• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fițiu o dă la întors: Nu m-am referit la laptele din România!

  agrointeligenta.ro -

  Avram Fițiu, fost subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii și cadru universitar al USAMV Cluj-Napoca, o dă la întors. După ce sâmbătă a publicat pe Facebook o postare în care cita studii conform cărora că între consumul laptelui de vacă și anumite tipuri de cancer există relații de cauzalitate, acum fostul oficial din Ministerul Agriculturii a revenit și spune că postarea lui făcea referire doar la laptele produs în fermele de peste ocean, nu la cele din România.

  Citiți și: Fost subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii: Laptele este cancerigen!

  Deși în postarea lui inițială nu menționa nicăieri că face referire la fermele dintr-o anumită țară, ba chiar acuza presa din România că ține subiectul ”sub preș” și că vacile reprezintă inclusiv un pericol și pentru mediu, Avram Fițiu a revenit astăzi, luni – 20 iunie, cu un mesaj către crescătorii de vaci din România.

  ”Dragi crescători de vaci din România!
  În căutare de senzațional niște ziariști au deformat complet mesajul unei postări pe fb din dată de 17 iunie, ora 9 și 27 cu titlul: Nu te mai cuprind straiele bunicilor? Baiul vine de la hormonii de creștere din laptele de vacă spune cel mai reputat cancerolog al Europei, Profesorul Henry Joyeux, subtitlu: Cât de încărcat în hormoni de creștere BGH este laptele din fermele industriale americane sau daneze? Au folosit titluri scandaloase gen – Laptele este cancerigen – lucruri pe care eu și postarea mea nu le-am folosit și nu mi le asum. Aceste titluri de presă au darul de a face mult rău sectorului de creștere de vaci din România și nu numai, sector aflat în mare dificultate alături de celelalte sectoare într-un moment de criză de securitate în vecinătate și de posibilă criză alimentară globală în anii ce vin. Am fost alături de reprezentanții sectorului de creștere de vaci din România în zeci de conferințe și că atare, nici prin cap nu puteam să-mi imaginez o astfel de răstălmăcire a spuselor mele. Studiile științifice enunțate în postare se referă la realități de peste Ocean și nicidecum din România.
  În concluzie, cum în România este interzisă folosirea hormonilor de creștere la animale, ca fiu de țăran care am băut toată tinerețea lapte de vacă, oaie și bivoliță, vă recomand să consumați cu toată încrederea laptele din fermele românești, un lapte de foarte bună calitate ce are mari beneficii pentru sănătatea omului.
  Dacă postarea mea a făcut rău unui crescător de vaci din România, îmi cer public iertare, nu asta am avut în intenție!”, este mesajul cu care Avram Fițiu încearcă să își ”spele” imaginea.

  Din păcate pentru fostul subsecretar de stat, Facebook păstrează în istoric toate formele unei postări. Astfel, în ciuda, zecilor de editări pe care Avram Fițiu le-a adus postării de sâmbătă, varianta inițială, cea care a stat și la baza articolului Agrointeligența – AGROINTEL.RO, poate fi accesată în continuare și o republicăm și noi, în forma sa integrală:

  ”Hai sa aruncam prosopul, bietul consumator este Knockout! Cu siguranta ca o sa-mi ridic in cap cateva mii de confrati agronomi si veterinari, dar asta face parte din riscurile meseriei. Dar dupa faza de soc, ei vor studia problema si atunci ma astept sa-l citeasca pe Profesorul Joyeux si nu numai. Sa mancam lapte de vaca ni se pare normal ca generatie. Asa am mancat si eu si nu stiam de ce nu ma mai cuprind camasa si cojocul lui Tata. Dar timp de aproape 2000 de ani nu a fost asa, poporul acesta proveninind dintr-o civilizatie a oii si nu a vacii. Vaca este specifica istoric popoarelor migratoare din stepa asiatica si a altor popoare din zone de campie, dar nicidecum unor popoare cu cultura montana precum al nostru. Ne-am prostit se pare in ultimul secol. Ei bine, ca sa clarificam controversa si sa o fundamentam stiintific, Profesorul francez Henri Joyeux scoate in evidenta sute de studii ce ne arata ca hormonii de crestere (IGF 1, EGF 1, TGF 1) din laptele de vaca (6 ori mai mare cantitatea decat in laptele de oaie) au o legatura directa cu diferite tipuri de cancer. Un studiu realizat pe 117 000 femei daneze a stabilit o corelatie clara intre consumul de lapte de vaca si cancerul de san. Un alt studiu realizat de Universitatea Harvard face o legatura directa intre hormonii de crestere din laptele de vaca si cancerul de prostata.

  Daca mai luam in calcul ca vaca este incompatibila ecologic cu noua politica europeana Green deal datorita nivelului de metan si CO2 emis in atmosfera, se creeaza premisele reintoarcerii noastre la radacina, adica la civilizatia oii. Vom redeveni ce-am fost?
  Dragi confrati agronomi si veterinari! Stiu ca aceasta postare este impotriva a tot ce stiti din facultate si din profesie. Dar stiinta face descoperiri zi de zi. Iar voi sunteti oameni datori doar stiintei si nu altor interese agroalimentare, asa ca ma astept sa cititi cateva mii de pagini de studii stiintifice ca sa va clarificati problema.

  La prima vedere postarea face un joc neomarxist, stiind faptul ca aceasta categorie politica din societate au recuperat Ecologia si au inrosit-o ideologic pe dinauntru (vezi ideologia similara culorilor interne/externe a pepenelui rosu). La o analiza mai profunda este vorba de apararea unui adevar istoric in care oaia a fost frate cu romanul prin codru si nu vaca. Din punct de vedere ecologic oaia este de departe cea mai ecologica specie animala si in acelasi timp campioana neta absoluta din punct de vedere cultural, social si economic. Vaca in schimb serveste din plin industriei agroalimentare si marilor ferme industriale dar sub nici o forma taranului roman, ai carui stramosi de milenii au avut oi si albine ca traditie agricola.

  Romania are un interes economic si geostrategic major in construirea unei politici publice curajoase de pozitionare socioeconomica, culturala si militara (vezi modelul de aparare militara al Poloniei ce integreaza stanele valahe din Carpatii padurosi in conceptul geostrategic) a gospodariilor de ovine in aceasta resetare mondiala.

  Mai jos aveti un raport al ANSES (Agentia Nationala de Securitate Alimentara, Mediu si Munca din Franta) cu detalii pe tema hormonilor de crestere:
  https://www.anses.fr/fr/system/files/NUT2009sa0261Ra.pdf”.


  Te-ar mai putea interesa

  Culturi distruse după ce stația antigrindină a primit interdicție să lanseze rachete Spania, obligată să elimine subvenția de 60 euro/ha pentru floarea-soarelui și rapiță Patru producători de pepeni s-au asociat cu un trader de legume-fructe pentru a vinde în supermarketuri

  Ultimele știri

  Fermierul Aurel Petruș a recoltat grâul ecologic. Rezultate și concluzii O femeie aflată la recoltat de cartofi a murit strivită de un utilaj agricol Fermierii din Olanda au blocat cu tractoarele accesul în marile supermarketuri