vitele se scot la păşunat şi se încep tranzacţionările pentru vânzarea recoltei din a doua jumătate a lunii.
Trecerea la sezonul calendaristic de vară cu temperaturi medii de 20 de grade Celsius, coincide şi cu perioada strângerii primelor roade ale pământului (rapiţa şi orzul).
Chiar dacă precipitaţiile nu lipsesc, se efectuează lucrările programate de irigare şi se continuă întreţinerea culturilor prin prăşire mecanică şi manuală. În pomicultură, încep recoltările la cireş, vişin, cais şi piersic.
– Se efectuează lucrările curente de întreţinere a culturilor de floarea soarelui, porumb şi soia;
– Se fac pregătirile pentru recoltarea rapiţei şi orzului începând cu a doua jumătate a lunii;
– Se pregătesc spaţiile de depozitare pentru cereale, mijloacele de transport a recoltei de pe câmp şi se fac demersurile pentru tranzacţionarea produselor;
– La cultura grâului se continuă cu efectuarea tratamentelor foliare pentru combaterea bolilor specifice;
– La culturile de porumb şi floarea soarelui se efectuează o afânare superficială a solului şi se aplică îngrăşăminte chimic.
– Bovinele se scot la păşunat pe amenajările din jurul fermelor sau pe cele comunale;
– Se inventariază şi se formeză turmele de oi care urmează să fie duse pe păşunile alpine;
– Se tund oile, se sortează lâna şi începe predarea acesteia către beneficiari;
– Începe împărţirea laptelui de oaie în funcţie de numărul de proprietari, în funcţie de efectivele deţinute de fiecare;
– Se alcătuiesc stocurile de cereale şi paie în fermele unde au fost declanaşate lucrări de recoltare a acestora.
– Încep recoltările la principalele specii de cireş, vişin cais, piersic, căpşuni etc.;
– La meri şi peri se îndepărtează surplusul de fructe şi se efectuează răririle necesare;
– Se înlătură drajonii, care sunt consumatori de substanţe hrănitoare;
– Se fac pregătiri pentru aranjarea proptelelor la pomii cu rodire abundentă;
– Se continup lucrările demarate luna trecută pentru întreţinerea solului pe rândul de pomi, prin praşile.
– În solarii, se recoltează varza şi conopida timpurie;
– Se pregăteşte solul pentru semănatul castraveţilor şi pentru plantatul verzei şi conopidei de toamnă;
– Se recoltează salate de diferite soiuri, spanacul, mazarea, anasonul, ridichile, ridichile mari, varza timpurie, mărarul, tarhonul, pătrunjelul şi rozmarinul;
– Se execută tratamente foliare pentru combaterea agenţilor patogeni la culturile de tomate, ardei, pătlăgele vinete, castraveţi, pepeni, dovlecei, fasole, varza şi morcovi;
– După recoltarea mazărei, se executa aratul şi pregătirea patului germinativ pentru culturile succesive de legume.
– Se efectează lucrări de stropire în vederea combaterii bolilor şi dăunătorilor specifice perioadei, în funcţie de avertizările oficiale;
– Se efectuează fertilizări cu produse chimice în viile unde se doreşte obţinerea de producţii foarte mari;
– Se aplică primul copilit (când lăstarii au 6-7 frunze se scurtează la 4-5 frunze);
– Se execută prăşitul pe intervalele dintre rânduri şi pe răndurile de vie;
– Se execută legarea si dirijarea lăstarilor conform tehnologiei de lucru.
– Trandafirii trebuie verificaţi să nu aibă păduchi de frunze iar eventualele atacuri trebuie imediat combătute;
– Arbuştii de toamnă şi helenium se tund circa 10 centimetri;
– Se răreşte şi se culege periodic zmeura;
– Arbuştii de un an se tund imediat după înflorire pentru a se asigura înflorirea puternică în anul viitor;
– Gazonul se tunde în mod regulat după-amiaza târziu sau seara (în special dacă afară se înregistrează temperaturi extreme).
– Se recoltează şi se extrage mierea de salcâm şi se asigură rezerva de miere în faguri pentru iarna următoare;
– Se execută condiţionarea mierii şi se extrage ceara din faguri;
– Se verifică familiile de albine şi seînlocuiesc fagurii vechi (fagurii închişi la culoare);
– Se identifică zonele de pastoral, drumurile de acces şi se pregăteşte documentaţia necesară acţiunii propriu-zise de pastoral;
– Începe livrarea primelor cantități de miere către beneficiari.