• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum arată piața terenurilor agricole din Italia: Prețuri ce ating 35.000 de euro/ha și arendă în funcție de cotațiile cerealelor

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii italieni au toate motivele să se orienteze spre a cumpăra suprafețe agricole în România, precum și spre a dezvolta o afacere în acest sector, la noi în țară. De ce? Răspunsul este oferit de o analiză a pieței funciare din Italia, analiză realizată de către primul fond agricol de investiții din România – Proagro Capital.

    Cea mai exactă evaluare privind situația terenurilor din Italia a fost făcută în 2008 și este încă valabilă, pe piața din Vest neexistând fluctuații de preț așa de mari cum s-au înregistrat în România în ultimii șase ani. Astfel, în 2008, în Italia, prețurile terenurilor agricole se situau la nivelul mediu de aproximativ 13.000 Euro/ha în zonele de deal și 26.800 Euro/ha în zonele de câmpie.

    ”Diferențele sunt destul de mari între diversele zone ale țării: în zona de sud prețurile sunt mai mici, iar in zona de nord nivelul lor este mult mai ridicat”, explică Florin Rus, general manager al Proagro Capital.

    tabel-pret-teren-agricol-in-Italia-dupa-locatie1Prețul mediu la nivel național în Italia a fost de 15.900 Euro/ha în 2008, intervalul de variație fiind foarte mare: 1.000 Euro/ha pentru unele pășuni din sud și 516.000 Euro/ha pentru podgoriile DOC din Veneto.

    ”Principalii factori care au influențat creșterea prețurilor terenurilor agricole în Italia sunt: prețurile grânelor, dimensiunea fermei, tendința de urbanizare și de extindere a infrastructurii de transport și, în principal, politicile de dezvoltare rurală”, arată Florin Rus.

    În prezent, dimensiunea medie a unei ferme în Italia este de aproximativ 10 ha, ceea ce o face să aibă o dimensiune medie scăzută raportat la media europeană, unde Grecia are unele dintre cele mai reduse ferme (în medie 5 ha), iar UK cele mai extinse (în medie 56 ha). România, însă, are o suprafaă medie a exploatațiilor agricole de doar 3,4 hectare.

    ”O altă specificitate a Italiei este dată de faptul că, la nivel european, are unul dintre cele mai ridicate niveluri pentru taxele aferente tranzacțiilor cu teren agricol, și anume între 11 și 18%. Alte țări apropiate de Italia ca nivel de impozitare sunt Belgia și Irlanda. În Marea Britanie, însă, acest impozit poate ajunge, în funcție de calitatea solului, și la 1%”, mai spune managerul Proagro Capital.Clipboard01Arenda în Italia este deja de mulți ani puternic reglementată. ”O particularitate a Italiei este așa numita “equo canone”, arenda pe care nu o negociază cele două părți, ci este determinată de o comisie tehnică în funcție de prețul grânelor, de costurile de producție și de veniturile fermierului. În ultima perioadă, această situație care dezavantaja proprietarul a început să fie modificată în sensul căutarii unui echilibru între proprietar și arendaș”, explică Florin Rus.

    Din totalul suprafeței agricole a Italiei, 25% este arendată.

    ”Arenda/hectar în cazul exploatațiilor din zona câmpiilor din nordul Italiei se situează între 400 și 900 Euro, interesante fiind iarăși extremele: 15 eur/ha pentru pășunile din sud, comparativ cu 15.000 euro/ha pentru terenurile cultivate cu flori din Liguria”, potrivit Proagro Capital.

    În Italia, subventia pe suprafață variază între 58 Eur/ha și 445Euro/ha, cu o medie de 244 euro/ha, ușor peste media UE15 care este de 226 Euro/ha. Potrivit prof. univ. dr. Ioan Nicolae Alecu, în 2008, subvenția medie era de 367 de euro la hectar, iar o fermă primea, în medie, 3.168 de euro în fiecare an.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Ferme agricole închise de Garda de Mediu! Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ploi și vreme rece la final de aprilie. Când se schimbă temperaturile