• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vestea care aruncă din nou în aer prețul grâului și porumbului

    Mircea Olteanu -

    O veste a cutremurat în această după-amiază piața mondială a cerealelor. Decizia, mai precis absența ei, este așteptată să crească prețurile la grâu și porumb.

    Miniștrii de Externe ai Rusiei și Turciei, Serghei Lavrov și Mevlut Cavusoglu, au discutat miercuri, la Ankara, despre modalitățile de deschidere a porturilor maritime ucrainene pentru exporturile de cereale, însă nu s-au obţinut rezultate concrete, relatează agenția germană de presă Dpa, preluată de Agrarheute.com.

    Rusia a negat orice responsabilitate pe tema blocării exporturilor de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră. De altfel, șeful diplomației ruse a dat vina pe Ucraina pentru această situație.

    Potrivit acestuia, Ucraina a refuzat până acum să-și demineze porturile sau să permită în alt mod trecerea navelor de marfă, a declarat Lavrov, după o întâlnire cu omologul său turc.

    Lavrov: Rusia asigură siguranța navelor de marfă

    „Suntem pregătiți să asigurăm siguranța navelor care părăsesc porturile ucrainene”, a afirmat  Lavrov. Referindu-se la Ucraina, oficialul rus a adăugat: „Dacă acum – după cum ne spun prietenii noștri turci –  fie vor curăța minele, fie vor asigura trecerea prin câmpurile de mine, atunci sperăm că această problemă va fi rezolvată”. La rândul său, Cavusoglu a indicat ca Turcia susține o înțelegere care sa implice  toate cele trei țări. Însă pentru aceasta este nevoie ca Moscova și  Kievul să cadă de acord .

    Milioane de tone de cereale rămâne blocat

    De altfel, Marina Rusă a blocat  porturile ucrainene de la Marea Neagră încă de la începutul războiului de agresiune împotriva Ucrainei, în urmă cu mai bine de trei luni. Drept urmare, exportul a câtorva  milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase care sunt încă stocate în Ucraina nu este posibil. Kievul nu are încredere în promisiunile Moscovei privind  trecerea în siguranță a navelor.

    Moscova minimizează preocupările legate de criza alimentară și riscul foametei

    Lavrov a minimizat preocupările globale cu privire la o criză alimentară. Problema blocării  exporturilor de cereale ucrainene este catalogată de Occident drept „catastrofă universală”, chiar dacă ponderea Ucrainei în producția mondială de grâu și alte cereale este mai mică de unu la sută.

    Cu toate acestea, conform datelor FAO, ponderea Ucrainei în producția globală de grâu în 2020 a fost de 3%, iar în ceea ce privește exporturile globale, de 9%.

    Lavrov a indicat ulterior că: „Nu au existat niciodată obstacole din partea noastră în rezolvarea acestei probleme – care este într-adevăr o problemă mică. Dacă autoritățile de la Kiev se vor maturiza, vom fi foarte bucuroși să cooperăm.”

    Von der Leyen îl critică aspru pe Putin

    Pe de altă parte, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a învinuit pe șeful statului rus Vladimir Putin pentru foametea iminentă în unele părți ale lumii, provocată de războiul din Ucraina.

    „Hrana a devenit acum parte din arsenalul de teroare al Kremlinului”, a declarat von der Leyen, într-un discurs ținut miercuri în Parlamentul European.

    Numai în acest an, aproximativ 275 de milioane de oameni sunt expuși unui risc ridicat de insecuritate alimentară, a afirmat președintele Comisiei. Iar aceste cifre ar putea scăpa rapid de sub control, având în vedere inflația galopantă la nivel mondial.

    „Această criză alimentară este alimentată de războiul de agresiune al lui Putin”, a completat șefa Executivului UE.

    Von der Leyen Comisiei UE a acuzat Rusia că a bombardat depozitele de cereale din Ucraina.

    „Rusia folosește hrana ca armă de război”

    Și președintele Consiliului UE, Charles Michel, a făcut o declarație similară: „Rusia folosește hrana ca armă de război, fură cereale, blochează porturi și transformă terenurile agricole în câmpuri de luptă”, a spus belgianul în  Parlamentul UE.

    Aproximativ 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina. Michel a lansat un apel către țările afectate de crizele alimentare să nu creadă retorica Rusiei. Moscova susține că sancțiunile UE sunt de vină pentru creșterea prețurilor la alimente pe piețele mondiale. UE respinge afirmațiile în acest sens.


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    Acordul UE-Mercosur a fost semnat! COPA-COGECA: ”Ne opunem acestui acord învechit și problematic” NHR îi liniștește pe fermieri: Combinele Deutz-Fahr, în stoc. Nu sunt și nu vor fi probleme cu piesele de schimb! Orz de primăvară: fermierii pot alege două soiuri care au dat rezultate în fermele din România