• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Șeful ANAF: Nu mai alergăm băbuțele care vând pătrunjel, nu mai tolerez abuzurile!

  Roxana Dobre -

  Controalele ANAF trebuie direcționate acolo unde există marea evaziune fiscală și nu la o tanti care vinde pătrunjel la colțul străzii, a afirmat șeful Fiscului, Lucian Heiuș. În schimb, acesta a atras atenția că nu mai vrea ca Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) să închidă ochii când sunt aduse tiruri întregi cu marfă de import.

  ”(…) Să te duci la marile companii, să te duci acolo unde într-adevăr se face marea evaziune. Acolo trebuie să acţionăm corect, cu etică şi cu profesionalism, acolo trebuie să mergem. (…) Nu mai vreau cineva să reclame că ANAF s-a dus şi, nu ştiu, la o tanti care vindea pătrunjel la colţul străzii, să plângă şi să facă un infarct, dar în schimb să închidă ochii când trece tirul încărcat cu marfă adusă de nu ştiu pe unde. Sau nu se duce noaptea în piaţa de flori, când se descarcă tirurile întregi, dar te duci dimineaţa sau la prânz la cineva care vinde trei lalele, dar ai uitat să-l prinzi pe ăla care a adus trei tiruri de lalele”, a declarat Ovidiu Heiuș.

  Acesta a completat că de miercuri 18 mai, au loc controale la comercianţii care importă, fac achiziţii intra-comunitare de legume, fructe şi distribuie en-gros, fiind aplicate amenzi de peste 1,3 milioane de lei. ”Vineri, au loc controale la balastiere, pentru a verifica modul în care se facturează, se încasează şi se declară sumele de bani care se obţin din exploarea unor resurse ale statului. Ştiu că Fiscul nu poate să fie iubit, dar cred că ANAF-ul poate să devină respectat”, a afirmat Lucian Ovidiu Heiuş într-o conferință de presă care a avut loc vineri – 20 mai.

  Fără abuzuri ale funcționarilor de la ANAF

  Șeful ANAF a mai precizat că nu va mai permite ca în timpul controlului făcut de instituție să se producă abuzuri.

  “Recunosc că resursele ANAF-ului sunt limitate şi de aceea trebuie să direcţionăm controalele acolo unde este marea evaziune fiscală. Parcă ne-am săturat toţi să vedem Antifrauda alergând după un comerciant care vinde doi covrigi şi un suc la colţul străzii. Acest lucru nu trebuie să se mai întâmple. Nu voi permite ca în timpul actului de control să se producă abuzuri. ANAF-ul este o instituţie integră şi este anormal ca din cauza câtorva inspectori care şi-au pierdut reperele morale să fie aruncată o anatemă asupra întregii instituţii. Voi acţiona foarte ferm împotriva celor care nu vor respecta codul de etică al inspectorului fiscal”, a afirmat preşedintele ANAF, potrivit www.news.ro.

  În sectorul de legume-fructe există „mare fraudă”?

  El a precizat că în acest zile au loc nişte acţiuni ale Antifraudei în zonele unde se produce marea evaziune fiscală.

  “Miercuri, joi şi astăzi se desfăşoară nişte acţiuni foarte ferme ale Antifraudei. (…) Miercuri şi joi au avut loc acţiuni la comercianţii care importă, fac achiziţii intra-comunitare de legume, fructe şi distribuie en-gros. Am mers în marile centre de furnizare en-gros pentru că mi se pare normal să mă duc acolo unde vin TIR-urile noaptea, dimineaţa sunt gata vândute, nu a venit nimeni să îi controleze, nu mai facem nicio factură fiscală. Şi acolo s-au dus inspectorii fiscali din toată ţara, doar la distribuitorii en-gros. A fost o acţiune foarte bună. Rezultatul, cel puţin pe ziua de miercuri, vă pot da nişte cifre. De exemplu, pe data de 18 au fost verificaţi 294 de contribuabili, s-au aplicat sancţuini contravenţionale în valoare de 1.348.113 lei, amenzi şi confiscări, 210 amenzi în valoare de 1.295.522, a fost confiscat numerar în valoare de 52.561. Sunt rezultate mergând acolo unde se produce marea evaziune fiscală”, a afirmat Lucian Ovidiu Heiuş.

  Despre controalele ANAF Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Controale ANAF în cea mai mare piață de legume și fructe din București

  El a menţionat că în cursul zilei de vineri inspectorii Antifraudă au mers în controale la balastiere.

  “Iar astăzi în toată ţara echipele de Antifraudă s-au dus la balastiere. Acolo este iarăşi un punct unde există un risc fiscal mare şi unde se produce evaziune fiscală. Probabil că fiecare aţi avut un vecin care avea nevoie de o maşină de nisip sau de pietriş, l-a sunat pe nea Gheorghe, i-a venit cu maşina, i-a dat banii, nu a primit o chitanţă, nu a primit o factură, nu a primit nimic. Astăzi, Antifrauda în toată România este la balastiere să vadă modul în care se facturează, se încasează şi se declară sumele de bani care se obţin din exploarea unor resurse ale statului”, a mai transmis preşedintele ANAF.

  Șeful fiscului mai adăugat că ANAF-ul nu poate să fie iubit, dar trebuie să devină respectat.

  “Ca preşedinte al ANAF-ului, ştiu că Fiscul nu poate să fie iubit, dar cred că ANAF-ul poate să devină respectat, respectat de contribuabili pentru profesionalismul de care vor da dovada inspectorii fiscali, respectat de cetăţeni pentru că le vom asigura resursele necesare funcţionării statului şi în acelaşi timp angajaţii ANAF trebuie să îşi recâştige propriul respect şi să fie mândri că fac parte din această instituţie. Vreau să las la finalul mandatului meu un ANAF respectat”, a transmis Lucian Ovidiu Heiuş.


  Te-ar mai putea interesa

  Culturi distruse după ce stația antigrindină a primit interdicție să lanseze rachete Spania, obligată să elimine subvenția de 60 euro/ha pentru floarea-soarelui și rapiță Patru producători de pepeni s-au asociat cu un trader de legume-fructe pentru a vinde în supermarketuri

  Ultimele știri

  Fermierul Aurel Petruș a recoltat grâul ecologic. Rezultate și concluzii O femeie aflată la recoltat de cartofi a murit strivită de un utilaj agricol Fermierii din Olanda au blocat cu tractoarele accesul în marile supermarketuri