• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ziua Câmpului de Cercetare-Dezvoltare Lovrin – ediția 2022, un parteneriat puternic și de durată cu companiile de agricultură prezente în România

    agrointeligenta.ro -

    Companiile partenere prezente la Ziua Câmpului de Cercetare-Dezvoltare Lovrin- ediția 2022, desfășurată în cadrul expoziției de pe platforma de cereale păioase și rapiță a SCDA Lovrin, și-au prezentat fiecare portofoliul de produse și tehnologii aplicate la Stațiune. Reprezentanții companiilor de agricultură prezente, au explicat pentru fermieri, cele mai noi inovații în domeniul chimiei aplicate în agricultură, specificitățile de acțiune ale moleculelor, momentele de aplicare și impactul acestora, fie când sunt aplicate solo, fie în sinergie cu alte produse.

    În cazul soiurilor și hibrizilor de grâu, a restului speciilor de cereale păioase prezente și a hibrizilor de rapiță, fermierii au aflat de la fiecare producător în parte, care sunt perioadele optime de semănat, care e comportamentul în câmp al fiecărei culturi în parte, în diversele faze de vegetație, care e potențialul productiv, precum și principalele puncte forte care recomandă cultivarea unui anumit soi sau hibrid. Cei aproximativ 300 de fermieri prezenți, au manifestat un interes autentic pentru expoziția în câmp organizată de Stațiune.

    Dr. biolog Ciprian Buzna, directorul științific al SCDA Lovrin

    Dr. biolog Ciprian Buzna, directorul științific al SCDA Lovrin, membru în echipa de organizare a platformei tehnologice a SCDA Lovrin, a dat câteva detalii despre modul de organizare a câmpului experimental.

    ”Platforma este împărțită în lotul de cereale păioase (grâu, ovăz, orz, orzoaică, triticale) și lotul de rapiță. Fiecare lot (grâu și rapiță) sunt apoi împărțite în două, astfel: lotul de genetică, care cuprinde soiurile și hibrizii și lotul de tehnologie, atât la cereale păioase, cât și la rapiță. Loturile de genetică sunt formate din soiurile alese pentru prezentare atât de SCDA Lovrin, cât și de fiecare firmă parteneră, astfel încât pe aceeași tehnologie sunt semănate alăturat în parcele egale, toate soiurile, ca fermierul să poată vedea cum se comportă fiecare varietate. Loturile de tehnologie sunt semănate cu același soi, e vorba de Dacic, dar fiecare firmă parteneră alege tehnologia proprie companiei.

    loturile de cereale păioase, companiile partenere au prezentat 31 de soiuri și hibrizi. Pe partea de păioase, Stațiunea noastră a fost prezentă cu 11 varietăți, creații proprii al SCDA Lovrin. E vorba de grâurile Ciprian, Dacic, Biharia, de orzurile Cardinal și Ametist, de orzoaica Gabriela, de triticalele Utrifun și Trestie și de ovăzurile Ovidiu, Sorin, Jeremy și Lovrin1. La rapiță sunt semănați 54 hibrizi, reprezentând 12 firme partenere, iar 11 firme prezintă tehnologii specifice”.

    FMC

    Mihai Covaci, reprezentantul companiei FMC Agro pe zona Crișana (SM, BH, SJ și MM): ”La Ziua Câmpului de la Lovrin sunt însoțit de colegul meu, domnul Gheorghe Benea, directorul regional pe Banat al FMC. Portofoliul nostru de produse la cerealele păioase, merge până la frunză stindard. Încep cu erbicidul Battle Delta, bazat pe două substanțe active: Flufenacet și Diflufenican și care se poate aplica de la faza de semănat, în toamnă și până în primăvară. Este un erbicid pelicular, cu o remanență ușor mai crescută decât celelalte erbicide, iar pentru asta este nevoie a fi aplicat în toamnă. Se folosește atât pentru combaterea gramineelor anuale, cât și a buruienilor cu frunză lată anuale din culturile de grâu și orz. Foxtrot, Omnera și Granstar Super sunt celelalte trei erbicide care se pot aplica primăvara; ultimele două, Granstar Super și Omnera, sunt două erbicide destinate combaterii buruienilor cu frunză lată, atât a celor anuale, cât și a celor perene din cultura de grâu. Dintre cele două erbicide, Omnera este ceva mai avansat, fiind o tehnologie LQM. Omnera combate și Veronica, Galium și Convolvulus.

    Foxtrot este un erbicid pentru combaterea buruienilor cu frunză îngustă din cultura de grâu, aplicabil din faza de răsărire a buruienilor, până în faza de sfârșit de înfrățit, pentru a le putea combate cât mai ușor. El este omologat pentru a fi aplicat la culturile de păioase până la frunzele stindard.

    Pentru combaterea bolilor avem trei fungicide. Primul este Zantara, un fungicid bazat pe Bixafen și Tebuconazol, fungicid foarte performant în combaterea bolilor foliare și a fuzariozei la spic. Riza și Azaka sunt alte două fungicide ale companiei FMC. Sunt un Tebuconazol și o Azoxistrobină, utilizate, la fel, atât pentru combaterea bolilor foliare, cât și pentru combaterea fuzariozei la spic. Insecticidul Vantex este folosit în combaterea dăunătorilor, având ca substanță activă un insecticid de contact, Gamma cihalotrin. Pe partea de biostimulatori și fertilizanții foliari, în cadrul platformei Lovrin prezentăm biostimulatorul SeaMaxx, care are în compoziție alge marine din specia Ascophyllum Nodosum, precum și macro și micro elemente, precum și fertilizanții foliari Vertex și Foliar Extra. Cel din urmă este utilizat insula Mare a Brăilei pe o suprafață foarte mare la cultura de cereale păioase, fiind poziționat undeva la burduf frunza stindard”.

    RAGT

    Mihai Pușcă, reprezentant zonal al companiei RAGT Semințe: ”În această platformă suntem prezenți cu patru soiuri în cadrul unei companii cu un istoric destul de îndelungat, fiind o firmă înființată în 1919 în Franța. Numele companiei vine de la inițialele a patru departamente din sudul Franței: Rouergue, Auvergne, Gévaudan și Tarnais. În România activăm din anul 2009, fiind prezenți cu 8 specii: porumb, floarea-soarelui, cereale păioase, soia, rapiță, lucernă, mazăre, bob. Compania ameliorează în momentul de față aproximativ 30 de specii la nivel mondial. În această platformă avem cultivate 4 soiuri de grâu, printre care și noutăți: primul soi este Sacramento, cu un potențial foarte ridicat de producție, care anul trecut, la Ziua Grâului de la Diosig, s-a clasat pe primul loc între soiurile testate, cu o producție medie de 10.451 kg/ha.

    De altfel toate soiurile care sunt prezente pe această platformă s-au clasat în primele 10 în topul de la Diosig. Un alt soi, de asemenea nou, este RGT Vivendo, și el cu un potențial bun de producție, cu toleranță bună la boli și cu un M.M.B. mai mic, dar cu un hectolitric foarte foarte bun. Principalul soi pe care la momentul de față îl comercializam în România este Rubisko, un soi semi-timpuriu, într-adevăr cu un potențial foarte ridicat de producție. De aceea încă se menține drept cel mai vândut soi al nostru, deși e cel mai vechi din portofoliul actual. Al patrulea soi testat în platforma SCDA Lovrin, este Arezzo, de asemenea foarte bun și cu calități superioare lui Rubisko și cu o productivitate foarte apropiată de a acestuia. Diferența este, după cum am spus, că este superior din vedere al calității. Acest soi, Arezzo a fost timp de mulți ani martorul în testările făcute de Arvalis din punct de vedere al greutății hectolitrice”.

    Adama

    Ionuț Săndoiu, reprezentantul regional al companiei Adama pentru zona de vest și nord-vest a României: ”Suntem prezenți la Lovrin în platforma de cereale și rapiță, organizată de partenerii noștri. Astăzi ne susținem portofoliul de produse Adama pentru cele două culturi menționate. Punctele forte în ceea ce privește cultura de cereale, pornesc cu partea de erbicidare în toamnă și cu primele tratamente din primăvară. În primăvară venim în ajutorul fermierilor cu produsul Trinity SC. În primăvară avem cele două produse pentru tratamentul 1, respectiv Leander 750 EC și Phoenix, iar pentru tratamentul 2 avem Custodia 320 SC. Acestea sunt pentru cereale, în linii mari. În ceea ce privește cultura de rapiță, avem un portofoliu foarte vast, plecând de la erbicidările de sol, ele fiind cele mai importante, deoarece asigură un start foarte bun al culturii, fără competitori în prima fază de vegetație. Aceste soluții sunt Sultan Extra și Sultan Top. Pentru samulastra de cereale avem produsul Agil 100 EC, iar în primăvară soluțiile tehnice Toprex, Custodia, Mavrik și Lamdex.

    Toate acestea sunt soluții de fungicide și insecticide pentru controlul dăunătorilor în cultura de rapiță, o cultură foarte importantă în ultimii ani în fiecare fermă, pentru că aduce primi bani și asigură o profitabilitate remarcabilă. Legat de parteneriatul nostru, al companiei Adama cu Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin, aceasta este una de lungă durată, Stațiunea fiind un reper pentru zona de vest a țării, prin soiurile pe care le asigură pentru fermierii din zonă. Sunt soiuri adaptate pentru fermieri din zona noastră de activitate și care creează și aduc plusvaloare în fiecare fermă. Automat, Adama vine în sprijinul fermierilor cultivatori de genetică provenită de la stațiunea din Lovrin, care, folosind-o în tandem cu soluțiile noastre, pot obține rezultate sigure”.

    Bayer

    Daniel Grosz, director zonal pe vestul României, în cadrul companiei Bayer: ”La Lovrin avem o sărbătoare la care am ținut să fim parte, fiindcă suntem parteneri ai Stațiunii de Cercetare Lovrin. Ziua Câmpului este un eveniment tradițional deja, în care avem plăcerea să punem în scenă toată tehnologia companiei Bayer, tot ceea ce înseamnă produse de protecție când vine vorba de cereale păioase, începând de la tratamentul seminței și până la securizarea producției când vine vorba de ultimul tratament la cereale păioase pentru partea de Fusarium. De asemenea, în această platformă am înființat și lot demonstrativ cu toată genetica Dekalb la rapiță. La cereale am venit cu o variantă de lucru care securizează cultura din punct de vedere patogeni-boli-dăunători. Am început cu tratamentul seminței cu Bariton Super 97,5 FS, respectiv Redigo Pro 170 FS, două fungicide sistemice, Bariton fiind și sistemic și de contact în același timp, ca mod de acțiune ceea ce ajută la o dezinfecție a materialului semincer și ne asigură un start foarte bun al culturii, odată cu semănatul.

    O noutate se referă la erbicidul Komplet 560 SC, care asigură un control foarte bun al buruienilor dicotile și al buruienii graminee Iarba Vântului, care devine o problemă pentru zona de vest. Asta înseamnă că încă din toamnă putem aplica în emergență timpurie acest erbicid. Astfel reușim să controlăm toate buruienile în culturile de păioase încă din toamnă, rămânând ca în primăvară să facem doar corecții, dacă se impune. Este o soluție pe care Bayer a adus-o pe piața din România, pentru că schimbările climatice pun tot mai mult presiune pe controlul buruienilor în primăvară, în sensul că avem temperaturi foarte scăzute, diferențe foarte mari de temperatură în decursul unui interval de 24h, nu putem intra cu tratamente fitosanitare și atunci, în anumite cazuri, reușim să intrăm doar tardiv, când tratamentul devine o soluție de compromis. Însă prin soluția propusă de Bayer, putem să ne controlăm foarte bine buruienile în cultura de cereale păioase.

    În primăvară, în platforma SCDA Lovrin am folosit pachetul Falcon Pro, adică erbicidul Sekator Progress OD și fungicidul Falcon Pro. Ca tratament 2 am folosit două variante de lucru: una în care am folosit Nativo Pro 325 SC ca fungicid, pe care deja îl cunoaștem drept etalon pentru controlul de complex de boli foliare și un produs nou, Aviator XPro 225 EC, un fungicid care asigură un control foarte bun și pe boli mai nou apărute ca și complex de boli foliare. Ultima aplicare a fost făcută cu Prosaro 250 EC, un fungicid etalon când vine vorba de controlul pe Fusarium spp. și da, anul acesta va fi iar un an cu presiune pe Fusarium, pentru că în perioada înfloritului au reînceput să vină precipitațiile mult așteptate, iar acest moment este prielnic instalării fuzariozei spicelor, o boală foarte păgubitoare atât cantitativ, cât și calitativ.

    În cadrul platformei SCDA Lovrin, pe partea de rapiță avem într-un lot demonstrativ semănată toată genetica de ultimă generație a Bayer. Avem hibrizi deja cunoscuți de fermieri, care îi au deja în cultură pe zona de vest, dar avem și doi hibrizi noi: hibridul DK Exsun și hibridul DK Exbury, care vin cu un plus de protecție. Încercăm să adoptăm această genetică nouă, cu toate caracteristicile de care au nevoie fermierii, în condițiile de câmp date, căci vedem boli noi, viroze și presiuni noi, când vine vorba de riscuri asumate culturii. Genetica Dekalb la rapiță știm cu toții că este un etalon, pentru că este genetica care nu se scutură, având această toleranță la scuturare și totodată fiind o genetică foarte productivă, care confirmă an de an”.

    Agricover

    Flavius Nichifor, director tehnic al Agricover: ”Suntem un grup prezent pe piața din România de peste 20 de ani. Avem un business integrat cu mai multe divizii: O divizie de distribuție «Agricover Distribution», iar noi suntem echipa din această divizie și o divizie de finanțare pentru fermieri «Agricover IFM». Distribuim de la produse de protecția plantelor, pesticide, îngrășăminte foliare, îngrășăminte cu aplicare la sol, sămânță de cereale, porumb, floarea-soarelui, rapiță și alte specii furajere, până la motorină, pentru ca fermierul să aibă toate inputurile dintr-o singură sursă. De asemenea deținem și magazin online pentru fermierii mai mici, care au în jur la câteva hectare, sau până într-un hectar și care doresc să cumpere aceste inputuri. La acest eveniment, organizat pe platforma SCDA Lovrin, am organizat mai multe experiențe pe diferite culturi. La Ziua Câmpului 2022 suntem prezenți cu expoziții de grâu și rapiță.

    La cultura de grâu noi am recomandat o tehnologie completă, care include erbicide, fungicide, insecticide și îngrășăminte foliare. La partea de erbicidare s-a folosit erbicidul Biathlon 4D, produs de compania BASF. Pe partea de tratamente fitosanitare s-au folosit la tratamentul 1 produsul Protendo 300 EC, cu substanță activă Protioconazol 300 g/l, în doza de 0,5/ha, asociat cu Amino 40 WSP, un produs pe bază de aminoacizi liberi. Ca și insecticid s-a folosit Rexaris 5 EG, pe bază de Lambda Cihalotrină, în doză de 150g/ha. Totodată am debutat anul acesta cu o schemă proprie de tratament de fungicide. Am lansat pachetul Kardax, ce cuprinde două produse: produsul Protendo 300 EC și produsul Azoxipro, pe bază de Azoxistrobină. Aceste două produse, împreună sau separat, ne asigură protecția culturilor de cereale, începând de la primul tratament și până la al doilea sau al treilea tratament, în funcție de câte tratamente face fermierul. Ne adresăm fermierilor și cu o gamă completă de îngrășăminte foliare, având o gamă de produse pe bază de aminoacizi, gama Amino, dar și produse sub brandul propriu Agricover. E vorba de gama Ferticover, ce cuprinde Ferticover Nitron și Ferticover Optil, două produse pe care le-am folosit și în platforma de la Lovrin, care sunt pe bază de Azot sau de Fosfor-Potasiu). În momentul organizării evenimentului cu vizitatori, câmpul nostru experimental, se află la al treilea tratament executat împotriva fuzariozei. Fermierii au putut constata că rezultatele sunt bune și corecte și așteptăm să vedem rezultatele și la recoltare”.

    UPL

    Sebastian Toth, director regional al companiei UPL pe partea de vest, nord-vest și centru a României: ”Compania UPL este liderul regional din India, o companie de familie. În momentul de față UPL ocupă locul 5 la nivel mondial în domeniul pesticidelor și suntem prezenți astăzi în platforma de la SCDA Lovrin cu o tehnologie completă la cultura de grâu: asigurăm inclusiv startul de la tratament sămânță și aici vorbim de două fungicide, Rancona 15 ME, cu o singură substanță activă și Rancona i-MIX ME, cu două substanțe active și de asemenea cu un insecticid de contact cu denumirea de Signal, cu substanța activă Cipermetrin. După tratament sămânță, avem erbicidările de toamnă, cu 3 produse: Finy și Kinara, pentru combaterea buruienilor cu frunză lată, și de asemenea produsul Reliance, cu două substanțe active, Diflufenican și Flufenacet, pentru combaterea buruienilor atât cu frunză lată cat și cu frunză îngustă în preemergență. De asemenea asigurăm și partea de biostimulatori în toamnă, cu produsul Tonivit, iar în primăvară venim cu corecții dacă este nevoie, cu produsul Xanadu, care este o formulare unică pe piața din România, cu două substanțe active, Bensulfuron-metil și Metsulfuron-metil, putând să combatem chiar și Veronica spp., o buruiană problemă pe zona de Vest.

    Un alt erbicid cu care venim în corecție este produsul Minstrel, substanța activă fiind Fluroxipir, pe care putem să îl aplicăm în orice stadiu de vegetație, cu el neavând probleme când vorbim de Galium etc. Pe partea de fungicide o recomandare a noastră este aplicarea în T0 a unui sulf, produsul special se numește Microthiol, cu care venim chiar în prima fază de vegetație, când se poate intra în teren și temperaturile sunt mai prietenoase și putem aplica sulful, foarte bun în prevenirea bolilor la cultura de grâu. În T2 recomandăm o combinație de două produse, Azoxistrobină, care se găsește în produsul Chamane combinat cu Tetraconazol, care se găsește în produsul Eminent. Pe partea de insecticide avem trei produse disponibile în momentul de față, dintre care două sunt de contact: Cyperguard și Deltagri, iar Gazelle este un insecticid sistemic.

    Pe partea de biostimulatori și îngrășăminte foliare, venim cu două produse: biostimulatorul Aminoplant, un produs care este si va fi în continuare consacrat pe piață, pentru că fermierii îl folosesc cu mare interes, și pentru îngrășăminte foliare avem produsul Nitrokomplex, cu o combinație foarte bună de macro și microelemente și cu eficacitate pe măsură. În încheiere amintesc și produsul Elastiq, cunoscut de majoritatea fermierilor, pentru că poate fi aplicat culturii de rapiță, pentru a nu i se scutura silicvele și să aducă pierderi de producție. Noi venim cu o recomandare, dar și cu o omologare pe măsură și la cultura de grâu, cu aplicare la spic înainte cu două-trei săptămâni de recoltare, pentru a proteja spicul de spălarea glutenului și pentru a menține proprietățile bobului”.

    BASF

    Sorin Cîrstea, reprezentant tehnic pe zona de vest a BASF România: ”În platforma de la SCDA Lovrin am venit cu tehnologia pentru cereale păioase, o tehnologie nouă, inovatoare și care îi ajută foarte mult pe fermieri pentru că, pe lângă efectul erbicidelor, a regulatorilor de creștere, a fungicidelor, produsele noastre au o perioadă foarte lungă de protecție și ce este foarte important de reținut și ne stresează în ultima vreme, este faptul că prognozele meteo sunt tot mai ciudate. Însă produsele noastre se pot aplica începând de foarte devreme, de la temperaturi scăzute, până la perioada înfloritului. Iar dacă le luăm pe fiecare în parte, avem BIATHLON 4D, un erbicid pe care l-am lansat în urmă cu câțiva ani și care se deosebește de restul produselor pentru că are două substanțe active, sistemice și complementare. Poate fi aplicat începând de la temperaturi de 3-5°C, cu tendință de încălzire și putem merge până la apariția frunzei, având deci o perioadă foarte mare de aplicare. Dacă avem probleme cu buruienile, poate fi aplicat chiar din toamnă. Are un spectru foarte larg de combatere a buruienilor, combătând peste 40 dintre speciile dicotiledonate, noi am spune chiar că putem combate aproape orice buruiană dicotiledonată. Este sigur pentru cultura postmergătoare, și nu este influențat de vreme.

    Avem de asemenea regulatorul de creștere Medax Top. E singurul produs de pe piață cu două substanțe active: clorură de Mepiquat și Prohexadion de calciu. La fel, este singurul produs care se poate aplica la o fază înaintată de creștere. Putem să-l aplicăm de la primul nod până la apariția frunzei stindard, pentru că substanța Prohexadion de calciu se absoarbe foarte repede în plantă și are un efect rapid, iar clorura de mepiquat are un efect permanent și de lungă durată. De aceea este foarte atractiv pentru fermieri și poate fi aplicat într-o fază mai înaintată de creștere față de restul produselor de pe piață. De curând am lansat Tehnologia X.R. Poate vă întrebați ce înseamnă cele două inițiale din cadrul acestei titulaturi. Elementul X al tehnologiei X.R provine de la molecula inteligentă Xemium, cu acțiune FAST (Formulă Activă în Spațiu și Timp), iar elementul R provine de la substanța activă Revysol, primul triazol descoperit după mai bine de 20 de ani, fiind totodată și primul Izopropanol – azol din grupa chimică a Triazolilor.

    Totodată BASF a intrat și pe piața semințelor, acum având 5 hibrizi de rapiță în portofoliu: doi din sistemul Clearfield și 3 din sistemul convențional. Avem hibrizi pentru toate categoriile: semi-timpurii și timpurii, precum și hibrizi care se pretează foarte bine la tehnologii avansate, dar și unii care se pretează pe terenuri mai slab lucrate. Însă ce avem diferit față de restul actorilor din piață? Hibrizii noștri au vigoare timpurie foarte bună. După răsărire, avansează foarte repede în creștere, au rezistență la scuturare foarte, foarte bună, și o toleranță la iernare foarte bună. Rapița noastră poate fi recoltată la umiditate aproape de stas, undeva în intervalul de 7-8% umiditate, fără să prezinte fenomenul de scuturare.

    Avem o tehnologie completă pentru cultura de rapiță. Avem Butisan Avant, erbicid cu trei substanțe active, care se poate aplica atât preemergent cât și postemergent. Este foarte important că se aplica în postemergență, deoarece în verile secetoase nu este obligat să aplice erbicidul imediat după semănat, iar sistemul Clearfield la rapiță este un sistem cu mult mai simplu de aplicat, pentru că avem șansa să erbicidăm eficient împotriva buruienilor, începând de la faza de cotiledoane până la apariția butonilor florali, pentru că se știe că cea mai mare problemă la cultura de rapiță sunt buruienile, atât mono cât și dicotiledonate aproape în orice fază de dezvoltare a rapiței”.

    Kwizda

    Mihai Marinescu director tehnic la Kwizda Agro România: ”Compania e de 15 ani pe piața românească. În Austria firma are o fabrică unde formulează produse pentru protecția plantelor, iar în România am abordat ambele segmente, atât cel de furnizor de inputuri pentru agricultură la nivel de industrie, cât și de furnizor de inputuri direct la poarta fermei. La Lovrin am prezentat doar segmentul de nutriție foliară. Soiurile și hibrizii foarte performanți existenți pe piață în prezent nu pot să fie puși în valoare decât cu niște ajutoare suplimentare și verigi tehnologice noi. Ca atare, la un moment dat avem nevoie de niște impulsuri, pentru că plantele pot absorbi acești nutrienți și prin frunză și astfel putem să stimulăm anumite verigi de rod foarte importante.

    La cerealele din platforma SCDA Lovrin, am urmărit influențarea elementelor de producție: numărul de frați, numărul de spiculețe, de flori fertile și numărul de boabe în spic și calitatea producției, masa hectolitrică și bineînțeles și ceilalți indici. În platforma experimentală de la Lovrin am utilizat gama Wuxal Macromix, produsul unei companii partenere din Germania. E un produs echilibrat, cu azot, fosfor și potasiu în cantitate foarte mare, de 200-240/L din fiecare macroelement nutritiv. Menționez și Wuxal Microplant, cu concentrație mare de microelemente care au rol de catalizatori în reacțiile chimice din interiorul celulelor. Produsul influențează foarte mult activitatea plantei pe partea de alimentare, creștere și dezvoltare, cât și de depozitare a elementelor nutritive la nivelul bobului. Nu pot omite și fertilizantul foliar pe bază de azot, din portofoliul Kwizda, care a fost senzația acestui an, datorită creșterii prețului la îngrășămintele de sol, dar nu numai, pentru că este un produs foarte sigur, care nu dă fitotoxicitate la plante și e ușor de absorbit. Aplicat în mai multe faze, influențează elementele de rod, iar rezultatele sunt extraordinare atât cantitativ, din punct de vedere al creșterii producției, cât și din punct de vedere al calității”.

    KWS

    Tomel Petrache, product management manager, în cadrul companiei KWS România: ”La Lovrin revin întotdeauna cu plăcere, pentru că aici mi-am început activitatea în cercetare, având mai bine de 8 ani în producerea de semințe și protecția plantelor. KWS, unde sunt director pe partea de dezvoltare a produselor, e o companie germană fondată în 1856, care astăzi activează în 70 de țări la nivel mondial și suntem prezenți în România de peste 20 de ani. Cred că istoria aceasta spune multe, pentru că nu poți străbate un asemenea interval temporal în agricultură decât prin performanță, ceea ce înseamnă inovație, iar cu asta ne ocupăm la KWS. E bine de știut că noi avem acest logo: «Semănăm viitorul». Trebuie să inovăm, pentru că întotdeauna condițiile climatice se schimbă, iar produsele pe care le aducem trebuie să fie foarte bine adaptate la aceste condiții nu numai climatice, ci și tehnologice, pentru că apar tehnologii noi și atunci trebuie să fim întotdeauna cu un pas în față. A fi cu un pas în față înseamnă bineînțeles viziune, în agricultură trebuie să ai viziune, dar mai mult decât atât, agricultura dintotdeauna -dar cu atât mai mult în timpurile noastre- înseamnă parteneriat. Acest tip de parteneriat cu instituții de cercetare, cum vedeți în platforma experimentală de la Lovrin, e unul de perspectivă și de succes.

    În cadrul Zilei Câmpului am adus în fața fermierilor pe partea de cultură a rapiței trei dintre hibrizii noștri: vorbim de Umberto KWS, Hillico și un nou produs, Granos, pe care îl lansăm anul acesta. Nu am să insist cu particularitățile fiecăruia, ci specific doar că Umberto, în trei ani de la lansare a devenit numărul 1 în piața din România, la o distanță mare între el și următorul hibrid. El se caracterizează nu doar printr-o producție foarte bună, ci și prin această adaptabilitate și eficientizare a asimilării substanțelor nutritive, mai ales a azotului. Hillico este la fel, unul dintre hibrizii pe care i-am lansat anul trecut și căruia îi fac o caracterizare foarte simplă: se scutură doar în combină. Este hibridul pe care un institut independent, l-a notat ca având cea mai bună comportare la scuturare la nivel european. Hillico, ca și Granos nu au o creștere foarte luxuriantă, în schimb au un număr mare de ramificații, respectiv silicve și număr mare de semințe în aceste silicve, lucru tradus în cele din urmă într-o producție mare. Bineînțeles, calitatea uleiului este un alt lucru pe care noi îl urmărim, dar pentru piața din România deocamdată acest lucru contează mai puțin. Însă timpul va schimba această percepție, iar KWS oferă soluții și la acest capitol”.

    Ecofol

    Dorina Ion, director regional de vânzări, pe Banat și Transilvania al companiei Ecofol din Bulgaria: ”Ecofol e un producător un producător de îngrășăminte solide și foliare, dar și de biostimulatori cu aplicare foliară. Compania are sediul la aproximativ 100 km de Sofia, în orașul bulgăresc Tărgoviște și a împlinit peste 30 de ani de activitate. Ecofol își desfășoară partea de vânzări nu numai în Bulgaria, ci și în România, Ungaria, Ucraina și chiar și în Japonia. În Bulgaria, pe partea de produse cu aplicare foliară, Ecofol are o cotă de piață de peste 65 %. În România suntem de peste șase ani și pe partea de Banat suntem prezenți de peste trei ani și jumătate. În acest interval relativ scurt, fermierii au folosit și continuă să folosească produsele noastre și să fie mulțumiți de ele. Cele mai importante produse pe care le avem, inclusiv în lotul de la SCDA Lovrin, sunt produsele Grow Factor Evolution, care este un biostimulatori ce conține atât macro, cât și micro-elemente, care sunt chelatate, precum și aminoacizi și factori antistres.

    Alte produse importante utilizate în platformă sunt Amino Expert Protekt, respectiv Amino Expert Impuls. Aceștia sunt doi biostimulatori care conțin atât macro și microelemente, precum și aminoacizi, fitohormoni și factori antistres. Pot fi aplicate împreună cu alte produse de protecție. Amino Expert Protekt este recomandat a se utiliza atât toamna, cât și primăvara. Toamna se aplică pentru că ajută planta să aibă o rezistență foarte bună la îngheț. Asta deoarece produsul dezvoltă foarte bine rădăcina și totodată deoarece în primăvară planta își reia ciclul vegetativ foarte bine. În primăvară planta se prezintă foarte bine din punct de vedere al rezistenței la diferențele de temperatură pe care, din păcate, anul acesta le-am simțit din plin. După aceea am venit cu Amino Expert Impuls, un produs care conține atât azot, cat și sulf ca macroelemente, cât și microelemente și care a ajutat la menținerea verde a plantei, fără stres și în final a acționat și pe partea de spor de producție și de calitate a boabelor”.

    Chemirol Agro

    Dana Sâmbotin, directorul tehnic al companiei Chemirol Agro: ”Cu sediul central în Arad și cu o rețea de reprezentanți în toată țara, Chemirol oferă răspunsuri la unele din marile provocări cu care fermele se confruntă. La Lovrin am venit cu o experiență în cultura de grâu, în care am utilizat atât produsele de protecție a plantelor ale colegilor Innvigo, care sunt parteneri Chemirol, produsele proprii Chemirol, adică adjuvanți, biostimulatori și foliare. În câmpul de testare am folosit un mix între produsele Kelpak și Dynamic Cresco. Kelpak-ul e un produs pe bază de alge și conține micro și macro elemente, vitamine, proteine, șamd.

    Dynamic Cresco – e un biostimulator pe bază de zinc, cu rezultate foarte bune la înrădăcinare, în urma aplicării produsului plantele dezvoltând foarte bine acele rădăcini secundare sau adventive, necesare pentru a atrage în plantă cât mai mulți nutrienți. În toate aplicările am utilizat adjuvantul Asystent +, care este un lipici ce ne ajută foarte mult în aplicarea oricărui produs de protecție a plantelor, aderând foarte bine pe planta. Totodată am utilizat și un stabilizator, Stablix pH, care ne ajută la scăderea pH-ului apei, atunci când e foarte ridicat, pe considerentul asigurării eficacității mult mai bune a tuturor produselor folosite în acest câmp. Ca finalitate, participanții au putut observa în câmp rezultatele produselor folosite, care s-au tradus prin printr-un spic mai mare la partea tratată și o umplere totală a boabelor, prin comparație cu grâul netratat, care este mai mic și cu spice inegale”.

    Syngenta

    Silvian Morari, expert tehnic pentru zona de vest în cadrul companiei Syngenta: ”Suntem prezenți la Lovrin cu un portofoliu performant pentru cultura orzului și a grâului de toamnă. Syngenta este singura companie care comercializează în România hibrizi de orz. E vorba de hibrizi cu performanțe deosebite, cu producții ridicate, dar mai ales cu stabilitate în producții și care au bineînțeles au o serie de caracteristici care îi deosebesc de soiuri. Prima e capacitatea ridicată de înfrățire, ceea ce duce la o normă de semănat scăzută de 100 de boabe germinabile pe metru pătrat. A doua e arhitectura îmbunătățită a plantei, cu un sistem radicular bine dezvoltat care explorează un volum mare de sol și extrage elementele nutritive și apa. De asemenea au un pachet excelent de toleranță la cădere, la boli și un indice de calitate foarte bun. În portofoliu și în platforma Lovrin avem SY Dooblin și SY Dakoota, hibrizi din noua generație: Dooblin, un hibrid intensiv, care utilizează eficient îngrășămintele și Dakoota, un hibrid cu un pachet foarte bun de toleranțe atât la boli, cât și la secete, care se pretează în anumite condiții pedoclimatice.

    Alături de portofoliul de orz și soiuri performante de grâu, atât soiuri care deja au dovedit producției ridicate în ferme și în loturile partenerilor, și bineînțeles soiuri noi cu care venim în fiecare an, pentru că trebuie să ne adaptăm la condițiile climatice în continuă schimbare. Avem aici, în platforma SCDA Lovrin grâul Pibrac, un soi intensiv cu o productivitate ridicată, care utilizează de asemenea în mod eficient îngrășămintele, care are ca și specificitate o toleranță foarte bună la temperaturile scăzute și în special la înghețurile de la reluarea vegetației din primăvară. Alături de Pibrac avem pe Falado, un soi deosebit, cu un mecanism de rezistență la secetă, cu frunza cerată, care își răsucește frunza pentru a reduce evapotranspirația. Al treilea soi din platformă este Gabrio, un soi rustic, cu o adaptabilitate foarte bună și care a dat rezultate atât în mediile intensive, cât și în zonele mai puțin intensive din sudul țării sau din nord, un soi care sigur se adaptează în orice situație. Indicii săi de calitate sunt foarte buni, ele fiind grâuri panificabile, cu o perioadă scurtă de vegetație. Sunt soiuri semi-timpurii tocmai pentru a evita umplerea bobului în perioadele de arșiță”.

    Innvigo Agro 

    Florin Tulvan reprezentantul Innvigo Agro România pentru partea de vest a României: ”Innvigo activează de peste 5 ani în România cu produse destinate pentru agricultură, pentru controlul buruienilor, erbicide, fungicide, insecticide și regulatori de creștere și tratament de sămânță. Obiectivul companiei este să ofere soluții complete la prețuri corecte. Astăzi avem un portofoliu foarte stabil. În acest an s-au înregistrat 48 de produse pentru protecția plantelor dintre care 29 sunt erbicide, 10 fungicide, 3 insecticide, iar restul regulatori de creștere, tratament de sămânță, adjuvanți și foliare. Venim în sprijinul fermierilor cu o gamă foarte complexă de produse. Pe lângă produsele singulare cu o singură substanță activă, venim cu ready-mix-uri pe parte de erbicidare, cu 2 sau 3 substanțe active, ca utilizarea lor să fie cât mai ușoară și totodată pentru a avea o acțiune cât mai complexă și o eficacitate cât mai bună”.

    Daymsa

    Cătălin Neag, promotor Daymsa pe partea de vest a României, în cadrul Natur Grup: ”Ne ocupăm cu biostimulatori pentru cultura mare, începând de la tratarea semințelor și partea radiculară, până la sfârșitul ciclului de vegetației al oricărei culturi. Produsele noastre, Naturamin WSP-ul în special, este cel mai bun produs atunci când fermierul are o problemă în cultură. Dacă se intervine la timp, noi suntem de părere că producția se reface în proporție de 100 %. Însă contează foarte mult și momentul când ne contactează fermierul, pentru a aplica în special Naturamin WSP. El poate fi aplicat și în combinație cu alte produse, cum ar fi Folitex, pentru refacerea foliajului și a păstăilor de soia, cum a fot un caz unde cultura fusese bătută de grindină. Avem printre cele mai bune produse de pe piață pe bază de aminoacizi liberi și în concentrația cea mai mare.

    Naturamin are ca aminoacizi componenți prolina și serina. Pe zona de sud suntem destul de cunoscuți, dar sperăm că și pe zona de vest să devenim încet, încet, descoperiți de cât mai mulți fermieri și să îi putem ajuta”.

    Corteva Agriscience

    Cosmin Lungu, promotor pe județul Timiș în cadrul companiei Corteva Agriscience: ”În cadrul platformei de la stațiunea de cercetare Lovrin am venit cu o tehnologie ce conține produsul Ympact, un fertilizant-tratament sămânță. Ulterior am venit cu produsul Bizon, un erbicid pentru toamnă, pe bază de Diflufenican, Penoxsulam și Florasulam. În primăvară s-a intrat cu fungicidul Verben, iar ulterior cu insecticidul Transform. Fungicidul Verben este un fungicid nou, bazat pe Proquinazid, formula noastră nr. 1 de combatere și Protioconazol, o altă substanță activă care întregește spectrul de boli combătute în cultura de cereale păioase.

    Insecticidul Transform este pe bază de Sulfoxaflor, o substanță activă extraordinar de bună în combaterea afidelor din cereale și păioase. Erbicidul Bizon, cu aplicare în toamnă, reușește să țină sub control buruienile dicotiledonate, atât samulastra de rapiță și samulastra de floarea soarelui, cât și iarba vântului, o buruiană problemă în zona noastră de activitate. Pe partea de cereale ar mai fi pentru primăvară erbicidul Pixxaro Super, un erbicid destinat erbicidării pentru buruienile dicotiledonate, pe bază de Arylex active, Fluroxipir și Tribenuron-metil. Pe lângă portofoliul de soluții pentru cereale păioase, în care compania Corteva este numărul 1 pe piața din România, am revenit cu două noutăți în materie de rapiță: hibridul PT303, respectiv hibridul PT298. Hibridul PT303 este unic atât pe piața din România, cât și pe piața din Europa, deoarece are toleranță de peste 90% la Sclerotinia, o boală din ce în ce mai problematică la noi în zonă, asta și datorită rotației scurte sau foarte scurte pe care fermierii sunt nevoiți să o practice. Totodată are o rezistență foarte bună la iernare și o toleranță ridicată la principalele boli ale culturii, inclusiv toleranță la Phoma. PT 298 este un hibrid care aduce o altă caracteristică de care fermierii au avut și au nevoie: toleranța la scuturare. Imaginați-vă că PT 298 are o notă de 7,6 din 9 la determinarea scuturării, deci se prezintă excelent. Este un hibrid semi-timpuriu, cu productivitate și stabilitate extraordinară, cu o ramificare puternică încă de la colet și o masă mare de silicve fertile”. Pe lângă cei doi hibrizi rapiță avem și un portofoliu pentru protecția plantelor, începând cu erbicid-ul Galera Super, care se aplică în toamnă.

    Avem un tratament cu insecticid la sămânță pe bază de Cyantraniliprol, care oferă o protecție până în 4-6 frunze împotriva oricărei insecte problematice din toamnă, reușind să mențină cultura curată, protejată. Ulterior se aplică insecticidul Inazuma, care se poate aplica în postemergență chiar din toamnă, din faza de 3 frunze și chiar și primăvara, înainte de deschiderea butonilor florali. Inazuma este pe bază de Acetamiprid și Lambda-cihalotrin și ste atât sistemic, cât și de contact, fiind o soluție completă și unică pe piața din România.

    Pentru erbicidarea de primăvară avem erbicidul Korvetto, care se aplică de la stadiul de rozetă până când mugurii florali sunt prezenți, dar sunt în continuare acoperiți de frunze. Ca substanță activă are molecula noastră, Halauxifen-methyl (Arylex™ active) 5g/l și Clopiralyd 120 g/l. Doza erbicidului este de 1l/ha, iar ca și combatere a buruienilor vorbim de spectrul de dicotiledonate, printre care vorbim despre Descurainia sophia, Macul roșu și Turița, o buruiană problematică în cultura de rapiță. Pe final, după ce am reușit să ținem cultura curată de insecte și am reușit să combatem și buruienile, avem nevoie și de o protecție fungică, iar aici compania Corteva vine cu fungicidul Capartis. Acesta se aplică cu frecvența de maxim un tratament pe perioada de vegetație, respectiv de la faza de buton verde până când 50% din silicve au ajuns la mărimea normală. El are în componență 200 g/l de Piraclostrobin și 150 mg/l de Boscalid, cu doză de aplicare de 0,6-1l/ha”.

    Saaten Union

    Ionuț Buștean Cătălin reprezentantul regional al Saaten Union pe zona de vest (Timiș, Arad, Caraș, Hunedoara): ”Compania este prezentă în România de foarte mulți ani și avem foarte multe soiuri de grâu, orz și triticale. An de an compania Saa-ten Union vine înaintea dumneavoastră cu un material genetic performant existent în soiurile și hibrizii aflați în portofoliu. Ca soiuri de grâu amintesc Katarina, Barba care este nou, Papillon, Centurion, Tika Taka, Aspekt, SU Tarroca, Felix , Trublion, Python, Athlon, Genius, Joker. Menționez și hibrizii de grâu Hydrock și Hyfi. Totoda-tă avem și grâul Spelta, grâul Durum, orzul de toamnă, orzoaică de toamnă, triticale, secară, lucernă, culturi verzi și rapița Rapool”.

    Timac Agro România

    Aurel Ghircă, director tehnic în cadrul Timac Agro România: ”Și anul acesta în platforma de la Stațiunea Lovrin am venit cu două experimente: unul pe grâu și unul pe rapiță. La grâu am aplicat pentru prima dată un produs nou lansat de Timac Agro în 2022, un biostimulator din gama ADN, pe care l-am aplicat între stadiile de primul și al doilea internod, pentru a potența foarte mult tot ce înseamnă formarea organelor reproductive ale grâului, întărirea sau bio-fortificarea culturii și nu în ultimul rând, acționează pe partea de creștere a intensității fotosintetice. Al doilea produs aplicat e unul cu formulare lichidă, menit să înlocuiască o trecere de aplicare a azotului granular, tocmai datorită faptului că în ultimii ani am avut o lipsă accentuată a precipitațiilor în această perioadă și, evident, folosirea îngrășămintelor granulate corelată cu lipsa precipitațiilor, înseamnă o eficiență destul de căzută a acestora. Acest produs se numește InFolen și se aplică în doză de 30 l/ha în stadiul de burduf, pentru a asigura o nutriție optimă a plantei pe partea de final a ciclului de vegetație.

    La rapiță anul acesta am venit cu doi biostimulatori din gama nouă ADN. Primul biostimulator l-am aplicat în perioada de creștere vegetativă în doză de 3 l/ha este un biostimulatori din gama Genaktis, tocmai pentru a potența tot ceea ce înseamnă formarea de biomasă vegetativă la repornirea în vegetație, urmând ca în faza butonilor florali să revenim cu al doilea biostimulator, care se numește Seactiv Gold, pentru a potențata foarte mult tot ceea ce înseamnă o înflorire legată, o legare uniformă și foarte bună a florilor și pentru a crește foarte mult numărul de silicve”.

    Mas Seeds

    Mihai Popovici, reprezentant tehnic Mas Seeds Romania și Bulgaria: ”Suntem prezenți astăzi la Lovrin cu 3 hibrizi de rapiță: Shield, Miranda și Vestal. Avem un segment numit «Full Options», care are în componență hibrizi cu rezistență la Imazamox. E vorba de tehnologia Clearfield. În același timp sunt hibrizi care au un start foarte bun, hibrizi care sunt etichetați de către noi ca fiind un concept «safety plus» și care au o caracteristică de anti scuturare, care este o caracteristică comună tuturor hibrizilor din portofoliul nostru. Pentru a consolida startul în toamnă al culturii de rapiță – care este din ce în ce mai greu de înființat – tratăm semințele atât cu fungicid cat și cu insecticid.

    Cel de-al doilea segment e cel numit «Premium», cu aceleași caracteristici ca și cel anterior, doar că nu sunt hibrizi cu tehnologie Clearfield. Cel de-al treilea segment e «Economic», în care avem incluși hibrizi care sunt cu această caracteristică de anti scuturare și cu o capacitate foarte bună de ramificare, dar la care tratamentul semințelor se face numai cu fungicid. Al patrulea segment e adresat fermierilor care vor să cultive în sistem ecologic, care este într-o continuă creștere, iar în cadrul acestui segment oferim hibrizi care nu sunt tratați, pentru a putea îndeplinii așteptările fermierilor care doresc să cultive în sistem ecologic. Aș face o scurtă referire și la «safety plus» e un concept pe care Masseeds l-a dezvoltat pentru a scoate în evidență acei hibrizi care au o pornire foarte bună în toamnă, au o vigoare excelentă care permite ca plantele să se dezvolte foarte rapid până la stadiul de patru frunze și apoi o dezvoltare foarte puternică a biomasei până în iarnă – ceea ce oferă un beneficiu pentru controlul buruienilor, deoarece dezvoltându-se mai rapid și acumulând o biomasă mai mare, limitează cumva dezvoltarea buruienilor – și în același timp această biomasă foarte mare captează foarte mulți nutrienți, pe care îi depozitează în interiorul plantei. Acesta ar fi un avantaj care este foarte important pentru hibrizii de rapiță.

    Vreau să menționez și Agroplus, un pachet de servicii dezvoltat cu scopul de a adăuga valoare produselor noastre. Conceperea lui vine ca urmare a feedback-ului venit dinspre fermieri și e organizat pe patru componente: analize de sol, o garanție de loturi cu germinație de peste 96% în contextul în care știm că sămânța se poate certifica de la 85 %, asigurarea răsăririi și analiza de țesut foliar. Analiza de sol are rolul de a îți face o idee cu privire la ce se află în sol în materie de micro și macro elemente la momentul prelevării, iar pe baza rezultatelor obținute în laborator, poți alege tipul de îngrășământ și doza îngrășămintelor care trebuie folosite. E un aspect foarte important în contextul actual în care prețul îngrășămintelor este foarte mare și în creștere. Cred că este foarte important pentru fermieri să aibă niște doze optimizate. A doua componentă, cea de germinație de peste 96 % pe care noi o garantăm, este, din nou, un element foarte important, pentru că poate asigura un start bun și o uniformitate foarte bună culturii de rapiță.

    Cea de-a treia componentă este legată de asigurare a culturii, în sensul că dacă din cauza anumitor factori limitanți nu se poate înființa cultura de rapiță, de exemplu din cauza secetei, Mas Seeds vine cu semințe de floarea-soarelui pe care le pune gratis la dispoziția fermierului pentru a putea fi însămânțate în campania de primăvară, pentru a se asigura că totuși nu există o pierdere la nivel de firmă și că se poate continua mai departe cu înființarea culturii de floarea-soarelui, care să genereze mai departe un venit în cadrul firmei. Ultima componentă, cea de analiză a țesutului foliar, este un tip de analize care se mulează contextului actual de creștere a costului inputurilor. Se prelevează țesut foliar și pe baza rezultatelor se pot observa niște carențe ascunse, de care nu suntem conștienți de la început, sau pe care nu le putem depista cu ochiul liber. Desigur, mai poate fi o situație, cea în care avem impresia că sunt anumite carențe, iar plantele nu au de fapt un deficit într-un anumit element sau elemente”.

    Cropmax

    Nicola Florin, director regional centru la Holland Farming Agro: ”Comercializăm în special biostimulatorul Cropmax încă de la începutul celor 20 de ani de activitate. Produsul are un succes deosebit pe piața din România, eu personal considerându-l cel mai complex și complet biostimulator existent pe piață la momentul acesta. Ne-am diversificat gama de produse, aducând fertilizanții foliari din gama Agroleaf Power, semințe de legume, turbă și o mulțime de inputuri atât pentru agricultură, cât și pentru sectorul ornamental și legumicultură. În urmă cu câțiva ani ne-am dotat și cu un laborator de analize fizico-chimice acreditat RENAR, unde se pot face analize recunoscute de Ministerul Agriculturii, unde putem face și analize de pesticide din frunze, din fruct, etc.

    Principalul nostru produs, Cropmax, prezent și astăzi la Ziua Câmpului de la Lovrin, este un biostimulatori foarte concentrat, care conține în principal fitohormoni de creștere: auxine, citochinine și gibereline, aminoacizi, microelemente și macroelemente. Fiind foarte concentrat, dozele recomandate de aplicare a lui sunt între 0,5 și 1 l/ha. Îl recomandăm împreună cu produsul Agroleaf Power, care vine sub diverse formule, cu N, P, K, cu aport de Ca și Mg. Acesta este un foliar pe bază de N, P, K și microelemente și pachetul M55 de biostimulare, care îi asigură un efect de durată în plantă. În portofoliu avem și corectori de carențe, precum Microcat Calciu, Microcat Magneziu, stimulatorul de înrădăcinare Raykat Enraizador și aditivi pentru tratamentele foliare, precum Tron pH, care este un regulator de pH”.

    Albit

    Răzvan Pulberea, reprezentantul Albit pe zona de vest a României (Banat și Crișana): ”În platforma tehnologică de la SCDA Lovrin avem un singur produs, care poartă numele firmei, Albit, un biostimulator pe bază de bacterii benefice din sol, respectiv Bacillus Megaterium și Aureofaciens Pseudomonas. Conține un biopolimer natural sintetizat de aceste bacterii, respectiv Acid poli-beta-hidroxibutiric și se folosește în toate culturile care au masă verde. Se administrează în cantități foarte mici, utilizat atât în tratarea semințelor, cât și ca tratament foliar în timpul vegetației. Aici, la Stațiunea Lovrin, au fost tratate trei soiuri de grâu, cu același tratament: 100 ml de tratament la tona de semințe. După aceea s-a intervenit cu 40 ml la tratamentul foliar 1, și 40 ml la tratamentul foliar 2. În total consumul este de 100 ml/ha, ceea ce reprezintă undeva la 100- 120 lei ca și cost.

    Utilizând Albit se pot obține cel puțin 500-1000 kg/ha spor de producție, de unde rezultă un beneficiu net de 100 – 150 €/ha. Noi considerăm că pentru un fermier care lucrează 50-100 ha, profitul este semnificativ, însă fermierii nu trebuie să ne creadă pe noi, și îi rugăm să testeze produsul. Un efect similar îl are și la culturile de porumb, floarea-soarelui, rapiță, în general la tot ce are clorofilă, Albit-ul fiind asimilat prin frunze și prin rădăcini”.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat