Nicolae Hristea (AgroBiotechRom) despre perspectiva biotehnologiilor în statele UE: ”Este o luptă inegală. Avem o inchiziție verde în care dictează criteriile politice”
agrointeligenta.ro -Începând de anul viitor, fiecare stat UE ar putea avea libertatea de a lua o decizie proprie privind politica națională în privința biotehnologiilor. Experții vorbesc despre o naționalizare a cultivării organismelor modificate genetic în țările comunitare, însă o mare influență vor avea în continuare nu vocile din sectorul agricol sau studiile de specialitate, ci tot interesele politice.
Dr. Nicolae Hristea, directorul executiv al AgroBiotechRom a atras ieri atenția că lupta ce se poartă în prezent în domeniul biotehnologiilor este o luptă inegală. ”Avem, după mine, o inchiziție verde. Pentru o lume care să reziste, să fie sustenabilă, avem nevoie de o agricultură care să regenereze, să asigure pâinea pe masa fiecărui om, vorbind aici de o populație în creștere. Din păcate, fără a avea inovație, ci doar cu criteriile politice care dictează această inchiziție verde care ne sufocă, lumea nu va avea probabil un viitor pe măsură, lucrurile fiind scăpate de sub control din cauza radicalismului”, a declara dr. Nicolae Hristea ieri, în cadrul seminarului ”Agricultura și biotehnologiile moderne în România și Europa”, organizat la București de către Asociația profesională AgroBiotechRom și Departamentul pentru agricultură al SUA.
Totodată, în cadrul intervenției sale, Hristea a subliniat și că este obligatoriu să se creeze ”condiții socio-economice care să asigure echitate și democrației tuturor țărilor și fermierilor, dreptul de a-și alege tehnologia”. ”Fără a avea dreptul democratic la decizii cu adevărat sustenabile, lumea nu va avea o șansă de viitor”, consideră directorul AgroBiotechRom.
Fiecare stat va putea decide asupra culturilor naționale
Pe 12 iunie, comisarul Tonio Borg a anunțat oficial atingerea unui acord politic pentru o reglementare care să ofere statelor membre ale UE dreptul de a restricționa și chiar interzice cultivarea organismelor modificate genetic pe teritoriile naționale. ”Acordul politic de astăzi răspunde apelurilor consistente ale statelor membre începând cu anul 2009 pentru a avea o mai mare flexibilitate și securitate juridică în luarea deciziilor naționale privind cultivarea pe teritoriul lor sau o parte a teritoriului lor”, a declarat Borg. O reglementare fermă în acest sens va fi discutată în detaliu în perioada următoare, având șanse să intre în vigoare începând de anul viitor.
Cu se autorizează biotehnologiile în UE
În prezent, sistemul de autorizare al culturilor în UE este greoi, se plâng companiile din sectorul agricol. Astfel, potrivit EuropaBio, procesul de autorizare convenit nu a fost niciodată aplicat corect, existând un blocaj în privința cultivării organismelor modificate genetic. Din această cauză, cel puțin două companii au renunțat anul trecut la a mai depune solicitări de autorizare.
Procesul de autorizare a organismelor modificate genetic este demarat odată cu depunerea dosarului de către companie, după care este realizată o evaluare de risc de către autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA), instituție ce face ulterior o propunere către Comisia Europeană. Urmează votul statelor membre care, dacă este favorabil, declanșează autorizarea și monitorizarea după eliberarea pe piață.
Filtrul EFSA s-a dovedit impenetrabil pentru cultivarea OMG-urilor, cu o singură excepție: porumbul biotehnologic MON 810. Acesta a fost autorizat de UE în 1998 și oferă protecție împotriva sfredelitorului european al rădăcinilor. MON 810 este cultivat acum în Spania, Cehia, România, Portugalia. Până în ianuarie 2012, în UE se cultiva și cartoful Amflora, tot cu modificări genetice.