De ce putrezește ceapa în pământ sau la păstrare. Cauze, soluții
Iana Gore -De ce putrezește ceapa în pământ sau la depozitare. Cauze și soluții la o problemă frecventă în cultivarea cepei. Putrezirea cepei în grădină sau putrezirea cepei în câmp sau solar poate porni de la sămânță, de la practici agricole greșite și chiar de la boli și dăunători.
Iată cinci cauze principale care pot determina putrezirea cepei în grădină:
- Ceapa putrezește. Cauza: material săditor de proastă calitate
- Ceapa putrezește. Cauza: locul greșit de plantare
- Ceapa putrezește. Cauza: practici agricole greșite
- Ceapa putrezește. Cauza: anumite boli ale cepei
- Ceapa putrezește. Cauza: insecte dăunătoare
Ceapa putrezește din cauza materialului săditor
Putrezirea cepei poate porni de la materialul săditor, de la arpagicul de slabă calitate. Dacă arpagicul prezintă probleme, atunci recolta de ceapă va fi una scăzută și necalitativă. Semnele soiurilor de ceapă de calitate nesatisfăcătoare sunt:
- Culoarea solzilor de protecție, care nu este caracteristică pentru această varietate de ceapă;
- Miros neplăcut (umed, putred etc.);
- Porțiuni superioare umede;
- Deteriorarea mecanică a bulbilor – lovituri.
Modalități de rezolvare a problemei:
- Achiziționați materialul săditor, arpagicul, numai de la vânzători de încredere.
- Nu ar trebui să amânați achiziția până în ultimul moment, deoarece, atunci când vă decideți să cumpărați semințe, oferta va fi redusă și veți alege din ceea ce a rămas – și acesta nu este de obicei cel mai bun produs.
- Dacă vă produceți singuri arpagicul, uscați bine bulbii înainte de a-i depozita, iar iarna, verificați din când în când siguranța acestora și îndepărtați materialul care este de calitate scăzută.
- Dezinfectați arpagicul înainte de plantare. Pentru a face acest lucru, puneți-l timp de 20 de minute într-o soluție de permanganat de potasiu sau puneți bulbii timp de 8-10 minute într-o soluție de sulfat de cupru (1 linguriță la 10 litri de apă). După dezinfecție, clătiți bulbii sub apă și lăsați-i să se usuce bine înainte de a-i planta.
Ceapa putrezește din cauză că locul de plantare este greșit
Un alt motiv pentru putrezirea cepei în grădină este locul greșit unde s-a plantat cultura. Atunci când alegeți un loc pentru ceapă, este necesar să țineți cont de preferințele culturii care va crește acolo. Ce îi place și ce nu-i place culturii?
Zonă cu multă umezeală
Pe un loc situat într-o zonă joasă, unde apa băltește adesea, precum și în zonele cu un nivel ridicat de apă subterană, ceapa se va simți foarte inconfortabil. În condiții de umiditate ridicată, bulbii pot începe să putrezească.
Modalități de rezolvare a problemei:
- Plantați ceapa în locuri însorite, bine aerisite.
- Daca nu aveți de ales și sunteți nevoiți să plantați ceapa într-un loc umed, transplantați ceapa pe teren înalt și aveți grijă de drenaj.
Nerespectarea rotației culturilor
Dacă plantați ceapa în fiecare an în același loc, o cantitate mare de microfloră patogenă se acumulează în sol în tot acest timp. Când apar plantații noi de ceapă, bacteriile care trăiesc în sol încep să le dăuneze și pot provoca putrezirea bulbilor.
Lipsa rotației culturilor are un efect negativ asupra fertilității solului. Ceapa necesită anual aceleași substanțe utile din sol. Drept urmare, în timp, cantitățile de nutrienți scad, iar cultura începe să experimenteze o lipsă a elementelor de care are nevoie. Acesta este un alt motiv pentru care ceapa putrezește în grădină.
Modalități de rezolvare a problemei:
- Rotația culturilor este o tehnică agricolă necesară atunci când cultivați culturi în grădină, iar ceapa nu face excepție. Readuceți arcul la locul inițial nu mai devreme de 3-4 ani.
- Plantați ceapă nu numai după culturile din familia ceapă (de exemplu, usturoi), dar și după alte culturi: pătrunjel, ridichi, păstârnac, ridiche. Cei mai buni predecesori ai cepei sunt: roșiile, cartofii, ardeii, castraveții, dovleceii, sfecla, etc.
- Dacă acest lucru nu este posibil, semănați legume, cu excepția trifoiului: ele pot face solul mai fertil în scurt timp. Cea mai bună alegere sunt leguminoasele.
Ceapa putrezește din cauza unor practici agricole greșite
Unul dintre principalele motive pentru care ceapa putrezește în grădină este îngrijirea necorespunzătoare.
Udarea excesivă a cepei, cauză pentru putrezire
Putrezirea cepei poate apărea când cultura este udată excesiv. Ceapa nu tolerează bine seceta, mai ales la începutul sezonului de vegetație. Cu toate acestea, udarea excesivă cu apă este mai periculoasă pentru el. Udarea excesivă este deosebit de periculoasă pe solurile argiloase grele. Cu un exces de umiditate, solul nu are timp să se usuce și bulbii sunt în permanență într-un mediu umed, apar condiții de dezvoltare a bolilor și apariția dăunătorilor. Ca urmare, ceapa începe să putrezească.
O problemă asemănătoare apare și în verile umede, când plouă constant și solul din grădină este mereu umed.
Modalități de rezolvare a problemei:
- Udarea cepei trebuie efectuată numai după ce solul s-a uscat. În diferite etape ale sezonului de creștere, nevoia de umiditate este diferită. Ceapa are nevoie de cea mai mare cantitate de apă la început, în timpul creșterii părții aeriene. La mijlocul sezonului, când sistemul de rădăcină crește și ceapa însăși începe să extragă umiditate din straturile mai adânci, cantitatea acesteia trebuie redusă, iar cu două săptămâni înainte de recoltare, udarea trebuie oprită cu totul.
- Dacă plouă abundent, întindeți arcuri peste terenul de ceapă și acoperiți-le cu o folie – astfel puteți proteja cultura de umiditatea excesivă. Cu toate acestea, nu uitați să aerisiți plantațiile în mod regulat.
Prea mult îngrășământ cu azot, cauză de putrezire a cepei
Ceapa, ca majoritatea culturilor de grădină, iubește solul fertil. Cu toate acestea, este mai bine să subalimentați decât să supraalimentați, mai ales când vine vorba de fertilizare cu azot. La începutul sezonului, când există o creștere activă a legumelor, ceapa are nevoie de mult azot, iar apoi nevoia scade. Atunci când se face doze mari din acest element, acesta nu este consumat în totalitate, provoacă înmuierea bulbilor și poate duce la degradarea acestora.
Modalități de rezolvare a problemei:
- Cantitatea de îngrășăminte minerale cu azot trebuie dozată strict.
- Îngrășămintele organice cu mult azot (dejecții de pui sau gunoi de grajd putrezit) pe acele locuri în care intenționați să plantați ceapă se aplică cel mai bine toamna. În acest caz, până în primăvară, cantitatea lor în sol va atinge nivelul optim.
- Cu un exces de azot în sol, udați terenul cu infuzie de cenușă. Pentru a-l pregăti, turnați 1 litru de cenușă într-o găleată cu apă și lăsați la infuzat câteva ore. După aceea, diluați cu apă într-un raport de 1:3 și udați plantările.
Frunze tăiate, cauză pentru putrezirea cepei
Mulți nu își pot imagina cum se face tăierea obișnuită a frunzelor din ceapa care este cultivată pentru depozitarea de iarnă. Dar acest proces duce și la putrezirea bulbilor. De-a lungul unei frunze rupte, care, după îndepărtarea vârfului, s-a transformat într-un tub, ploaia și murdăria cad direct în mijlocul bulbilor. Odată ce se află înăuntru, apa devine un teren bun pentru reproducerea bacteriilor. După aceea, bulbul începe să putrezească.
Modalități de rezolvare a problemei:
Plantați cepele pe terenuri diferite, pe un teren aparte plantați cepe pe care le creșteți pentru frunze și pe alt teren plantați cepele pe care le creșteți pentru capete.
Ceapa putrezește din cauza unor boli ale cepei
Ceapa suferă adesea de diferite boli fungice și bacteriene. Bacterioza cepei, fuzarium, diverse putregaiuri, peronosporoza (mucegaiul pufos) și alte boli pot provoca putrezirea cepei în grădină. Motivele pot fi diferite. Într-un caz, poate fi din cauza unui sol plin cu spori fungici. În celălalt – material de semințe infectat. Uneori cauza bolii pot fi condițiile meteorologice – veri reci și umede. Greșeli de îngrijire (plantări groase, udare excesivă, supradozaj de îngrășăminte etc.) pot duce și ele la consecințe similare. În orice caz, lupta împotriva bolii ar trebui să înceapă imediat după apariția primelor semne.
Modalități de rezolvare a problemei:
- Dacă sunt găsite plante afectate, acestea trebuie îndepărtate imediat și plantele care se află în apropiere, la fel, trebuie îndepărtate.
- Se toarnă pe teren un decoct de ardei roșu (se toarnă 100 g ardei cu o găleată cu apă și se fierbe 2 ore, apoi se răcește și se strecoară), infuzie de tutun și cenușă.
- În caz de deteriorare gravă, utilizați fungicide profesionale.
Ceapa putrezește din cauza unor insecte dăunătoare
Uneori, fermierii sunt nedumeriți: au avut grijă de rotația culturilor, au aplicat îngrășăminte într-o cantitate rezonabilă, nu au exagerat cu udarea – dar din anumite motive, ceapa încă putrezește în grădină. Cauza putrezirii cepei, pe lângă toate cele de mai sus, poate fi și din cauza insectelor dăunătoare. Cele mai comune dintre acestea este: musca de ceapă. Aspectul lor duce la îngălbenirea frunzelor și la putrezirea bulbilor.
Modalități de rezolvare a problemei:
- Cea mai bună opțiune este prevenirea apariției dăunătorilor. Pentru a face acest lucru, nu puteți face fără măsuri preventive. Înmuierea materialului săditor în permanganat de potasiu va ajuta la distrugerea larvelor de insecte dacă setul a fost infectat.
- În fiecare săptămână, pe terenurile cu ceapă presărați cenușă sau scum de la tutun/țigări arse.
- Plantați ceapa în imediata apropiere (sau chiar în același loc) cu morcovi: musca de ceapă nu tolerează aroma de morcov.
- Mulciți terenul cu gunoi de grajd sau turbă putrezită.