Bătaie pe granturile de 120.000 euro/fermă. Peste 10.000 de cereri în prima oră, blocaje în sistem
Roxana Dobre -Bătaie pentru granturile de capital de lucru în cuantum de până la 120.000 de euro. Ieri, joi – 26 mai, în prima zi de depunere a cererilor, în prima oră s-au înregistrat peste 10.000 de cereri. Interesul a fost mare, mai ales că sistemul de acordare se face după principiul ”primul venit, primul servit”.
Zi decisivă pentru Măsura 2 a schemei de finanțare pentru fermieri și antreprenori din sectorul agro-alimentar adoptată prin OUG 61/2022 – granturi de capital de lucru de câte 5.000-120.000 de euro. Primele cereri au fost depuse începând de joi, 26 mai, iar în prima oră de la lansare au fost deja înregistrate 9.548 de dosare depuse. Beneficiarii au avut și primele nemulțumiri privind funcționalitatea aplicației, iar Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a venit cu explicații.
MAT a informat printr-o postare pe pagina proprie de Facebook că în primele 55 de minute de la lansarea apelului pentru granturi pe capital de lucru în proiectul IMM AGRI-FOOD au fost înregistrate 9.548 de dosare. Astfel:
• 1 min 80 dosare depuse
• 2 min 900 dosare depuse
• 3 min 1818 dosare depuse
• 4 min 3058 dosare depuse
• 6 min 4300 dosare depuse
• 8 min 5638 dosare depuse
• 9 min 6188 dosare depuse
• 10 min 6591 dosare depuse
• 15 min 7539 dosare depuse
• 20 min 8059 dosare depuse
• 55 min 9548 dosare depuse
”La acest moment se poate vizualiza lista celor înscriși în rubrica de Transparență a site-ului granturi.imm.gov.ro. Pe data de 2 iunie vom afișa pe site lista solicitanților eligibili, conform evaluării realizate automat de sistem și cei care sunt respinși tot automat de sistem”, mai precizează ministerul.
Solicitanții se plâng că aplicația nu a funcționat din primele minute. Ministerul vine cu explicații
Pe pagina de Facebook a MAT au apărut și primele reclamații ale solicitanților de sprijin financiar. Conform unui comentariu al unui utilizator, aplicația nu ar fi funcționat pentru toată lumea în primele minute astfel că unii posibili beneficiari au pierdut ”startul”.
”Aplicația nu a funcționat pentru toata lumea de la început. Abia după 2-3 minute a început să funcționeze pentru toată lumea. Cum vi se pare acest lucru? Se vede și în numărul de dosare depuse comparat cu numărul de dosare depuse la Măsura 2, OUG 130/2020”, a reclamat Elena Mocanu, o solicitantă a sprijinului care a întâmpinat probleme la încărcarea cererii pentru granturile de capital de lucru de câte 5.000-120.000 de euro.
Probleme au fost confirmate și de o altă solicitantă, Irina Roșu. ”Nu e ca și cum mai poți rezolva ceva sunând la Call Center când aplicația nu a funcționat în primele minute. Așa se întâmpla la primul venit- primul servit. A fost plin de erori, încontinuu”, s-a plâns aceasta.
De asemenea, consultanții din cadrul Departamentului de Fonduri Europene al Asociației Forța Fermierilor ne-au precizat că sistemul a dat erori în cazul a circa 30% din totatul cererilor înregistrate. Din cauza blocajelor de sistem, experții AFF nu ne-au putut spune, la finalul zilei, câți fermieri au fost înregistrați cu dosare complete pentru a fi eligibili.
MAT neagă că ar fi fost probleme de soft
După valul de nemulțumiri, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, cel care gestionează programul și sistemul informatic de cereri, a venit cu precizări și a afirmat că platforma a funcționat în parametri normali.
”În urma informaților apărute în spațiu public, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) dorește să facă următoarele precizări:
– platforma granturi.imm.gov.ro a funcționat în parametrii normali, dovada este reprezentată de cele peste 10.000 de aplicații;
– solicitanții au putut și pot contacta în orice moment numărul unic tip Call Center 021 9059.
Împreună cu echipa tehnică a Serviciului de Telecomunicații Speciale monitorizăm în permanență platforma, pentru a preîntâmpina eventuale nefuncționalități. Totodată, analizăm o serie de situații pe care utilizatorii ni le-au semnalat pentru a elimina orice neclarități privind funcționalitatea platformei. MAT este alături de solicitanții măsurii IMM AGRI-FOOD”, se arată pe pagina de Facebook a MAT.
Banii au fost epuizați în primele ore?
Conform unor estimări ale Ministerului Finanțelor, banii alocați pentru măsura 4.1.2 – 2 Granturi capital de lucru destinate IMM ar ajunge pentru circa 10.000 de entități. Astfel, din primele ore de la lansare a apelului s-a atins acest plafon, potrivit datelor MAT care a comunicat că s-au înregistrat ”peste 10.000 de aplicații”.
Reamintim că administrator al schemei de ajutor de stat este Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT), în parteneriat cu agențiile pentru întreprinderi mici și mijlocii, atragere de investiții și promovare a exportului (AIMMAIPE) iar fondurile alocate sunt de 250.000.000 euro.
Valoarea grantului ce poate fi contractat este de minim 5000 euro și maxim 120.000 euro.
Valoarea sprijinului din fonduri externe nerambursabile pentru capital de lucru se stabilește:
a) pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 și 33.350 euro, valoarea grantului este de 5.000 euro;
b) pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 mai mare de 33.350 euro, valoarea grantului poate fi de 15% din cifra de afaceri și nu poate depăși suma 120.000 euro.
Cine poate beneficia de ajutorul de stat: IMM-urilor, societățil agricole, cooperative agricole, organizații de producători, cu activitate autorizată într-unul din codurile CAEN REV 2 prevăzute în anexa OUG nr. 61/2022.
Vă reamintim că astăzi, vineri, 27 mai, în același sistem care a dat erori, fermierii și consultanții depun cererile pentru un alt program, cel de microgranturi de 5.000 de euro. Sistemul de depunere online este similar cu cel pentru granturile de capital de lucru.