• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția APIA care intră în conturile fermierilor în această săptămână!

    Roxana Dobre -

    O subvenție importantă pentru fermieri intră în conturile acestora chiar în această săptămână după ce APIA a efectuat plățile.

    Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat în premieră în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, ediția de astăzi, luni – 27 ianuarie că plățile pentru acciza la motorină, trimestrul IV din 2022 au fost efectuate iar fermierii urmează să aibă banii în conturi.

    ”Pentru plata la motorină a fost alimentat contul la sfârșitul săptămânii trecute (24 februarie n.r). Sunt bani în cont, sunt autorizați la plată, plățile au fost făcute, urmează probabil ca deja chiar astăzi o să le și intre banii în cont”, a fost vestea bună dată pentru fermieri de directorul general al APIA, în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Ulterior APIA a anunțat și printr-un comunicat că plata către fermieri a început astăzi. ”Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Centrele Județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură, în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2022 (trimestrul IV/2022), în conformitate cu prevederile HG nr. 1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în informarea remisă de APIA.

    Conform sursei citate, valoarea ajutorului de stat acordat sub formă de rambursare este de 141.581.159 lei și se acordă unui număr de 16.465 beneficiari, pentru cantitatea de 86.859.574,448 litri de motorină determinată.

    Fermierii așteaptă în conturi subvenția la motorină pentru ultimul trimestru din 2022

    Sumele care ajung în conturile fermierilor

    Așa cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO a anunțat într-un articol anterior, în Monitorul Oficial de joi, 16 februarie, a fost publicat un ordin al ministrului Agriculturii, Petre Daea, care prevede sumele alocate și cantitățile de motorină pentru trimestrul IV din 2022.

    Despre acest subiect aici: Ministrul Agriculturii a semnat ordinul! Noi subvenții APIA intră la plată!

    Această subvenție din ultimul trimestru se achită întotdeauna din bugetul din anul viitor, când se și depune cererea pentru rambursare.

    Banii care ajung la fermieri se împart pentru sectoarele eligibile astfel:

    – Sectorul vegetal: 74.644.378,489 litri cu o valoarea a subvențiilor de 121.670.335,00 lei;
    – Sectorul zootehnic: 10.620.925,692 litri cu o valoarea a subvențiilor de 17.312.161,00 lei;
    – Sectorul îmbunătățiri funciare: 1.595.020,267 litri cu o valoare a subvențiilor de 2.599.886,00 lei.

    Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură a cărei valoare unitară este de 1,630 lei/litru.

    Despre subvenția la motorină Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris pe larg aici: Subvenția APIA la motorină în 2023 – ghid complet: condiții, acte necesare, plăți

    Emisiunea AgroStrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Adrian Pintea, Director General APIA (27.02.2023)

     


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA în Săptămâna Mare. Sumele virate în conturile fermierilor Un fermier este acuzat că s-a „jucat cu genetica” și a creat oi uriașe pentru vânătoare Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului