• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ACEBOP: Europa, grav afectată de pesta porcină africană (PPA) și de gripa aviară

    Angelica Lefter -

    Acțiunile prompte și un plan de urgență în cazul descoperirii de noi focare de pestă porcină africană și gripă aviară, implementate de alte state europene, ar putea reprezenta un model pentru România.

    Acestea ar fi unele dintre cele mai bune măsuri care s-ar putea lua pentru a evita răspândirea acestor boli, se arată într-un comunicat transmis de Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP).

    ”Ultima situație europeană evidențiază, pe lângă cazul de pestă porcină africană din Germania (PPA), situat lângă granița cu Franța, și un caz la porcii domestici din Italia – 2 pozitivi dintr-o fermă cu 8 porci. Autoritățile plănuiesc să ucidă toți porcii pe o rază de 10 km, aproximativ 1000 de porci și de asemenea, 400 de mistreți. Porcii domestici vor fi sacrificați în 5 zile, iar mistreții în 30 de zile. Acțiuni prompte, plan implementat de urgență, care ar putea fi un model pentru România. S-ar reduce astfel incidența bolii și mai ales, perioadele de restricție a mișcării porcilor spre abator”, potrivit informării.

    Conform ACEBOP, în cazul pestei porcine africane (PPA), depistate la o fermă ecologică din Germania, au fost luate măsuri imediate de eutanasiere a tuturor porcinelor care s-ar fi infectat din cauza consumului de cereale contaminate.

    ”În Germania, focarul a fost depistat la 6-7 km de granița cu Franța și 500 km de cazurile anterioare din estul Germaniei. Este vorba de o fermă ecologică cu 35 de porci. Zona de protecție a fost stabilită și, deoarece râul Rin este o barieră naturală, Comisia nu a stabilit o zonă de restricție și pe teritoriul francez. După uciderea porcilor, nu au mai fost identificate cazuri în zonă – nici la ferme, nici la mistreți. De notat faptul că, în aceeași perioadă, Germania a notificat 869 de focare la mistreț, dintr-un total european de 3854 focare, fiind pe locul doi ca incidență a bolii, după Polonia. România a înregistrat 310 focare, ultimul notificat fiind în 31 mai. Primele rezultate ale investigațiilor epidemiologice și secvențierea genelor agentului patogen PPA arată că boala s-a răspândit prin cereale contaminate, cu care au fost hrăniți porcii germani”, a transmis ACEBOP.

    România a înregistrat cele mai multe focare de PPA descoperite de la începutul anului 2022 în întreaga Europă, mai exact din 184 de focare în total, 160 au fost pe teritoriul țării noastre. În ceea ce privește gripa aviară, România a înregistrat doar 3 focare în 2022, arată ACEBOP.

    ”Dintr-un total de 184 focare europene apărute de la începutul anului 2022 și până în 04.06.2022, la porcul domestic, 160 au fost diagnosticate în România. Incidența bolii la porcul domestic a scăzut totuși considerabil, în ultimele două luni. Privind Influența Aviară Înalt Patogenă (păsări domestice)- HPAI(P), cele mai multe focare au fost raportate de Franța: 1334, dintr-un total european de 3854 (perioada ianuarie-iunie 2022). În total, HPAI(P) a afectat în anul 2022, 29 de state membre. România a înregistrat 3 focare, ultimul notificat fiind la sfârșitul lunii martie”, potrivit comunicatului transmis de Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP).

    Harta cu situația focarelor în perioada 2 iunie 2022 – 8 iunie 2022


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor