• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Focare de leucoză bovină confirmate în patru ferme. Vacile au fost abatorizate și fermierii amendați

    Roxana Dobre -

    Boala care amenință fermele de bovine din România. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a anunțat că pe teritoriul județului Ialomița au fost confirmare patru focare de leucoza enzootică bovină.

    Conform unui comunicat al instituției, la data de 31 mai, pe raza județului Ialomița evoluau patru focare de boală, în exploatații nonprofesionale, două în localitatea Ciochina și două în localitatea Sudiți. Focarele din localitatea Ciochina evoluează din anul 2021, animalele pozitive fiind eliminate, iar focarele din Sudiți din anul 2022.

    ”În focarele din localitatea Sudiți au fost depistate un număr de 12 bovine pozitive conform buletinului de analiză 12780/19.05.2022 emis de I.D.S.A. București, laboratorul național de referință. Cu ocazia controlului efectuat în cele două exploatații s-a constatat că proprietarii dețineau un număr mare de bovine identificate necorespunzător (lipsă două crotalii, lipsă o crotalie, crotalii neconforme scrise cu marker). Totodată s-a constatat că un număr relativ mare de bovine au fost înstrăinate fără documentele sanitare-veterinare prevăzute de legislație. Pentru abaterile constatate cei doi proprietari au fost sancționați contravențional conform H.G. 984/2005 act. cu amendă în valoare de 3100 lei fiecare. Menționăm că cei doi proprietari au mai fost sancționați contravențional pentru aceleași încălcări ale legislației sanitare veterinare și in luna noiembrie 2021”, a precizat DSVSA Ialomița.

    Cum se previne boala

    DSVSA Ialomița a transmis și cum pot evita crescătorii de animale să îmbolnăvească vacile pe care le cresc.

    ”Prevenţia bolii se face prin aplicarea strictă a măsurilor profilactice nespecifice: respectarea tehnologiei, asigurarea perioadei de carantină, achiziţionarea de animale identificate pentru asigurarea trasabilității doar din efective indemne, controale serologice periodice, controlul vectorilor hematofagi, etc.”, a mai arătat instituția.

    Animale pozitive sunt abatorizate

    Veterinarii au mai precizat că în vederea lichidării focarelor de boală bovinele pozitive precum și produșii acestora se elimină din efectiv prin abatorizare. Este interzis a se da în consum uman laptele provenit de la bovine pozitive la Leucoză Enzootică Bovină.

    ”La trei luni după eliminarea bovinelor pozitive și a produșilor acestora întreg efectivul de bovine, în vârstă de peste 12 luni rămas în exploatație, se testează serologic pe probe de sânge prelevate la interval de patru luni. În cazul obținerii a două rezultate negative se ridică restricțiile impuse în exploatație”, se mai arată în comunicat.

    Aceeași sursă menționează că leucoza enzootică bovină este încadrată în Anexa 1 a H.G. 1214/2009, iar proprietarii bovinelelor pozitive eliminate din efectiv primesc despăgubire, în condițiile legii.

    Ce este leucoza enzootică bovină și cum afectează vacile 

    Leucoza enzootică bovină (LEB) este o boală neoplazică malignă a sistemului reticuloendotelial, caracteristică animalelor adulte, manifestată printr-un tablou simptomatic extrem de complex, indus de localizările variate ale agregărilor neoplazice limfocitare B şi reprezintă cea mai importantă dintre leucozele bovinelor.

    Infecţia cu virusul leucemiei bovine fost semnalată în întreaga lume. Perioada de incubaţie, până la apariţia primelor semne clinice este de regulă de 4-5 ani, apariţia cazurilor în efectivele indemne fiind observată după 4-5 ani de la introducerea de animale bolnave, sau a virusului, pe alte căi.

    Numeroase animale rămân în stadiul preclinic de evoluţie a bolii chiar ani de zile, uneori pe întreaga durată a vieţii economice. Majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice şi sunt depistate doar prin teste serologice. Dintre animalele infectate, 30% prezintă limfocitoză persistentă, fără ca aceasta să fie asociată cu semne clinice.

    Nu a fost elaborată nici o metodă de tratament.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till