• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Noile fonduri europene pentru tinerii fermieri. Schimbările majore anunțate de ministrul Agriculturii

  agrointeligenta.ro -

  Schimbări majore în ghidurile pentru accesarea fodnurilor europene pentru fermieri. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat pe ce criterii vor fi acordate finanțările nerambursabile începând cu anul viitor, când este așteptată să intre în vigoare noua Politică Agricolă Comună și Planul Național Strategic.

  Invitat în cadrul emisiunii AgroStrategia de luni, 13 iunie, de la TVR 1, șeful de la Agricultură a arătat că îl preocupă performanța fermelor românești, mai ales prin direcționarea acestora către domenii care pot face exploatația viabilă și să o dezvolte.

  ”În PNS-ul viitor, am luat o decizie poate pentru unii surprinzătoare, dar eu cred că este datoria mea ca demnitar și a echipei pe care o conduc, să direcționăm tinerii fermieri, fermierii mici și mijlocii către sectoare de activitate care pot avea rentabilitate și pot să le aducă satisfacția muncii lor. Am făcut o analiză: dacă-i dai unui tânăr fermier la instalare 70.000 de euro acum în exercițiul viitor, dar tu prin punctaj îi spui că poate pune dovleci sau roșii în câmp, el niciodată nu va fi viabil economic. În schimb, dacă-l direcționezi către o investiție pe o suprafață mică de teren, în spații protejate, atunci cu siguranță la finalul anului, el va culege roadele muncii lui, sau dacă-l duci către celălalt pilon pe care l-am prevăzut în PNS, pentru instalarea tinerilor fermieri, zootehnia pe suprafețe mici, va avea posiblitatea să fie viabil economic”, a explicat ministrul Chesnoiu pe ce criterii se vor acorda punctajele maximale pentru accesarea fondurilor europene.

  Cultivarea legumelor, o afacere pentru întreținerea unei familii

  O atenție deosebită va fi acordată horticulturii, a mai precizat Chesnoiu în dialogul cu relizatorul emisiunii AgroStrategia, Vlad Macovei. ”Este această discuție permanentă în strategie pentru dezvoltarea sectorului horticol. Am făcut o analiză împreună cu domnul Costel Vînătoru, directorul Băncii de gene de acum, pentru că a promovat examenul pe postul de director general, și pe baza analizei economice a unei ferme legumicole, a rezultat că dacă ai o suprafață acoperită cu solarii de 2.500 mp, poți întreține o familie cu 2 adulți și 2 copii, ceea ce pentru o fermă mică sau mijlocie, este, din punctul de plecare, foarte important”, a explicat ministrul Agriculturii.

  Tinerii fermieri, direcționați către activități economice viabile

  ”Din punctul meu de vedere este o greșeală fundamentală pentru că pe un tănâr pe care l-ai instalat și nu l-ai direcționar corect către o activitate economică, evident, nu-l obligi, îi oferi posibilitatea să-și aleagă din ramurile horticulturii, (…), din zootehnie, la fel. Dar trebuie ca aceste proiecte să fie analizate din punct de vedere al performanței economice, astfel merge fermierul, desfășoară activitatea agricolă, vede că după un an doi, când nu mai sunt subvențiile sau banii de la stat, ajutoarele de la stat, nu mai este rentabil economic și dispare. În momentul în care el a plecat din agricultură nu se mai întoarce și atunci exact la acest lucru mă refer. Nu-i nevoie de sume impresionante sau de utilizarea unui buget uriaș de bani, ci este nevoie de utilizare eficientă a acestor bani. Agricultura României va cunoaște potențialul maxim în momentul în care vom investi în cunoaștere, în educarea fermierilor noștri, dar nu la cursuri de 3 luni de zile, făcute doar ca să ia un punctaj la fondurile europene. Vrei să faci agricultură, trebuie să începi să ai cunoaștere”, a mai precizat Adrian Chesnoiu în emisiunea AgroStrategia, emisiune zilnică, de luni până joi, de la ora 10:00, pe TVR 1.


  Te-ar mai putea interesa

  MIPE: Cereri de finanțare pentru fonduri europene, evaluate cu ajutorul unor roboți MADR: Calendar nou pentru proiectele de finanțare pentru energie verde în ferme Fonduri europene pentru zootehnie și procesare. AFIR a publicat condițiile de accesare

  Ultimele știri

  Lege votată în Parlament: Produse românești etichetate cu denumirea ”De Origine România – DOR” Centrul de Cercetare și Dezvoltare Agro-Est Muntenia aduce inovație și cercetare avansată în agricultură USDA: Cantități de porumb, rapiță și soia modificate genetic, din Ucraina, găsite în porturi