• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii din Germania estimează o recoltă de cereale de 41,2 milioane de tone

    Mircea Olteanu -

    Asociația Fermierilor Germani (DBV) estimează că recoltă de cereale a Germaniei se va ridica anul acesta la aproximativ 41,2 milioane de tone, cu mult sub media din perioada 2015 până în 2020 (44,2 milioane de tone) și, de asemenea, cu 3 la sută sub rezultatul anului precedent (42,3 milioane de tone), informează portalul agrarheute.com.

    „Ne așteptăm la o recoltă sub medie, cu diferențe regionale mari. În unele regiuni, seceta prelungită și căldura din ultimele zile au cauzat pagube semnificative culturilor, astfel încât recoltele așteptate sunt din nou sub media pe termen lung”, a declarat președintele Asociației Fermierilor Germani, Joachim Rukwied.

    Însă, contrar tendinței, unele ferme se așteaptă și la o recoltă bună. Evoluția ulterioară a vremii în lunile de vară este decisivă pentru culturile de toamnă.

    În ceea ce privește discuția privind securitatea alimentară, președintele fermierilor este pesimist cu privire la faptul dacă fermierii își vor putea menține recoltele stabile în următorii ani: „Restricțiile masive pe care tocmai le-a inițiat Comisia Europeană vor duce la o scădere semnificativă a randamentelor culturilor în toată Europa. Având în vedere penuria dramatică de alimente din unele țări, declanșată de războiul din Ucraina, este rușinos că Europa nu încearcă să ajute atunci când am putea. Noi, fermierii, ne simțim obligați din punct de vedere moral să facem acest lucru și suntem împiedicați să o facem de către politicieni”.

    În opinia președintelui asociației, aprovizionarea cu gaze naturale este decisivă pentru aprovizionarea fiabilă cu alimente. „Avem nevoie de gaz pentru producerea de îngrășăminte cu azot. Dacă gazul lipsește, recolta va scădea semnificativ. De asemenea, avem nevoie de alocarea prioritară a gazelor pentru întregul sector alimentar”, a explicat Rukwied.

    S-a cultivat mai mult orz de primăvară

    Nu s-a schimbat aproape nimic în zona de cultivare a cerealelor din Germania față de anul precedent, dar proporțiile culturilor s-au schimbat. Suprafața cultivată cu grâu de primăvară se estimează că este cu aproape trei sferturi mai mare (+ 73,5%) față de anul precedent. Suprafața cu orz de primăvară este estimată să fie cu o cincime mai mare (+ 20,3%), până la 358.500 de hectare.

    Pe de altă parte, schimbările sunt mai reduse în ceea ce privește celelalte soiuri de cereale de vară: se estimează că în 2022, ovăzul este cultivat pe o suprafață de 168.400 de hectare (-4,9% față de anul precedent), iar porumbul pe o suprafață de 441.200 hectare (+2,4%). Cu o suprafață de 2,88 milioane de hectare, grâul de toamnă rămâne cel mai important tip de cereală cultivată în Germania, după care urmează orzul de iarnă, cu 1,22 milioane de hectare.

    Spre deosebire de cerealele de iarnă, culturile de primăvară au suferit mai mult din cauza temperaturilor răcoroase. Pe lângă porumb, condițiile meteo au afectat și sfecla de zahăr și, în unele cazuri, cartofii. Din păcate, anul acesta s-au consemnat mai puține ploi decât de obicei, astfel că rezervele de apă din sol sunt mult prea reduse.

    Extinderea culturilor de rapiță

    În cazul rapiței de iarnă, suprafața cultivată a crescut din nou ușor, ajungând la 1,075 milioane de hectare – dar cu 150.000 de hectare mai puțin decât media pe termen lung. Cu toate acestea, prețurile bune în prezent dau speranță că trendul ascendent va continua și în cazul semănatului în toamna acestui an. Acest lucru ar avea efecte pozitive pe piața uleiurilor vegetale, care este marcată de tensiuni din care declinului exportului de ulei de floarea-soarelui din Ucraina din cauza războiului.

    Fermierii germani speră în condiții meteorologice stabile de vară pentru viitoarea recoltă de cereale.

    Pentru ca recoltele de porumb, cartofi și sfeclă de zahăr să aibă randamente bune, sunt totuși necesare și precipitații în săptămânile următoare. Acestea sunt importante și pentru crescătorii de animale, astfel încât să poată obține o recoltă bună de porumb furajer și însilozat.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”