Oierii români pregătesc miorii pentru Eid al-Adha, Sărbătoarea Sacrificiului. Prețul mieilor la zi
agrointeligenta.ro -Prețul mieilor la zi. Crescătorii de ovine din România se pregătesc cu miorii pentru Eid al-Adha, Sărbătoarea Sacrificiului în credința musulmană. Se caută mai ales ovinele mari, finisate, peste 30 de kilograme în greutate.
Oierii cu experiență știu cum merge ”bursa mieilor” în aceatsă perioadă. Dacă acum fermele mari fac achiziții la prețuri mici, pentru a finisa ele miorii, după 20 iunie este de așteptat ca prețul să crească pe fondul cererii la export.
”Pe 10 luna viitoare este cea mai mare sărbătoare de sacrificiu a musulmanilor, deci pregătiți-vă marfa și nu o mai dați la preț de nimic, dar conformați-vă și voi cu cerințele. Tundeți-i și dați marfă finisată, să vedeti cum se dă preț. După 20 bubuie prețurile, acum își umplu fermele cu prețuri de nimic și finisează ei”, a anunțat pe un grup de oieri crescătorul sibian Daniel Luca.
Sărbătoarea Sacrificiului, în arabă Eid al-Adha, este una dintre cele mai importante sărbători musulmane, alături de Sărbătoarea Ruperii Postului (în limba arabă: Eid al-Fitr). Sărbătoarea are loc anual în luna Dhu’l-Hijjah, ultima lună a calendarului islamic și durează patru zile. Ea reprezintă punctul culminant al festivităților legate de Hajj, marele pelerinaj anual organizat la Mecca, Arabia Saudită. Anul acesta, conform calendarului calendarul islamic, calculat după fazele lunii (calendar lunar), prima zi din Sărbătoarea Sacrificiului este duminică, 10 iulie.
Conform obiceiului, în prima zi de sărbătoare congregația, formată din bărbați, se adună în moschee pentru a îndeplini împreună prima rugăciune de dimineață, după care urmează rugăciunea specială de Bayram. După finalizarea rugăciunilor aceștia se felicită în moschee și apoi se îndreaptă spre casele lor, moment din care începe oficial sărbătoarea. Toată lumea, îmbrăcată în haine noi își vizitează rudele, în special cele vârstnice. Este un prilej de bucurie, apropiere, iertare și împăcare. În același timp, după rugăciunea de Bayram, până la apusul celei de-a treia zi de sărbătoare, cei care își permit, sacrifică un animal (Kurban) pe care îl împart cu cei nevoiași, cu rude și vecini.
Animalul sacrificat poate fi doar: oaie, vacă, bivol, capră sau cămilă, depinde de specificul zonei sau a situației financiare a celui care oferă sacrificiul. Vârsta minimă a Kurbanului trebuie să fie precum urmează: oaia și capra peste un an, vaca și bivolul peste doi ani, iar cămila peste cinci ani. Animalul legat la ochi se așază pe partea stângă, cu capul îndreptat spre Kabaa și se sacrifică rapid, printr-o singură lovitură, fără a-l face să sufere. Ritualul este precedat de rostirea unor rugăciuni specifice, dintre care cea mai importantă este: ”Bismillah Allahü ekber” (În numele lui Allah, Allah este Mare).
Kurbanul se împarte în trei părți din care una rămâne familiei, una se oferă rudelor și cealaltă parte nevoiașilor.
Prețul mieilor la zi este unul care îi mulțumește numai parțial pe crescători. Aceștia au prețurile de întreținere mult mai mari și mulți se confruntă deja cu secetă pe pășuni. Prețul cerealelor s-a majorat și el, la fel și tratamentele animalelor.
Prețul unui kilogram de miel în viu pornește de la 12-13 lei în cele mai multe zone ale țării, ajungând la 16,17 sau chiar 18 lei per kilogram. În perioada următoare, fermierii estimează că prețul mieilor în viu va urca la 18-19 lei per kilogram.