• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cum arată piața terenurilor agricole din Italia: Prețuri ce ating 35.000 de euro/ha și arendă în funcție de cotațiile cerealelor

  agrointeligenta.ro -

  Fermierii italieni au toate motivele să se orienteze spre a cumpăra suprafețe agricole în România, precum și spre a dezvolta o afacere în acest sector, la noi în țară. De ce? Răspunsul este oferit de o analiză a pieței funciare din Italia, analiză realizată de către primul fond agricol de investiții din România – Proagro Capital.

  Cea mai exactă evaluare privind situația terenurilor din Italia a fost făcută în 2008 și este încă valabilă, pe piața din Vest neexistând fluctuații de preț așa de mari cum s-au înregistrat în România în ultimii șase ani. Astfel, în 2008, în Italia, prețurile terenurilor agricole se situau la nivelul mediu de aproximativ 13.000 Euro/ha în zonele de deal și 26.800 Euro/ha în zonele de câmpie.

  ”Diferențele sunt destul de mari între diversele zone ale țării: în zona de sud prețurile sunt mai mici, iar in zona de nord nivelul lor este mult mai ridicat”, explică Florin Rus, general manager al Proagro Capital.

  tabel-pret-teren-agricol-in-Italia-dupa-locatie1Prețul mediu la nivel național în Italia a fost de 15.900 Euro/ha în 2008, intervalul de variație fiind foarte mare: 1.000 Euro/ha pentru unele pășuni din sud și 516.000 Euro/ha pentru podgoriile DOC din Veneto.

  ”Principalii factori care au influențat creșterea prețurilor terenurilor agricole în Italia sunt: prețurile grânelor, dimensiunea fermei, tendința de urbanizare și de extindere a infrastructurii de transport și, în principal, politicile de dezvoltare rurală”, arată Florin Rus.

  În prezent, dimensiunea medie a unei ferme în Italia este de aproximativ 10 ha, ceea ce o face să aibă o dimensiune medie scăzută raportat la media europeană, unde Grecia are unele dintre cele mai reduse ferme (în medie 5 ha), iar UK cele mai extinse (în medie 56 ha). România, însă, are o suprafaă medie a exploatațiilor agricole de doar 3,4 hectare.

  ”O altă specificitate a Italiei este dată de faptul că, la nivel european, are unul dintre cele mai ridicate niveluri pentru taxele aferente tranzacțiilor cu teren agricol, și anume între 11 și 18%. Alte țări apropiate de Italia ca nivel de impozitare sunt Belgia și Irlanda. În Marea Britanie, însă, acest impozit poate ajunge, în funcție de calitatea solului, și la 1%”, mai spune managerul Proagro Capital.Clipboard01Arenda în Italia este deja de mulți ani puternic reglementată. ”O particularitate a Italiei este așa numita “equo canone”, arenda pe care nu o negociază cele două părți, ci este determinată de o comisie tehnică în funcție de prețul grânelor, de costurile de producție și de veniturile fermierului. În ultima perioadă, această situație care dezavantaja proprietarul a început să fie modificată în sensul căutarii unui echilibru între proprietar și arendaș”, explică Florin Rus.

  Din totalul suprafeței agricole a Italiei, 25% este arendată.

  ”Arenda/hectar în cazul exploatațiilor din zona câmpiilor din nordul Italiei se situează între 400 și 900 Euro, interesante fiind iarăși extremele: 15 eur/ha pentru pășunile din sud, comparativ cu 15.000 euro/ha pentru terenurile cultivate cu flori din Liguria”, potrivit Proagro Capital.

  În Italia, subventia pe suprafață variază între 58 Eur/ha și 445Euro/ha, cu o medie de 244 euro/ha, ușor peste media UE15 care este de 226 Euro/ha. Potrivit prof. univ. dr. Ioan Nicolae Alecu, în 2008, subvenția medie era de 367 de euro la hectar, iar o fermă primea, în medie, 3.168 de euro în fiecare an.


  Te-ar mai putea interesa

  Încă o lovitură în plină criză energetică! Se anunță una dintre cele mai geroase ierni, săracă în precipitații! Hibrizii de floarea-soarelui de la Donau Saat: genetică de ultimă generație pentru producții stabile În Grădina Danei. Ediția de săptămâna aceasta, 29 septembrie 2022

  Ultimele știri

  George Chiriță este noul director general al AFIR – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Comisia de agricultură a decis! Contractele de arendă – durată de minim 10 ani! Consultanță în legumicultură de la specialiștii Marcoser, în cadrul FFExpo 2022 (13-15 octombrie)