• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asociația Forța Fermierilor se solidarizează cu protestul fraților fermieri din Republica Moldova

    agrointeligenta.ro -

    Membrii Asociației Forța Fermierilor din România își declară susținerea publică pentru colegii lor de peste Prut, reuniți în Asociația Forța Fermierilor din Republica Moldova, care vor organiza un protest de avertizare cu privire la situația critică în care se află sectorul agricol, în prag de colaps. Asociația Forța Fermierilor din Republica Moldova a anunțat pentru marți, 21 iunie, de la ora 10:00, un protest public cu utilaje agricole în mai multe raioane. Organizatorii protestului au anunțat că revendicările membrilor Asociației Forța Fermierilor din Republica Moldova au un caracter strict economic și că orice încercare de alipire a unor forțe politice la acțiunea agricultorilor va fi curmată imediat.

    Prin intermediul unui comunicat de presă, Asociația Forța Fermierilor din România adresează public rugămintea Guvernului de la Chișinău de a soluționa cât mai repede revendicărilor colegilor din Republica Moldova deoarece riscul ca agricultura de peste Prut să intre în colaps este uriaș și nu poate fi ignorat. Solicitările membrilor Asociației Forța Fermierilor din Republica Moldova vizează restituirea accizei la motorină în totalitate, compensarea parțială a creșterii de prețuri la inputurile agricole, precum și deblocarea exportului de grâu sau achiziționarea în rezervele de stat a cel puțin 100.000 de tone de cereale de fermierii autohtoni.

    Fermierii din Republica Moldova atrag atenția că situația lor s-a înrăutățit dramatic în ultima perioadă. Într-un an de zile, prețurile la carburanți s-au triplat iar cele la inputuri au crescut de patru ori, în condițiile în care agricultorii de peste Prut nu beneficiază de subvenții europene. Totodată, susțin membrii Asociației Forța Fermierilor din Republica Moldova, mulți agricultori sunt blocați cu stocuri de producție agricolă în situația interzicerii exportului de grâu și a unei piețe stagnante în urma acțiunilor unui grup îngust de operatori, care importă masiv cereale și floarea-soarelui din Ucraina.

    ”Menționăm că o parte din tulburările de pe piața agroalimentară din Republica Moldova se regăsesc și pe cea din România. Numeroși membri ai Asociației Forța Fermierilor, mai ales în zona fermelor mici și mijlocii, sunt loviți dur de creșteri de costuri, diminuări de venituri și de dificultatea de a-și vinde producția agricolă la prețul corect. În aceste condiții, Asociația Forța Fermierilor din România nu exclude ca nemulțumirea agricultorilor să ia forme de manifestări publice, de protest, față de lipsa de reacție a Guvernului României la situația critică din sectorul agroalimentar național. Considerăm că soluția corectă, în aceste vremuri tulburi, pentru îmbunătățirea situației, pe termen scurt, în care se află fermierii români este dialogul și consultarea cu decidenții politici de la nivel guvernamental și parlamentar. Este nevoie însă de acțiuni concrete pentru identificarea de soluții pragmatice și rezonabile, care să poată fi implementate rapid, pentru asigurarea 100% la securității alimentare a României„, se arată în comunicatul de presă al AFF România.

    Asociația Forța Fermierilor din România este o organizație profesională legal constituită și care reprezintă interesele tuturor categoriilor de producători agroalimentari din România, indiferent de mărime, sector sau regiune. AFF se luptă pentru drepturile și interesele legitime a 20.000 de membri înscriși direct sau care fac parte din organizații afiliate la Asociația Forța Fermierilor. AFF acordă gratuit membrilor consultanță juridică și pentru accesarea fondurilor europene, precum și suport mediatic și de petiționare pentru toate problemele sesizate de către membri. AFF este partener de dialog instituțional al autorităților publice centrale și locale, pentru atingerea obiectivului membrilor noștri de a pune agricultura în ofensivă.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații