• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Avans APIA 2022. Directorul Adrian Pintea a anunțat subvențiile care vor ajunge în conturi

    Roxana Dobre -

    Veste bună pentru fermierii care vor primi subvenții în acest an. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat în cadrul unui interviu acordat emisiunii AgroStrategia de la TVR1, că agricultorii vor beneficia și în acest an de plata subvenției în avans iar procentul din suma totală pe hectar va fi ca și în campaniile trecute, de 70 la sută pentru plățile directe și 85 la sută pentru schemele compensatorii.

    ”Plata avansului și pentru anul 2022  va începe ca în fiecare an la data de 16 octombrie. Aș vrea să spun fermierilor că și anul acesta pentru avans, ministerul agriculturii a făcut demersuri către Comisia Europeană astfel încât și avansul pentru 2022 să fie de 70% în ceea ce privește Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și 85% din Fondul European Sgricol de Dezvoltare Rurală (FEADR). Vor primi sume consistente chiar din acest an, începând din 16 octombrie”, a declarat Adrian Pintea în emisiunea AgroStrategia (TVR 1) de luni, 20 iunie.

    Pentru campania 2021 cuantumul per hectar al plăților directe, din care fermierii au primit 70 la sută la avans, au fost următoarele:

    În plus, fermierii au primit 85 la sută din schemele pentru plăți compensatorii pe hectar.

    Fermierii primesc mai devreme banii pentru subvenții

    Adrian Pintea a mai precizat că și în acest an fermierii care au depus cererea unică pot să primească mai devreme banii pentru subvenții, cu ajutorul adeverințelor-punte care pot fi folosite la bănci pentru obținerea de credite.

    ”Încă de la începutul campaniei de depunere a cererilor aferente anului 2022, ne-am tot gândit cum să venim în sprijinul fermierilor pentru că știm, în momentul în care omul a depus cererea, dacă s-ar putea, a doua zi să primească și banii. Și atunci, am implementat începând cu anul 2022 încă de la depunerea cererii de plată, puteai să și soliciți această adeverință. Adeverință pe care noi am negociat-o cu toate băncile comerciale astfel încât au solicitat până la moment un număr foarte mare – peste 18.000 de adeverințe au fost eliberate de către APIA prin care cu acea adeverință care este garantată de către APIA, poți să iei până la 90% din suma care ți se cuvine în momentul în care vei lua aceste plăți cu o dobândă negociată de 2%”, a mai spus șeful APIA în cadrul emisiunii AgroStrategia de la TVR1.

    Acesta a completat că pentru campania 2022 adeverința-punte a fost solicitată de mai mulți fermieri, până la această dată, comparativ cu 2021.

    ”Este un număr foarte mare dacă ne comparăm în anii anteriori unde aveam în jur la 10.000 de beneficiari sau poate și mai puțin. Interes în creștere și în fiecare an – am văzut că acest lucru la toate întâlnirile pe care le-am avut cu fermierii și în diferite colțuri am văzut că e foarte bine primit de către fermieri și categoric, mai mult de către fermierii mari care au solicitat aceste adeverințe.

    Și cu băncile se lucrează bine și pe acest program și la fel și în campania de primire a cererilor am lucrat foarte bine cu toate băncile comerciale pentru că au fost foarte receptive, noi mergând aproape în totalitate pe online astfel încât și conturile beneficiarilor au fost transmise tot online către APIA astfel încât fermierul nu prea a interacționat nici cu banca nici cu noi. Totul a decurs online transmițându-se prin mijloace electronice astfel încât, consider că atât adeverințele cât și întreaga campanie au fost un succes pentru APIA și pentru fermier, netrebuind să facă atâtea deplasări între instituțiile statului”, a mai punctat Adrian Pintea.

    Emisiunea AgroStrategia este difuzată de luni până joi, de la orele 10.00, pe TVR1.  AgroStrategia este urmată, de la 10.30, tot pe TVR1, de emisiunea Fermierii României. Ambele emisiuni sunt coproducții TVR și Agrointeligența.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se seamănă semințele de roșii Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe

    Ultimele știri

    Cod galben de vânt în 15 județe. Rafalele pot atinge 90 km/h România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu