• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce avortează roșiile. Tomatele fac flori, dar nu fructifică – motive, soluții

    Mircea Olteanu -

    De ce avortează roșiile: plantele fac flori, înfloresc, dar nu leagă fructe, nu fac roșii. Motivele pentru care roșiile nu fructifică, iar florile apar și se usucă fără a da rod.

    Plantele de roșii au doar flori, dar apoi nu fac fructe. Există câteva motive pentru care roșiile nu fructifică. La urma urmei, dacă cultura de tomate nu are avea suficientă apă sau hrană, nici măcar nu ar apărea flori. Dar dacă florile sunt din abundență, înseamnă că nu aceasta este problema.

    Căderea florilor – o problemă majoră în cultura de roșii. Ce poți face pentru a preveni pierderile de producție

    Avortarea florilor de roșii. Cauza: Temperatura prea ridicată

    Roșiile avortează din cauza temperaturii prea ridicate, mai ales în cazul tomatelor cultivate în spații protejate.

    În timpul verii, solarul devine cel mai fierbinte loc din grădină, iar aerul din el se poate supraîncălzi. În absența ventilației, temperatura în sere și solarii poate ajunge până la 40 de grade Celsius sau chiar mai mult.

    În același timp, polenul roșiilor devine steril deja la 30-32 de grade Celsius. Adică aveți flori, dar nu pot fi polenizate, chiar dacă există insecte polenizatoare în solar sau în grădină.

    Pentru a evita avortarea roșiilor, plantele trebuie să fie umbrite cu ajutorul unui material de culoare albă plasat sub acoperișul solarului și de-a lungul peretelui sudic. De asemenea, trebuie să ventilați solarul în mod regulat și să plasați mai multe recipiente cu apă în spațiul de cultură. Trebuie să țineți cont că temperatura ideală pentru roșii este de 20-25 grade Celsius.

    În cazul roșiilor din grădină, încercați să protejați plantele de soarele torid al zilei. Utilizați agril sau orice alt mijloc care poate umbri cultura în zilele caniculare.

    De ce avortează roșiile. Cauza: Umiditatea ridicată în seră

    În ceea ce privește umiditate, nici acest lucru nu este atât de simplu – nu ar trebui să depășească 70%. În caz contrar, polenul de pe roșii devine ineficient. Prin urmare, trebuie să udați roșiile destul de rar, dar din abundență, în timpul dimineții și sub rădăcină. Mai mult, mulciți solul pentru a minimiza evaporarea.

    Roșiilor nu le priește nici condensul, care devine un teren de reproducere ideal pentru bacterii. Așadar, este de dorit să aveți în seră un termometru, dar și un higrometru și să monitorizați întotdeauna temperatura și nivelul de umiditate.

    De ce avortează roșiile. Cauza: Lipsa polenizării

    Un motiv pentru care avortează florile de roșii este lipsa polenizării. Problema apare mai ales la roșiile în solar, când acesta este închis și insectele nu pot pătrunde înăuntru. În acest fel, polenizarea este imposibilă.  Dacă nu puteți atrage albinele, bondarii și alte insecte benefice și nu aveți timp să aerisiți, va trebui să luați rolul de polenizator.

    Dimineața și seara, trebuie să scuturați ușor florile, astfel încât polenul să cadă de pe ele.

    Polenizarea manuală a roșiilor pentru o producție de trei ori mai mare

    De ce avortează roșiile. Cauza: Prea mulți copili

    Prin natura lor, roșiile sunt o plantă perenă, astfel că încearcă să reziste tot anul, nebănuind că la latitudinile noastre i se acordă maximum șase luni. Planta nu se concentrează doar pe formarea roșiilor, ci pe creșterea masei verzi.

    Cu cât ați aplicat mai multă materie organică și îngrășăminte minerale cu azot în sol, cu atât mai activ va crește planta și va avea mai multe ramificații și copili.

    În cazul tufișurilor de roșii, va trebui să îndepărtați majoritatea lăsarilor și păstrarea a 1-3 tulpini principale (în funcție de soi). Lăstarii extrag în mod activ substanțele nutritive de la planta-mamă, astfel încât formarea fructelor va fi amânată pe termen nelimitat. Așadar, copilirea este o lucrare care vă va ajuta să aveți roșii, nu doar plante cu flori.

    Avortarea florilor de roșii. Cauza: Deficit de bor

    Borul stimulează înflorirea, favorizează germinarea polenului, formarea fructelor și a semințelor. De aceea, lipsa borului reduce drastic productivitatea plantelor. Dar concentrația de bor în sol este extrem de mic, atunci plantele vor avea dificultăți în a absorbi acest element chimic. Așadar este mai bine să completați aportul de bor, de exemplu, prin fertilizare foliară.

    Pentru a stimula apariția ovarelor la roșii, la fiecare 10-14 zile, este necesar să pulverizați planta cu o soluție de acid boric, dizolvând 5 g la 10 litri de apă.

    Roșiile, căpșunile și merii suferă cel mai mult din cauza lipsei de bor.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!