• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ”Aurul parfumat” aduce profit fermierilor: Dior, Chanel sau Kenzo plătesc și 7.000 de euro pentru un litru de ulei de trandafiri

    agrointeligenta.ro -

    Cultivarea trandafirilor se dovedește din ce în ce mai bănoasă în Balcani. O dovedesc bulgarii care, având deja și o tradiție în creșterea și procesarea parfumatelor flori, reușesc să vândă esența obținută din petale către cele mai faimoase mărci de parfumuri din lume, printre care Chanel, Dior, Kenzo sau Boss.

    Plantațiile cele mai însemnate se află situate la 200 de kilometri de capitala Sofia, între pantele muntelui Stara Planina, unde se produce peste jumătate din tot uleiul de trandafir folosit de industria cosmetică internațională. Bine de știut însă este că soiul preferat pentru obținerea ”aurului lichid”, cum îi spun bulgarii, este soiul Rosa Damascena, același pe care îl cultivă cu succes și producătorii români. Pe suprafețe mult mai mici, însă.

    Există însă șanse ca tot mai mulți români să se reorienteze și să treacă la cultivarea trandafirilor, mai ales după ce, potrivit agenției EFE, uleiul obținut din petale a ajuns să fie foarte solicitat și are un preț cuprins între 6.000 și 7.000 de euro/litru (între 8.100 și 9.400 dolari). Sezonul trecut, vânzarea acestui produs a adus circa șase milioane euro (circa 8,1 milioane dolari).

    Bulgarii au institut de stat specializat în trandafiri

    ”Pentru obținerea a numai un mililitru de ulei sunt necesare între 1.000 și 1.500 de petale ale acestei flori. Din circa 3,5 sau 4 tone se produce un litru de ulei”, au explicat surse din Institutul de stat al trandafirilor, preluate de Agerpres. Acest organism, creat în 1967, de autoritățile comuniste de atunci, este unul dintre distilatorii de ulei cei mai importanți din Bulgaria, deși, după tranziția la democrație a țării, au apărut și firme private.

    Reprezentanții Institutului, situat în orașul Kazanlak, capitala ”Văii trandafirilor”, au refuzat să facă estimări privind volumul recoltei de anul acesta, motivând că sezonul, care se întinde din mai până la jumătatea lui iunie, nu s-a încheiat încă. Totuși, au subliniat că nu se așteaptă să fie mai mică față de cea de anul trecut, când au obținut 4.000 de tone de petale, din care au extras 1.000 de litri de ulei de trandafiri.

    ph-Bulgarie-Rose-biolandes-1228833179Cinci tone de petale la hectar

    Mitko Kralev este unul dintre oamenii de afaceri bulgari care a investit într-o plantație de trandafiri. ”Am un hectar de plante și, până în prezent, am obținut circa patru tone, dar preconizez să ajung la circa cinci tone de petale la finalul sezonului”, a explicat Mitko Kralev.

    Pe durata recoltei, Kralev locuiește într-o rulotă, în apropierea plantației, pentru a supraveghea culesul. Recoltarea se realizează manual, pentru a nu afecta aroma florilor, și se desfășoară de la 5 dimineața până la mijlocul zilei. Exact în intervalul când ”florile au mai mult suc, deoarece clima este specifică. Nopțile sunt călduțe, iar ziua este foarte călduroasă”, a explicat Kralev.

    Aceste schimbări de temperatură prin care trec florile în timpul recoltării sunt responsabile cu obținerea unei substanțe mai bune pentru ulei.

    Solul roșu, ideal pentru cultura de trandafiri

    De asemenea, faptul că iernile sunt suficient de blânde, astfel încât florile să nu înghețe, și calitatea solului roșu, ”foarte solid și fertil”, sunt alte elemente care, potrivit lui Kralev, fac din Valea Trandafirilor un loc unic pentru industria de parfumuri.

    Kralev, la fel ca și alți producători, angajează localnici pentru a recolta petalele, exact în momentul în care acestea sunt pe punctul de a se deschide. Potrvit informațiilor agenției,  un culegător primește 3,5 euro (4,7 dolari) pentru zece kilograme de petale, și, astfel, dacă se străduiește, poate să scoată circa 500 de euro (circa 675 dolari) în trei săptămâni.

    rose-picking-kazanlak-bulgaria+1152_12923220751-tpfil02aw-32027Uleiul de trandafiri se obține prin distilare

    După ce au fost culese, petalele se trimit la punctele de distilare, care plătesc 15 euro (circa 20 de dolari) pentru 10 kilograme.

    Tehnologia de distalare este simplă: petalele ”fac baie de aburi” timp de trei ore pentru a se obține circa trei litri de apă pentru fiecare kilogram de petale. Acest lichid este supus unei a doua distilări, în urma căreia uleiul plutește la suprafața apei. Această prețioasă esență se extrage și se conservă în recipiente de cristal sau cupru, protejate de lumina soarelui.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion

    Ultimele știri

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Bursa cerealelor la început de an. Scăderi pentru grâu, creșteri la rapiță Patru produse recomandate pentru erbicidarea de primăvară a cerealelor păioase