• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sămânță bună, pentru o cultură bună. Agrii România promite soiuri de grâu performante și profitabile

    Adrian Radu -

    De la seceta extremă în toamnă și până la îngheț târziu în primăvară, sezoanele de creștere a grâului au fost supuse în ultimii ani unor factori deloc favorabili randamentelor ridicate și profitabilității. Diferite părți ale țării au fost expuse unor niveluri diferite de stres, ceea ce a avut ca rezultat condiții de creștere și producții diferite. Ca în cazul oricărei culturi, selecția soiului este cel mai important factor de luat în considerare în maximizarea randamentului și a rentabilității.

    Atunci când alegeți un soi de grâu, trebuie să luați în considerare mai mulți parametri, care includ rezistența la iernare, toleranța la dăunători și boli, precocitatea, greutatea bobului, și, cel mai important, randamentul. Performanța la toate aceste categorii a fost luată în calcul pentru toate soiurile de grâu, pe care Agrii România a ales să le introducă în portofoliu.

    MonteCarlo este unul dintre soiurile de grâu care combină toleranța la secetă, cu un profil fitosanitar foarte bun. Acest soi este unul timpuriu, aristat, cu toleranță bună la iernare, dar și o capacitate foarte ridicată la înfrățire.

    În ceea ce privește rezistența la boli, soiul din portofoliul Agrii are toleranță medie la făinare și fuzarioză, toleranță bună la rugini și medie la septorioză.

    Pe lângă un profil fitosanitar foarte bun, acest soi de grâu deține și o combinație excepțională de 3 gene: rezistență la Cecidomyiidae, gena PCH1, rezistență la mozaicul dungat al grâului.

    MonteCarlo este, de asemenea, un soi excelent pentru fermierii care caută un grâu ce prezintă calitate superioară în segmentul de panificație, datorită conținutului foarte mare de proteină, cuprins între 12-13%. O medie a producțiilor din anul 2021 a fost situată între 8.5-9.5 tone / ha.

    Topul soiurilor performante din portofoliul Agrii este continuat cu LG Ascona, un grâu aristat, semi-timpuriu, cu o capacitatea mare de înfrățire. Trăsăturile agronomice îl fac rezistent la făinare, rugina brună, septorioză și fuzarioză.

    Este un soi cu o talie a plantei medie, rezistență foarte bună la iernare și toleranță la condiții de mediu nefavorabile.

    ”LG Ascona este un grâu bine făcut pentru o pâine bine aleasă. Are un conținut de proteină cuprins între 12-14%. Realizează o masă hectolitrică mai mare de 80 kg / hl. Ce este caracteristic acestui soi de grâu este capacitatea foarte mare de înfrățire combinată cu potențialul ridicat de producție”, a explicat Viorel Dincă, Director Tehnic în cadrul departamentului Semințe al Agrii România.

    În anul 2021, media producțiilor a fost situată la peste 9 tone / ha.

    Producția de performanță este continuată prin Trublion, un alt soi comercializat de către Agrii. Trublion este un soi nearistat, cu o capacitate foarte bună de înfrățire, cu o toleranță foarte mare la temperaturile scăzute, precum și la secetă și arșiță. Prezintă un strat de pruină, care îi conferă o toleranță ridicată la bolile foliare.

    ”Este un soi de grâu de mare productivitate, are un potențial de producție de peste 9 tone / ha, este recomandat a fi cultivat în toate arealele de cultivare ale grâului din România”, a mai precizat reprezentantul Agrii România.

    Trublion este un soi de panificație, cu un conținut de proteină cuprins între 12-13%, la care se adaugă o masă hectolitrică de 78-82 kg / hl. O medie a producțiilor din anul 2021 a fost situată între 8.5-9.5 tone / ha.

    Toate detaliile despre produsele din portofoliul Agrii pot fi găsite pe site-ul www.agrii.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!