• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un fermier dă în judecată Primăria care nu vrea să încheie contracte pentru islazul comunal

    Angelica Lefter -

    Un fermier dă în judecată Primăria pentru că nu vrea să încheie contracte pentru islazul comunal. Un caz nou în care crescătorii de animale își caută dreptatea în instanță, după ce la nivelul autorităților locale s-a creat un blocaj.

    Deși multe primării dețin teren pentru pășunat, foarte mulți edili și consilieri locali consideră că este suficient să-i lase pe crescători să-și pășuneze animalele și resping ideea de a le concesiona terenul pentru a-și putea amenaja pășunile și încasa subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA).

    Este și cazul lui Valentin Victor Grosoiu, fermier din comuna Scrioaștea, satul Cucuieți, județul Teleorman, care deține 88 de vaci de lapte Bălțată Românească cu negru și 9 bubaline. Grosoiu este și membru al Asociației Forța Fermierilor, organizație care l-a sprijinit să facă demersurile administrative pentru a clarifica situația suprafețelor de pășunat din localitate.

    Fermierul Valentin Grosoiu, crescător de vaci de lapte și bubaline din județul Teleorman

    Problemele cu pășunea trenează de ani de zile în comuna teleormăneană, fermierii rămași fără contracte de concesiune

    Fermierul a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că va da în judecată Primăria pentru că refuză să pună în aplicare o hotărâre luată anul trecut de Consiliul Local, prin care pășunea trebuia concesionată crescătorilor de animale. Mai mult, problemele vin din trecut, când pășunea a fost închiriată gratis unor societăți.

    ”Acum un an s-a schimbat primarul, a venit altul și a promis că ne dă islazul și am făcut anul trecut toate demersurile, l-a închiriat la toate persoanele care au venit, a împărțit. Am făcut contracte de concesiune și când a fost să depunem actele la APIA nu ne-au mai ieșit suprafețele de teren. Din motive pe care eu le știu. Unele suprafețe nu erau eligibile la APIA că erau necurățate. Dar în al doilea an puteau oamenii să-și facă curățenie și să fie eligibile pentru APIA. În afară de aceste suprafețe care nu erau pe harta APIA, nu erau pășunabile, mai sunt suprafețe care sunt arate, au intrat în circuitul arabil. Cu ani în urmă islazul a fost închiriat unei societăți, 410 hectare. Știm societatea, se poate dovedi. În 2013, Primăria a luat banii de la APIA pentru acele suprafețe de islaz. În 2014 Primăria a dat oamenilor să muncească din islaz, dar nu știu cum au dat, fără acte și acum, în ultimul an s-au făcut cărți funciare pe suprafețe din islaz. În 2009 a fost dat de Primărie către societatea respectivă, fără a cere bani pe pășune, dar contractul a fost reziliat. După aceea, următorul primar a câștigat terenul în instanță pentru că acel contract era ilegal. În 2013-2014 Primăria a luat subvenție, dar nu s-a făcut nimic pe pășune. Anul trecut ne-a împărțit pășunea, dar de la APIA nu putea să ne bage pe sole pentru că sunt declarate ca și muncite. În altă parte, mai este o firmă care lucrează terenul și acolo se lucrează iar o parte din terenul de pășune, acolo se suprapuneau niște hectare. Din această cauză nou ne-au reziliat toate contractele”, a explicat crescătorul de vaci din Teleorman.

    Vacile din rasa Bălțată Românească cu Negru din ferma lui Valentin Grosoiu, județul Teleorman

    Primarul a promis pășune crescătorilor de animale în acest an, dar dorința lor nu a mai devenit realitate

    Mai mult, fermierul Valentin Victor Grosoiu consideră că, de fapt, tot ce se dorește este să nu-i deranjeze pe cei cu societățile agricole care lucrează o parte din pășunea ce în acte pare să se suprapună cu terenul arabil.

    ”În 2022 am depus cerere, pe 26 ianuarie. Secretara mi-a spus că trebuia să întreb întâi primarul dacă se dă teren. Păi pe dreptul meu, eu să întreb întâi primarul? Tuturor persoanelor care au venit să depună cerere de concesionare a pășunii li s-a spus că rămâne ca anul trecut și vor da ei baloți la hectar și ni s-a dat dreptul să pășunăm fiecare pe unde vrem, ca să nu-i deranjăm pe cei cu societățile agricole. Pe fiecare an sunt suprafețe foarte mari pe care Primăria le cosește și vinde baloții. De fapt problemele încep de la limita de localitate. În urma unui proces în vremea fostului primar, s-a mutat limita de localitate dinspre Roșiori spre Scrioaștea. Și eu am un asemenea teren și l-am trecut la Roșiori de Vede. Momentan paștem pe islaz, dar nu putem să-l închidem cu gard electric, nu putem să facem nimic. Suprafața de islaz este de 375 de hectare, iar mie mi-ar reveni 230 de hectare pentru că am un număr mare de animale și în comună nu mai sunt animale”, a explicat crescătorul de bovine și bubaline.

    Contractele de concesionare a pășunii, anulate în 2021, iar în 2022 consilierii locali au votat împotriva închirierii pășunii

    Valentin Victor Grosoiu este și consilier local și și-a apărat punctul de vedere în fața consătenilor, însă anul acesta nu a mai avut câștig de cauză. El spune că nu poate încasa subvenția de la APIA.

    ”Subvenția de la APIA nu o pot încasa, sunt bani europeni, nu sunt bani de la Primărie. Noi plăteam chiria către Primărie. Anul acesta s-au întâlnit consilierii și toți au votat împotriva închirierii pășunii. Anul trecut a fost hotărâre care a fost aprobată și nu este specificat că este valabilă doar pentru 2021. Anul acesta am depus pe 26 ianuarie prima cerere. Mi-a venit răspuns în luna a treia sau a patra și mi-au spus că nu a fost aprobată hotărârea de consiliu, dar hotărârea fusese aprobată cu un an de zile înainte, nu a fost reziliată, știu că sunt consilier. Probabil că primarul a discutat cu ei înainte să nu voteze. M-am înscris în Asociația Forța Fermierilor, m-au ajutat să fac din nou cereri. Am depus cele 2 cereri, am făcut și 2 plângeri prealabile pe care le-am depus la Primărie. Mi-au trimis un răspuns din care reiese în mare că nu au bază legală să-mi concesioneze pășunea”, a explicat crescătorul de vaci.

    Hotărârea din 2021 a Consiliului Local Scrioaștea, județul Teleorman, prin care pășunea era concesionată crescătorilor de animale

    Fermierul se simte nedreptățit și a apelat la judecători pentru a fi luată o decizie în acest caz

    Pentru că nu a găsit altă soluție de rezolvare a problemei și mai ales nu a găsit înțelegere din partea edilului și a colegilor consilieri locali, fermierul a apelat la instanță.

    ”Am vorbit cu un avocat și sâmbătă am dus actele, iar astăzi sau mâine va depune actele la Judecătoria Alexandria.”, a conchis fermierul teleormănean.

    Procesul verbal din 2022 prin care hotărârea de concesionare a pășunii nu este votată de consilierii locali din Scrioaștea, județul Teleorman

    Edilul face acuzații: fermierul ar vrea o parte din pășune ilegal

    Edilul din Scrioaștea, județul Teleorman, Alexandru Anghel, contactat de Agrointeligența – AGROINTEL.RO, l-a acuzat pe fermier de ilegalități. Cu alte cuvinte, anul trecut., când s-a hotărât în Consiliul Local să fie împărțită pășunea crescătorilor din zonă, acesta și-ar fi pus ceva pășune în plus fără să declare.

    ”Domnul Valentin Victor Grosoiu, anul trecut, în 2021 a avut posibilitatea, fiind și reprezentant al asociației crescătorilor de animale, să reprezinte crescătorii de animale, împreună cu reprezentanții de la Primărie, să repartizeze suprafața de pășune individual căci nu au vrut pe asociație. S-au apucat să facă poziționări pe suprafețele de islaz individual, pe deținătorii de animale. S-a făcut un proiect de hotărâre în Consiliu, s-a făcut un raport de evaluare, s-a stabilit ce suprafață revine pe cap de animal. A trecut de consiliu cu chin cu vai, că nu erau consilierii de acord ca să voteze. În final, domnul Grosoiu cu încă un reprezentant care este copreședinte la asociația crescătorilor de animale, i-am găsit cu câteva zeci de hectare de pășune, suprafață pe care nu o băgaseră pentru a fi repartizată, o țineau pentru dânșii. Ceilalți deținători de animale se suprapuneau cu suprafețele, APIA nu a validat o suprafață pentru că nu era curățată pășunea și nu am avut suprafață îndeajuns. În final, în ultimele zile i-am descoperit cu acele zeci de hectare. De aceea nu ne-am mai încadrat în termen și am decis de comun acord să reziliem contractele care se făcuseră cu deținătorii de animale. S-au reziliat urmând ca în acest an să reluăm procedura de încredințare a suprafețelor de pășune. În acest an nu a mai trecut de Consiliul Local. Consilierii, în unanimitate, în afară de el, au votat negativ, deci hotărârea nu a mai trecut de votul Consiliului. Harta cu terenurile pe care o tot prezintă el este veche, are zeci de ani, nu mai este de actualitate”, a menționat edilul.

    Primarul comunei Scrioaștea, județul Teleorman, Alexandru Anghel

    Crescătorul de vaci dezminte acuzațiile primarului și spune că Primăria a încheiat contractele de concesiune pășunii pe 2021, el a contribuit doar cu opinii despre împărțirea terenului

    La rândul său, fermierul Valentin Victor Grosoiu dezminte cele formulate de primar si spune că nu el s-a ocupat de împărțirea terenurilor, ci doar a avut niște propuneri pe care le-a expus edilului.

    ”Nu am oprit nimic, cum să opresc! Primăria a făcut contractele, cum puteam eu să opresc teren? Dacă s-ar face socoteala la toate contractele care s-au făcut atunci, s-ar constata că nu este nicio suprafață în plus. Cum le-am oprit, sunt contractele făcute la primărie? Eu le-am dat un punct de vedere și le-am spus cum să le împartă, asta este altă problemă”, a opinat fermierul Valentin Victor Grosoiu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Tunsul oilor îi ”arde” la buzunar pe oieri. Prețuri pe județe Egiptul a cumpărat încă 120.000 de tone de grâu din Ucraina Șarpe de doi metri, găsit în cotețul găinilor – jandarmii au intervenit de urgență