Șeful Azomureș: Preţul îngrăşămintelor a crescut de trei ori, prețul cerealelor, de două ori
Angelica Lefter -Criza de cereale de la nivel mondial poate reprezenta o oportunitate pentru România. Așa vede actuala situație directorul general al Azomureş, Harri Kiiski, care recunoaște că prețul fertilizanților a crescut de trei ori, în timp ce prețul cerealelor, de două ori.
Harri Kiiski a declarat, joi – 26 mai, într-o conferinţă de presă, că în România nu va exista o criză alimentară şi că, din cauza invaziei ruse în Ucraina, care a afectat o parte însemnată din piaţa de cereale mondială, fermierii români au oportunitatea de a creşte producţia.
”Despre subiectul care e tot mai vizibil în ultima perioadă referitor la criza alimentară, vă pot spune că în România nu va exista o criză alimentară. Va exista o creştere a preţurilor peste tot în lume, vor fi ţări care vor suferi din cauza lipsei alimentelor. Din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, 30% din producţia de cereale a dispărut de pe piaţă şi aceasta este sursa crizei alimentare. Este, în schimb, o oportunitate pentru fermierii români să producă mai mult pentru că lumea are nevoie. Preţurile la îngrăşăminte au crescut, faţă de anul trecut, de trei ori, preţurile la cereale de două ori, însă este din punct de vedere economic o producţie eficientă”, a arătat Harri Kiiski, citat de Agerpres.
Directorul general al Azomureş a mai menționat că de la sfârşitul lunii aprilie, pe fondul creşterii preţurilor la energie, compania Azomureş lucrează la 50% din capacitatea de producţie, ”pentru a fi capabili să livrăm fertilizanţi pentru sezonul agricol care începe toamna”, însă piaţa mondială este bulversată.
”Este o piaţă mondială care este bulversată, în acest moment este important ca noi, la Târgu Mureş, să facem îngrăşăminte cu români, pentru români. Portul Constanţa este şi va fi tot mai ocupat de importuri şi exporturi de cereale, în special. Şi pentru alte produse, oţel, aluminiu, preţul gazului este mare şi va fi în continuare”, a precizat directorul general al Azomureş.
În acest moment producţia Azomureş este de 75.000 de tone de îngrăşăminte pe lună, adică jumătate de capacitate.