Bani pentru investiții în ferme. Termenul anunțat de MADR: 30 iulie
Roxana Dobre -Lege pentru crescătorii de păsări, modificări comunicate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru beneficiari. Legea 227/2018 prevede un ajutor prin subvenții acordate crescătorilor de păsări iar banii urmează să ajungă la aceștia în anul în curs. Ministerul a anunțat vineri 20 mai o serie de schimbări în norma de aplicare a legii.
O schemă de ajutor de stat aprobată încă din 30 ianuarie 2019, în ședință de Guvern, urmează să fie pusă în aplicare în acest an. Normele de aplicare ale acesteia sunt modificate de Ministerul Agriculturii, conform unui ordin publicat astăzi pe site-ul instituției.
Conform documentului care se află în dezbatere publică, și are nevoie de publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare, pentru a beneficia de ajutor, eventualii beneficiari trebuie să se înscrie în Programul de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol, la Direcțiile Agricole, până la 30 iulie 2022, inclusiv.
”Termenul-limită până la care se depune cererea de înscriere, prevăzută la art. 8 din Legea nr. 227/2018, este data de 30 iulie 2022, inclusiv”, se precizează în textul citat.
Ordinul, care este semnat de ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, mai prevede că după termenul-limită până la care se depune cererea de înscriere în Program, în termen de 5 zile lucrătoare, direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, după caz, transmit Direcției politici în zootehnie din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, valoarea totală a cererilor de înscriere în Program, în vederea centralizării acestora.
”La articolul 8, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin.(11), cu următorul cuprins: În cazul în care, în perioada cuprinsă între data depunerii cererii de înscriere și data depunerii cererii de finanțare, intervin modificări ale datelor din cererea de înscriere, beneficiarii au obligația să le notifice la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 5 zile lucrătoare de la respectivele modificări, fără a depăși data depunerii cererii de finanțare. În această situație, funcţionarii publici din cadrul direcţiilor pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu atribuţii în gestionarea schemei de ajutor de stat, eliberează o nouă dovadă și o nouă fișă de date, dacă este cazul”, se mai arată în documentul MADR.
Ajutorul de stat se acordă în limita valorii eligibile a locurilor de cazare din cadrul proiectului. În cazul depășirii valorii totale a proiectului, diferența se acoperă de către beneficiar, din surse proprii.
Cererile se primesc până la limita valorii totale a ajutorului de stat
O altă modificare propusă prin ordin de ministru prevede că Direcțiile Agricole primesc cereri de finanțare până la limita valorii totale a ajutorului de stat pentru Programul de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol, prevăzută la art. 18 alin. (1) din Legea nr. 227/2018, dar nu mai târziu de 15 decembrie 2022.
Conform Legii 227/2018, valoarea totală a ajutorului de stat este de 199,5 milioane euro și se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Costurile decontate în Program – actualizate la nivelul anului 2022
În ordinul publicat pe MADR sunt actualizate și mai multe anexe prin care sunt suportate în cadrul programului costurile pentru locul de cazare în ferme noi de reproducţie. Astfel, dacă în vechea formă a normei de aplicare, pentru găinile de reproducție din rase grele crescătorii primeau 35 de euro /loc cazare acum suma a crescut la 41,82 de euro.
Anexa completă cu sumele actualizate pentru anul 2022 mai jos:
Și costurile pentru locul de cazare din ferme de reproducție în conservare au fost crescute, conform tabelului de mai jos:
În aceeași situație sunt și sumele pentru locul de cazare nou din ferme de reproducţie aflate în activitate care îşi măresc capacitatea de cazare, care au fost majorate de asemenea:
Actualizarea completă a sumelor pentru toate cheltuielile eligibile, pe specii de păsări, aici: ORDIN!
Reamintim că ajutorul pentru sectorul avicol se va acorda:
– a) pentru înființarea de ferme de reproducție sau stații de incubație ori ferme de creștere, care se încadrează în capacitățile maxime de cazare/producție/beneficiar prevăzute în aceeaşi lege;
– b) pentru investiții în ferme de reproducție sau în stații de incubație ori în ferme de creștere, aflate în activitate sau în conservare, care se încadrează în capacitățile maxime de cazare/producție/beneficiar prevăzute;
– c) pentru mărirea capacității de cazare/producție pentru ferma de reproducție sau stația de incubație ori ferma de creștere, existente, până la capacitatea maximă de cazare/producție/beneficiar prevăzută.
Nivelul ajutorului de stat va fi 40% din cheltuielile eligibile şi poate creşte cu câte 20%, fără a depăși 90%, pentru:
(i) tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cei 5 ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în Program;
(ii) investițiile care se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice;
(iii) investiţii colective realizate de către crescătorii de păsări.