• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Incendiu la recoltat. Fermierii se luptă cu flăcările în mijlocul lanului de grâu

    Angelica Lefter -

    Perioada recoltatului nu este lipsită de evenimente neplăcute pentru fermieri. Cel mai mare pericol stă acum în incendierea culturilor de cereale, fie din neglijență, accident sau mână criminală. Două asemenea incidente s-au petrecut, de curând, în județele Arad și Timiș.

    În județul Arad, un incendiu puternic a pornit de la un utilaj agricol, luni – 27 iunie, între localitatea Horia și Arad. Au ars complet 10 hectare de grâu și 5 hectare de miriște.

    Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Arad, la fața locului au ajuns două autospeciale de stingere cu apă și spumă din cadrul Detașamentului Arad, un echipaj SMURD, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Livada cu 10 voluntari și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Șiria cu 4 voluntari care au intervenit pentru lichidarea flăcărilor, potrivit aradon.ro.

    După aproximativ o oră, incendiul a putut fi stins. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind ”scântei mecanice de la utilajul agricol”, au menționat surse din cadrul ISU Arad.

    Alte sute de hectare ar fi putut să ardă în județul Timiș, unde o cultură de grâu aflat în prag de recoltare a luat foc. Din primele cercetări se pare că incendiul a pornit de la o țigară aruncată lângă lanul cu grâu.

    Intervenția fermierilor pentru a stopa extinderea focului abia început, lângă cultura de grâu (foto: Facebook/Alexander Degianski)

    Fermierul Alexander Degianski a postat pe pagina sa de Facebook câteva imagini în care se poate observa incendiul pornit, dar și intervenția rapidă a fermierilor pentru a împiedica extinderea flăcărilor.

    O parte din cultura de grâu, distrusă într-un incendiu pornit de la o țigară ((foto: Facebook/Alexander Degianski))

    Fotografiile sunt însoțite de un mesaj în care își arată dezamăgirea față de neglijența de care dau dovadă unii oameni aruncând țigări aprinse lângă lanurile de grâu, dar și aprecierea pentru fermierii care au sărit în ajutor să oprească incendiul.

    ”Așa arată nemernicia, prostia și nesimțirea la un loc! Sute de hectare de grâu în pericol să ardă pentru că niște inconștienți nu pot să nu fumeze pe miriștea de grâu! Îi vedem cum vin la pozat (ultima poză), dar nu ar fi sunat proprietarul sa îl anunțe! Pompierii au venit cu lopeți și mături. Tot norocul nostru, al fermierilor, e solidaritatea, cel puțin la noi în zonă, unde fiecare a venit sa ajute cu ce a putut! De aceea, cu un ochi plâng, că avem astfel de oameni în jur, ignoranți, dar cu celălalt râd, pentru ca avem și altfel de oameni în jur, care își dau și cămașa de pe ei pentru vecini și prieteni!”, a scris agricultorul Alexandru Degianski.

    Fermierii alături de pompieri încearcă să limiteze extinderea flăcărilor într-o cultură de grâu din județul Timiș (foto: Facebook/Alexander Degianski)

    Meteorologii anunță luna iulie ca fiind una foarte călduroasă. Temperaturile foarte ridicate și gradul de umiditate al vegetaţiei este scăzut, pot favoriza izbucnirea si propagarea rapidă a focului.

    Pompierii au intervenit pentru a stinge incendiul ce a cuprins o cultură de grâu în județul Timiș (foto: Facebook/Alexander Degianski)

    În acest sens, sunt necesare măsuri preventive în vederea limitării producerii acestor evenimente care se pot solda cu pagube materiale importante şi chiar pierderi de vieţi omeneşti.

    Astfel, autoritățile le reamintesc fermierilor care sunt principalele măsuri de prevenire a incendiilor la recoltarea paioaselor și în depozitele de furaje:

    De regulă, cauzele principale de izbucnire a unor incendii în lanuri sunt următoarele: fumatul, focul deschis, iluminatul cu flacără deschisă, acţiunea intenţionată, neinstruirea personalului care participă la lucrările de recoltare și altele.

    Fermierii au sărit în ajutor cu utilajele pentru a localiza și stinge incendiul din județul Timiș (foto: Facebook/Alexander Degianski)

    Unele dintre incendii pot fi cauzate chiar de maşinile agricole (tractoare, combine, prese de balotat paie, autocamioane) folosite pentru recoltare, prin următoarele împrejurări:

    Intervenție cu plugul pentru șanțuri care să împiedice extinderea incendiului (foto: Facebook/Alexander Degianski)

    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție