Germania vrea să elimine TVA la legume și fructe
Mircea Olteanu -Ministrul german al Agriculturii, Cem Özdemir, s-a declarat deosebit de îngrijorat de evoluția actuală a prețurilor la alimente, astfel că pentru a atenua povara grea a costurilor asupra populației, oficialul de la Berlin propune eliminarea TVA-ului la legumele și fructele proaspete de pe piață, informează portalul agrarszektor.hu.
Cem Özdemir consideră această mișcare ca un ajutor imens pentru gospodăriile cu venituri mai mici. Totodată, guvernul va încuraja populația să adopte obiceiuri alimentare mai sănătoase, a precizat ministrul.
Într-un interviu acordat revistei Welt am Sonntag, Cem Özdemir, ministrul german al Agriculturii, a declarat că este important să fie luate măsuri pentru a atenua povara crescândă a costurilor asupra populației germane, ca urmare a efectelor economice ale invaziei Rusiei în Ucraina.
În opinia sa, s-au făcut deja pași în această direcție, dar în ansamblu s-au dovedit insuficienti până acum, astfel că ministrul este deosebit de îngrijorat de evoluția actuală a prețurilor. Potrivit oficialului de la Berlin, eliminarea TVA-ului pentru legume și fructe ar avea un efect pozitiv și ar încuraja populația să adopte obiceiuri alimentare mai sănătoase.
Acest lucru ar fi de mare ajutor, în special pentru gospodăriile cu venituri mai mici, susține și Organizația Interprofesională și Consiliul Produselor din Fructe și Legume din Ungaria (FruitVeB).
”Ca guvern federal, am creat pachete de ajutor imediat pentru a răspunde consecințelor acestui război teribil. Și dacă va continua așa, pot spune că un pachet de ajutor va urma altuia. Sunt conștient că propunerea mea nu a fost primită cu entuziasm de toți partenerii de coaliție, dar trebuie făcut totul pentru a garanta securitatea alimentară, și nu doar în Germania, ci în întreaga lume”, a afirmat Cem Özdemir.
Potrivit publicației Die Zeit, Joachim Rukwied, președintele Asociației Fermierilor Germani, estimează că prețurile alimentelor în supermarketuri vor continua să crească semnificativ în perioada următoare. De asemenea, Rukwied a indicat că fermierii se confruntă la rândul lor cu costuri de producției mai mari, în special la combustibil și îngrășăminte.
”Noi, fermierii, avem inevitabil nevoie de prețuri de vânzare mai mari pentru a putea să ne continuăm afacerile”, a afirmat Rukwied.