• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce putrezește ceapa în pământ sau la păstrare. Cauze, soluții

    Iana Gore -

    De ce putrezește ceapa în pământ sau la depozitare. Cauze și soluții la o problemă frecventă în cultivarea cepei. Putrezirea cepei în grădină sau putrezirea cepei în câmp sau solar poate porni de la sămânță, de la practici agricole greșite și chiar de la boli și dăunători.

    Iată cinci cauze principale care pot determina putrezirea cepei în grădină:

    Ceapa putrezește din cauza materialului săditor

    Putrezirea cepei poate porni de la materialul săditor, de la arpagicul de slabă calitate. Dacă arpagicul prezintă probleme, atunci recolta de ceapă va fi una scăzută și necalitativă. Semnele soiurilor de ceapă de calitate nesatisfăcătoare sunt:

    Modalități de rezolvare a problemei:

    Ceapa putrezește din cauză că locul de plantare este greșit

    Un alt motiv pentru putrezirea cepei în grădină este locul greșit unde s-a plantat cultura. Atunci când alegeți un loc pentru ceapă, este necesar să țineți cont de preferințele culturii care va crește acolo. Ce îi place și ce nu-i place culturii?

    Zonă cu multă umezeală

    Pe un loc situat într-o zonă joasă, unde apa băltește adesea, precum și în zonele cu un nivel ridicat de apă subterană, ceapa se va simți foarte inconfortabil. În condiții de umiditate ridicată, bulbii pot începe să putrezească.

    Modalități de rezolvare a problemei:

    Nerespectarea rotației culturilor

    Dacă plantați ceapa în fiecare an în același loc, o cantitate mare de microfloră patogenă se acumulează în sol în tot acest timp. Când apar plantații noi de ceapă, bacteriile care trăiesc în sol încep să le dăuneze și pot provoca putrezirea bulbilor.

    Lipsa rotației culturilor are un efect negativ asupra fertilității solului. Ceapa necesită anual aceleași substanțe utile din sol. Drept urmare, în timp, cantitățile de nutrienți scad, iar cultura începe să experimenteze o lipsă a elementelor de care are nevoie. Acesta este un alt motiv pentru care ceapa putrezește în grădină.

    Modalități de rezolvare a problemei:

    Ceapa putrezește din cauza unor practici agricole greșite

    Unul dintre principalele motive pentru care ceapa putrezește în grădină este îngrijirea necorespunzătoare.

    Udarea excesivă a cepei, cauză pentru putrezire

    Putrezirea cepei poate apărea când cultura este udată excesiv. Ceapa nu tolerează bine seceta, mai ales la începutul sezonului de vegetație. Cu toate acestea, udarea excesivă cu apă este mai periculoasă pentru el. Udarea excesivă este deosebit de periculoasă pe solurile argiloase grele. Cu un exces de umiditate, solul nu are timp să se usuce și bulbii sunt în permanență într-un mediu umed, apar condiții de dezvoltare a bolilor și apariția dăunătorilor. Ca urmare, ceapa începe să putrezească.

    O problemă asemănătoare apare și în verile umede, când plouă constant și solul din grădină este mereu umed.

    Modalități de rezolvare a problemei:

    Prea mult îngrășământ cu azot, cauză de putrezire a cepei

    Ceapa, ca majoritatea culturilor de grădină, iubește solul fertil. Cu toate acestea, este mai bine să subalimentați decât să supraalimentați, mai ales când vine vorba de fertilizare cu azot. La începutul sezonului, când există o creștere activă a legumelor, ceapa are nevoie de mult azot, iar apoi nevoia scade. Atunci când se face doze mari din acest element, acesta nu este consumat în totalitate, provoacă înmuierea bulbilor și poate duce la degradarea acestora.

    Modalități de rezolvare a problemei:

    Frunze tăiate, cauză pentru putrezirea cepei

    Mulți nu își pot imagina cum se face tăierea obișnuită a frunzelor din ceapa care este cultivată pentru depozitarea de iarnă. Dar acest proces duce și la putrezirea bulbilor. De-a lungul unei frunze rupte, care, după îndepărtarea vârfului, s-a transformat într-un tub, ploaia și murdăria cad direct în mijlocul bulbilor. Odată ce se află înăuntru, apa devine un teren bun pentru reproducerea bacteriilor. După aceea, bulbul începe să putrezească.

    Modalități de rezolvare a problemei:

    Plantați cepele pe terenuri diferite, pe un teren aparte plantați cepe pe care le creșteți pentru frunze și pe alt teren plantați cepele pe care le creșteți pentru capete.

    Ceapa putrezește din cauza unor boli ale cepei

    Ceapa suferă adesea de diferite boli fungice și bacteriene. Bacterioza cepei, fuzarium, diverse putregaiuri, peronosporoza (mucegaiul pufos) și alte boli pot provoca putrezirea cepei în grădină. Motivele pot fi diferite. Într-un caz, poate fi din cauza unui sol plin cu spori fungici. În celălalt – material de semințe infectat. Uneori cauza bolii pot fi condițiile meteorologice – veri reci și umede. Greșeli de îngrijire (plantări groase, udare excesivă, supradozaj de îngrășăminte etc.) pot duce și ele la consecințe similare. În orice caz, lupta împotriva bolii ar trebui să înceapă imediat după apariția primelor semne.

    Modalități de rezolvare a problemei:

    Ceapa putrezește din cauza unor insecte dăunătoare

    Uneori, fermierii sunt nedumeriți: au avut grijă de rotația culturilor, au aplicat îngrășăminte într-o cantitate rezonabilă, nu au exagerat cu udarea – dar din anumite motive, ceapa încă putrezește în grădină. Cauza putrezirii cepei, pe lângă toate cele de mai sus, poate fi și din cauza insectelor dăunătoare. Cele mai comune dintre acestea este: musca de ceapă. Aspectul lor duce la îngălbenirea frunzelor și la putrezirea bulbilor.

    Modalități de rezolvare a problemei:


    Te-ar mai putea interesa

    Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor