• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Micii fermieri au luat cu asalt notariatele! Fără procură, adio microgrant de 5.000 de euro! – FOTO

    Roxana Dobre -

    Cozi imense la birourile notariale din județele cu număr mare de producători agricoli. Micii fermieri au luat cu asalt notarii pentru a-și asigura, cu doar o zi înainte de deschiderea sesiunii pentru microgranturi, împuternicirile notariale despre care au aflat doar de ieri că sunt obligatorii pentru accesarea sprijinului de 5.000 de euro. Pe adresa redacției am primit deja mai multe imagini din județul Dolj, acolo unde fermierii așteptă cu zecile în fața birourilor notariale.

    Micii fermieri se mobilizează pentru a nu pierde ajutorul de 5.000 euro pentru microgranturile care vor fi acordate pe fermă. După ce procedura privind condițiile de acordare a fost modificată și a apărut în Monitorul Oficial ieri seară, fermierii au fost puși în dificultate din cauza introducerii unei procurori notariale de împuternicire a consultantului care va depune documentația în numele producătorilor organizați în PFA, II sau IF. O problemă majoră este că notariatele sunt depășite de numărul mare de cereri iar fermierii au format cozi imense pentru documentul solicitate pe ultima sută de metri de autorități.

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat, procedura pentru microgranturile de 5.000 euro a fost modificată pentru o parte dintre producătorii agricoli care și-au pregătit, cu ajutorul consultanților, cererile. Micilor fermieri li se solicită procură notarială de împuternicire a consultantului, o obligație ce nu se regăsește în procedura pentru granturile de lucru de până la 120.000 de euro, schemă derulată prin Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

    Despre acest subiect aici: Microgranturi de 5.000 de euro: Micii fermieri cu PFA, II și IF au nevoie de procură notarială

    Asociația Forța Fermierilor și-a mobilizat membrii pentru completarea cererilor cu procura de la notar

    În cadrul Asociației Forța Fermierilor, peste 1.000 de mici fermieri sunt sprijiniți să acceseze microgranturile de 5.000 de euro. Cea mai mare parte dintre acești producători sunt organizați în PFA, II sau IF, și abia ieri s-a transmis oficial informația că împuternicirea pe care o dau consultanților trebuie să fie notarială, după un model inclus în Anexa ghidului publicat în Monitorul Oficial aseară târziu.

    Cristina Chicoșu, președinta Cooperativei de Legume Proaspete și Sănătoase Matca, membră a AFF, a informat imediat membrii privind noua obligație pentru accesarea microgranturilor. Cooperativa din județul Galați are la rândul său o componentă de consultanță și colaborează și cu Departamentul Fonduri Europene din cadrul Asociației Forța Fermierilor.

    Cristina Chicoșu ne-a declarat că pentru microgranturi procurile notariale trebuie încărcate în sistem de mâine, vineri – 27 mai. ”Procura notarială trebuie pentru micrograntul de 5.000 euro la persoanele fizice autorizate/întreprinderi individuale/întreprinderi familiale (PFA/II/IF) după cum scrie în procedură. Astăzi se depun pentru capital de lucru și mergem cu Anexa 3 pentru că avem doar Societăți cu Răspundere Limitată (SRL) cu cifră de afaceri iar mâine, ce se depune, trebuie musai cu procură notarială”, a specificat Cristina Chicosu.

    Schimbarea îi poate lăsa mulți fermieri fără micrograntul de 5.000 de euro

    Reprezentanta Cooperativei de Legume Proaspete și Sănătoase Matca este de părere că introducerea procurii notariale poate să lase mulți fermieri fără banii de la stat.

    ”Nici nu vă imaginați (cât îi incurcă pe fermieri n.r). Vă dați seama că notarii sunt limitați și consultanții la fel. Noi ne-am bazat că, așa cum era și în proiectul de act normativ, se va merge pe acea împuternicire sub semnătură privată. Adică considerăm că este o chichiță să nu se dea la toată lumea, ci doar celor care sunt mai activi, să spun așa”, a menționat Cristina Chicoșu.

    Sistemul nu permite în prezent introducerea procurii 

    Cristina Chicoșu a mai subliniat că în prezent sistemul nu permite introducerea unei procuri, odată cu restul documentelor obligatorii pentru sprijinul de 5.000 euro. ”Problemul este că în prezent sistemul nu te lasă să bagi procura, că este notarială sau împuternicire sub semnătură privată. Acum nu știm, vom vedea cum o să o gândească experții, sau cine evaluează aceste proiecte. Dacă nu ai procură îți trebuie musai semnătură electronică”, a mai spus specialista.

    Fermierii au făcut cozi la notariate

    Probleme privind procura notarială introdusă pentru micrograntul de 5.000 euro sunt și în județul Olt. Florin Ciobanu, președinte al Asociației Tinerilor Fermieri din județul Olt și vicepreședintele al Asociației Forța Fermierilor (AFF) ne-a declarat că fermierii au făcut cozi imense la notariate pentru a încheia procura cerută pe ultima sută de metri pentru microgranturi.

    ”E cea mai mare prostie pe care putea să o facă actualul Guvern s-au cine a dat această regulă. Adică pentru SRL-uri și pentru alte firme merge cu semnătură olograf, pe o împuternicire pentru cei care introduc în aplicație cererea de finanțare, iar pentru PFA-urile acestea ale noastre mici și multe, în loc să îi ajutăm, să simplificăm am complicat procedura. Și acum toți ai noștri care ar fi eligibili și ar putea depune, au luat drumul către notariate unde e miting în fața fiecărui sediu”, a spus Florin Ciobanu.

    Acesta este de părere că modificarea trebuie discutată și cu fermierii. ”Trebuie să fim întrebați dacă suntem în stare logistic să facem aceste procuri. Sau de ce nu ne-au spus de la început. Până ieri, la orele 12.00, nimeni nu a știut. Vă spun că oamenii erau cu legumele în piață și i-am pus pe drumuri să meargă să facă împuternicirea. Adică în loc să simplificăm în România aceasta digitalizată treburile, le complicăm. Efectiv nu ne încadrăm în timp, pentru că oamenii nu vor primi procura până mâine dimineață, mulți vor rămâne nebăgați în aplicație sau dacă îi introducem nu mai prind banii. Deci este o întreagă nebunie”, a menționat specialistul.

    Reamintim că înscrierile pentru măsura ”Microgranturi în domeniul agroalimentar” încep în data de 27 mai 2022 și se vor încheia la epuizarea fondurilor alocate. Cererile se finanțează în ordinea depunerii, iar ajutorul financiar nerambursabil sub formă forfetară este în valoare de 5.000 euro/beneficiar, anunță MADR în cadrul unui comunicat de presă ce nu menționează nimic despre modificările aduse pe ultima sută de metri.

    Proiectul ”Microgranturi în domeniul agroalimentar”, parte a acestei scheme de ajutor de stat, este implementat de MADR, prin intermediul APIA. În acest sens, a fost semnat contractul cu AM POC din cadrul MIPE pentru accesarea fondurilor în valoare totală de 50.000.000 de euro.

    Măsura este valabilă până la 30 iunie 2022, plățile în cadrul măsurii vor fi efectuate până la 31 decembrie 2023. În condițiile în care valabilitatea măsurii va fi prelungită prin modificarea legislației în vigoare, prevederea se va aplica de drept și asupra prezentei proceduri.

    De asemenea, MADR informează că a publicat Ghidul solicitantului aferent măsurii „Microgranturi în domeniul agroalimentar” pe site-ul instituției și poate fi consultat accesând link-ul https://www.madr.ro/microgranturi-in-domeniul-agroalimentar.html.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă