• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Microgranturi de 5.000 de euro: Micii fermieri cu PFA, II și IF au nevoie de procură notarială

  agrointeligenta.ro -

  Procedură modificată pentru o parte dintre producătorii agricoli care și-au pregătit, cu ajutorul consultanților, cererile pentru microgranturile de 5.000 de euro pe fermă. Micilor fermieri li se solicită procură notarială de împuternicire a consultantului, o obligație ce nu se regăsește în procedura pentru granturile de lucru de până la 120.000 de euro, schemă derulată prin Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

  Astăzi, 25 mai, Ministerul Agriculturii a anunțat că a publicat Ghidul solicitantului pentru măsura „Microgranturi în domeniul agroalimentar” din cadrul schemei de ajutor de stat instituite prin OUG nr. 61/2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru entităţilor din domeniul agroalimentar cu finanţare din fonduri externe nerambursabile.

  Micii fermieri cu PFA, II și IF – cu procură notarială

  Conform documentului MADR,”pentru persoane fizice autorizate/întreprinderi individuale/întreprinderi familiale (PFA/II/IF) se
  va depune împuternicire notarială în care se specifică mandatul pentru reprezentare”. Această obligație a fost introdusă pe ultima sută de metri în cadrul ghidului final, nefiind inclusă în forma de proiect.

  Societățile nu sunt obligate să depună procură notarială

  ”Pentru microîntreprindere, întreprindere mica și întreprindere mijlocie (SC, SA, SRL) se va depune mandat de reprezentare obișnuit semnat de către administrator olograf și electronic de împuternicit”, se arată în documentul ghidul elaborat de MADR.

  Astfel, deși consultanții au pregătit din timp cererile și documentațiile fermierilor, acum micii producători agricoli trebuie să facă o nouă procură, una la notar, conform unei anexe din ghid.

  Înscrierile încep pe 27 mai. Aprobările, după regula ”primul venit, primul servit”

  Înscrierile pentru măsura ”Microgranturi în domeniul agroalimentar” încep în data de 27 mai 2022 și se vor încheia după epuizarea fondurilor alocate. Cererile se finanțează în ordinea depunerii, iar ajutorul financiar nerambursabil sub formă forfetară este în valoare de 5.000 euro/beneficiar, anunță MADR în cadrul unui comunicat de presă ce nu menționeză nimic despre modificările aduse pe ultima sută de metri.

  Beneficiarii sunt persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, microîntreprinderile și întreprinderile mici şi mijlocii,

  „Continuăm să sprijinim fermierii români să producă alimente pentru noi toți, în contextul crizelor succesive care le-au perturbat activitatea în ultimii ani. Le mulțumesc colegilor din guvern și mă bucur că am reușit să direcționăm 300 de milioane de euro pentru capitalizarea fermelor și unităților de producție, bani europeni care inițial erau prevăzuți în Programul Operațional Competitivitate. Ne vom asigura că fondurile vor ajunge cât mai curând la beneficiari, astfel încât aceștia să continue să asigure hrana populației. Voi depune în continuare toate eforturile pentru a direcționa spre agricultura și industria alimentară românească fonduri din toate sursele disponibile, inclusiv cele care sunt alocate altor domenii, dar riscă să nu fie utilizate”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii.

  Proiectul „Microgranturi în domeniul agroalimentar”, parte a acestei scheme de ajutor de stat, este implementat de MADR, prin intermediul APIA. În acest sens, a fost semnat contractul cu AM POC din cadrul MIPE pentru accesarea fondurilor în valoare totală de 50.000.000 de euro.

  Măsura este valabilă până la 30 iunie 2022, plățile în cadrul măsurii vor fi efectuate până la 31 decembrie 2023. În condițiile în care valabilitatea măsurii va fi prelungită prin modificarea legislației în vigoare, prevederea se va aplica de drept și asupra prezentei proceduri.

  De asemenea, MADR informează că a publicat Ghidul solicitantului aferent măsurii „Microgranturi în domeniul agroalimentar” pe site-ul instituției și poate fi consultat accesând link-ul https://www.madr.ro/microgranturi-in-domeniul-agroalimentar.html.


  Te-ar mai putea interesa

  Guvern astăzi! S-au aprobat banii pentru plata subvențiilor ANT la hectar și animale! Fonduri europene pentru micii fermieri – 50.000 euro/proiect. Condiții AFIR ANT: 11,92 euro la hectar. Lista cu subvențiile APIA care au intrat la plată de astăzi!

  Ultimele știri

  Egiptul spune că vrea cereale românești, dar a cumpărat porumb direct din Ucraina Zeama bordeleză – prepare și utilizare. Când și cum se aplică la pomi și legume Costurile din campania de semănat vor crește cu 40-50%. Fermierii din Ucraina cer sprijinul UE