• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția APIA pentru micii fermieri – 15 iulie termen limită!

    Roxana Dobre -

    Termen limită pentru micii fermieri care încasează subvenția APIA pe suprafață, în cuantum de 1.250 de euro. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură  (APIA) specifică o serie de obligații pe care fermierii mici care beneficiază de această plată unică le au în luna iulie.

    APIA a anunțat fermierii că potrivit beneficiarii incluşi în schema pentru micii fermieri, pentru care cuantumul plăţilor directe depăşeşte 1250 euro, sunt notificaţi de APIA privind excluderea din schema pentru micii fermieri. Fermierii pot opta pentru rămânerea în schema pentru micii fermieri, cu informarea APIA, în termen de 15 zile calendaristice de la data primirii notificării.

    Termen privind retragerea din schemă: 15 iulie

    Potrivit agenției de plăți, beneficiarii care decid să se retragă din schema pentru micii fermieri informează APIA cu privire la retragerea lor, până la data de 15 iulie a anului de cerere, fără posibilitatea de a mai fi incluşi în această schemă de plată.

    Fermierii care au informat APIA cu privire la retragerea lor din schema pentru micii fermieri şi fermierii care au fost excluşi din schemă primesc în continuare celelalte plăţi solicitate.  Prin excepţie, intrarea în schema simplificată pentru micii fermieri în 2022 se poate face prin moştenire.

    Ce trebuie să facă fermierii ca să beneficieze de schema de 1.250 euro prin moștenire

    Fermierii care intră în schema simplificată pentru micii fermieri prin moștenire în anul 2022 trebuie să facă dovada preluării schemei prin transfer de exploataţie. Moștenitorii pot accesa schema simplificată pentru micii fermieri, numai dacă autorul moștenirii a accesat schema simplificată pentru micii fermierii în anul/anii anteriori.

    ”Art. 64 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr.1307/2013, cu modificările și completările ulterioare, mentionează că drepturile la plată deținute de fermierii care participă la schema pentru micii fermieri nu sunt transferabile decât în cazul moștenirii. Fermierii care, prin moștenire, primesc dreptul la plată de la un fermier care a participat la schema pentru micii fermieri sunt eligibili, dacă îndeplinesc cerințele pentru a beneficia de schema de plată de bază și dacă moștenesc toate drepturile la plată deținute de fermierul de la care primeşte suprafaţa”, mai aduce precizări APIA.

    În anul 2022, fermierii care au dobândit prin moştenire suprafaţa, trebuie să prezinte la depunerea cererii unice de plată, următoarele documente doveditoare:
    – certificatul de deces al titularului decedat;
    – certificat de calitate de moştenitor sau certificat de moştenitor;
    – actul de identitate al moştenitorului;
    – declaraţie notarială prin care este împuternicit doar unul dintre moştenitori să primească sprijinul – în cazul în care există mai mulţi moştenitori.

    Începând cu anul 2022, fermierii incluși prin moștenire în schema de plată pentru micii fermieri pot opta pentru retragerea din schemă până la data de 15 iulie, fără posibilitatea de a mai fi incluși în această schemă de plată (completează Anexa nr. 18). Retragerea până la această dată nu constituie sancţiune, conform prevederilor art. 97 alin (1) din Ordinul MADR nr. 45/2021, cu modificările și completările ulterioare.

    Fermierii care au informat APIA cu privire la retragerea lor din schema pentru micii fermieri şi fermierii care au fost excluşi din schemă primesc în continuare celelalte plăţi solicitate.  Dacă fermierii, care optează pentru Schema pentru micii fermieri (art. 61 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013) solicită şi Măsurile 10, 11 sau 13, au obligația să respecte ecocondiţionalitatea pe întreaga suprafaţă a exploataţiei şi cerinţele specifice măsurilor/pachetelor respective. Nerespectare acestor condiţii poate conduce la aplicarea sancţiunilor administrative, conform legislaţiei în vigoare.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat