• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANRS: România are în rezerve grâu pentru a acoperi consumul național pentru cel puțin patru luni

    Roxana Dobre -

    România are un stoc de 2 milioane de tone de grâu care a rămas neutilizat de anul trecut, în rezervele de stat. Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat (ANRS) a oferit un răspund oficial la solicitarea Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) în care specifică faptul că  în acest moment, există o rezervă de grâu pentru panificație pentru a acoperi consumul pentru o perioadă de cel puțin patru luni.

    FACIAS a solicitat Guvernului să comunice public dacă rezervele de stat pot asigura necesarul de hrană și pentru ce perioadă există aceste rezerve, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul fundației. ”Referitor la perioada pentru care se poate asigura necesarul de hrană în România, vă precizăm că rezervele statului s-au preocupat permanent de constituirea unui nivel corespunzător al stocului rezervă de stat de grâu pentru panificație, astfel încât în completarea stocurilor deținute de operatorii economici de profil, să se acopere consumul de pâine pentru întreaga populație pentru o perioadă de minimi patru luni”, se arată în răspunsul oficial oferit de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat.

    Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat nu a comunicat care este situația rezervelor la alte cereale sau alimente

    ”FACIAS a atras atenția că legislația din România prevede perioade de timp mult mai mici decât în alte state, în ceea ce privește constituirea rezervelor de stat. Așa cum arată răspunsul oficial, aceste rezerve sunt constituite pentru a acoperi o perioadă de cel puțin patru luni, în timp ce în alte state europene, așa cum sunt Germania sau Franța, rezervele de stat pot acoperi o perioadă de până la doi ani. Solicitarea FACIAS privind această chestiune a fost adresată premierului, iar răspunsul primit de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat acoperă doar o parte dintre întrebările adresate. Astfel, FACIAS nu a primit răspuns la întrebările legate de achiziționarea de către stat a altor cereale decât grâul, sau întrebarea privind stadiul construirii depozitelor regionale strategice, proiecte incluse în PNRR și demarate în 2021”, a arătat sursa citată.

    2 milioane de tone de grâu – neutilizate din 2021

    În răspunsul dar pentru FACIAS, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat a arătat că există aproximativ 2 tone de grâu neutilizate din recolta anului 2021. ”La stabilirea stocului rezervă de stat la grâu s-a avut în vedere cifrele oficiale privind anul 2021 și anume faptul că: s-a realizat o recoltă de 11,3 milioane de tone de grâu, consumul intern de grâu a fost de 4,3 milioane de tone, exporturile au fost la circa 5 milioane de tone de grâu. Rezultă că există o cantitate de aproximativ 2 milioane de tone de grâu neutilizat provenit din recolta anului trecut”, a menționat sursa citată.

    Autoritatea statului a dat asigurări că România este pregătită a face față unor situații excepționale, în ceea ce privește atribuțiile rezervelor de stat. ”Din perspectiva atribuțiilor rezervelor de stat, România este pregătită pentru a face față unor situații excepționale care ar afecta major populația în cazul unor calamități naturale, disfuncționalități ale economiei sau conjuncturi externe, astfel încât să fi garantată aprovizionarea cu alimente și securitatea alimentară în vremuri de criză”, a mai transmis Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat.

    Pentru grâul din 2022 procedura de achiziție urmează să fie derulată

    În ceea ce privește rezervele din recolta anului 2022, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat precizează că achizițiile urmează să fie derulate prin Bursa Română de Mărfuri. ”Procedurile demarate după intrarea în vigoare a OUG nr 75/2002 pentru completarea Legii nr.82/1992 privind rezervele de stat, referitoare la produse alimentare sunt în curs de derulare iar informațiile sunt publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Pentru produsul grâu, produs cotat și tranzacționat la bursă, procedura de achiziție urmează să fie derulată prin Bursa Română de Mărfuri”, se mai arată în răspunsul autorității din partea statutului.

    Răspunsul oficial privind rezervele de stat la grâu (sursă. FACIAS)

     


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!