• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ajutorul Covid pentru bovine: Cuantum de 200 de lei/cap de animal – din primele calcule la APIA

    Roxana Dobre -

    Cuantum estimat pentru ajutorul de Covid la bovine 2022. S-au finalizat primele calcule efectuate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) privind cuantumurile pentru sprijinul așteptat de crescătorii de vaci de lapte și vaci de carne. Fermierii urmează să primească banii în conturi până la 30 iunie iar agenția va stabili și va anunța oficial sumele care vor fi achitate crescătorilor, săptămâna viitoare, după mini-vacanța de Rusalii.

    Crescătorii de animale ar urma să primească pentru vacile înscrise la ajutorul Covid un cuantum de circa 200 lei per cap de animal. Agrointeligența-AGROINTEL.RO a aflat că APIA a făcut primele estimări privind cuantumul, după ce au fost introduse în sistem toate animalele eligibile. Publicăm acest cuantum sub rezerva mențiunii că reprezintă doar o estimare iar suma finală va fi anunțată oficial săptămâna viitoare de APIA și Ministerul Agriculturii.

    Plățile vor fi demarate în maxim 10 zile de la stabilirea cuantumului

    Conform datelor transmise de APIA către Agrointeligența-AGROINTEL.RO, plata ajutorului de stat în sectorul bovine va fi efectuată până la data de 30 iunie 2022, în baza cererilor autorizate la plată de către centrele județene / locale APIA. Autorizarea cererilor la plată se va efectua în termen de 10 zile de la stabilirea cuantumurilor, conform art. 10 alin. (3) din OUG nr. 51 / 2022.

    Nu se vor acorda plăți ulterior datei de 30 iunie 2022, dacă se constată că acestea nu au putut fi efectuate din cauze imputabile beneficiarului, respectiv nedeclararea unui cont bancar valid la APIA.

    Valoarea totală a ajutorului de stat în sectorul bovine ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere, așa cum este definită la art. 2 lit. b) din OUG nr. 51 / 2022, care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, nu depășește echivalentul în lei a 290.000 euro la cursul valutar euro / lei stabilit de Banca Națională a României, valabil la data intrării în vigoare a OUG nr. 51 / 2022, respectiv 1 euro = 4,9441 lei.

    Valoarea ajutorului de stat în sectorul bovine pentru fiecare beneficiar se va calcula în funcție de numărul de capete de bovine eligibile, cu respectarea condițiilor prevăzute de OUG nr. 51 / 2022, și respectiv, cu respectarea încadrării în plafonul de 290.000 euro, echivalent în lei.

    Cererea de solicitare a ajutorului de stat în sectorul bovine va fi respinsă de la plată în următoarele situații:
    – cererea este depusă în afara termenului de depunere al cererilor de solicitare a ajutorului
    de stat în sectorul bovine;
    – solicitantul nu a depus toate documentele ;
    – în urma controalelor administrative s-a constatat că solicitantul nu respectă una sau mai multe condiții de acordare a schemei de ajutor de stat în sectorul bovine.

    Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 170.250.000 lei pentru sectorul bovine, sumă ce se împarte la numărul de capete eligibile.

    În sectorul bovine, ajutorul de stat se acordă beneficiarilor, în scopul compensării pierderilor cauzate de pandemie în semestrul I al anului 2022, pentru minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 31 ianuarie 2022, la care se pot adăuga și bovine cu vârsta de minimum 7 luni la data de 31 ianuarie 2022, în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în RNE.

    De menționat că acest tip de ajutor de va achita și crescătorilor de porci și sectorului avicol, sectoare unde cuantumurile au fost stabilite prin act normativ.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA