Cele mai bune îngrășăminte de vară: 25 de rețete pentru legume și pomi fructiferi
Iana Gore -Cele mai bune îngrășăminte de vară pentru legume, pomi fructiferi, arbuști și flori. Rețete de fertilizare pe timpul verii pentru livadă și grădina de legume și flori.
- Îngrășăminte de vară la pomii fructiferi
- Fertilizare de vară la prun, corcoduș și cais
- Fertilizare de vară la cireș și vișin
- Fertilizare de vară la zmeur și mur
- Fertilizare de vară la coacăz
- Fertilizare de vară la agriș
- Fertilizare de vară la căpșuni
- Îngrășăminte de vară pentru legume
- Fertilizare de vară la castraveții
- Fertilizare de vară la dovlecei și zucchini
- Fertilizare de vară la roșii
- Fertilizare de vară la ardei gras
- Fertilizare de vară la cartofi
- Fertilizare de vară la varza albă
- Fertilizare de vară la morcovi
- Fertilizare de vară la sfeclă
- Îngrășăminte de vară pentru grădina cu flori
- Fertilizare de vară la trandafiri
- Fertilizare de vară la bujori
- Fertilizare de vară la petunie
- Fertilizare de vară la clematis
- Fertilizarea de vară a gazonului
Nevoia de nutrienți a culturilor se schimbă în funcție de perioada de la planare până la coacerea legumelor și recoltarea lor. De aceea culturile horticole au nevoie în mod special de azot. Copacii și arbuștii au nevoie mai puțin de azot, legumele un pic mai mult. În grădină, fertilizarea pe bază de azot poate fi folosită până la jumătatea lunii iulie. În a doua jumătate a verii, excesul de azot poate reduce randamentul. În perioada de fructificare activă, toate culturile vor avea nevoie de mai mult fosfor și potasiu și, desigur, de microelemente.
Îngrășăminte de vară la pomii fructiferi
Fertilizarea de vară a pomilor fructiferi are în vedere întărirea și formarea fructelor, așa că în această perioadă este necesară administrarea unor îngrășăminte care mențin imunitatea plantelor, pentru a rezista la boli și la eventuale atacuri dăunătoare.
Datorită fertilizării, recolta va fi generoasă, iar fructele vor fi păstrate mai mult timp fără a fi deteriorate și pierderea gustului.
Cum se aplică îngrășămintele de vară la pomi
Îngrășămintele se aplică la pomii fructiferi sub formă uscată la baza arborelui, înglobând granule sau pulbere în sol de-a lungul perimetrului coroanei (unde se află rădăcinile de aspirație) la o adâncime de aproximativ 15-20 cm, după care se udă abudent. Acestă metodă este comună și totodată convenabilă.
Fertilizarea poate fi efectuată și sub formă de soluție apoasă. Pentru a aplica cu ușurință de-a lungul cercului coroanei copacului, canalurile-brazde sunt săpate la aproximativ 15 cm adâncime. Soluția de îngrășământ se toarne în ele, se acoperă cu pământ, apoi se udă și se acoperă cu mulci. Această metodă face ca nutrienții să ajungă mai repede la rădăcinile copacului.
Cercurile sau șanțurile săpate în jurul pomului sunt mai potrivite pentru copacii tineri. Aceste cercuri se sapă în jurul trunchiului pomului la o distanță de aproximativ jumătate de metru până la o adâncime de 10-20 cm. În șanțuri se toarnă îngrășământ diluat, se pune pământ peste, se udă și se vine peste cu mulci.
Fertilizare de vară la măr și păr
Copacii tineri vor avea nevoie de îngrășământ nu mai devreme de 2-3 ani de la plantare, deoarece, groapa de plantare este de obicei umplută cu tot ce este necesar. Începând cu al doilea an, vara după înflorire, culturile sunt hrănite cu nitrophoska – NPK 12:12:7 (50-60 g pe 1 mp pe cercul trunchiului) sau un astfel de amestec: superfosfat (40 g pe 1 mp.) + sulfat de potasiu (20-25 g la 1 mp) + uree (5-10 g la 1 mp).
Ca alternativă, pomii se pot fertiliza vara cu humus sau compost, îngrășăminte naturale care se împrăștie în cercul de șa baza trunchiului, se îngroapă puțin și se udă. De asemenea, se pot folosi substanțe organice lichide – nămol (un litru la 10 litri de apă), soluție de gunoi de păsări (un litru la 20 de litri de apă).
După o săptămână, la rădăcină se efectuează fertilizarea foliară cu microelemente. Pentru pulverizare, se utilizează o compoziție de 5-7 g de acid boric, 5-8 g de permanganat de potasiu, 5 g de sulfat de cupru și 5 g de sulfat de zinc, care se diluează în 10 litri de apă și se pulverizează pe copaci până la umezirea completă a frunzelor pe ambele părți.
În iulie-august, în timpul coacerii fructelor, se repetă fertilizarea cu superfosfat dublu (30 g pe 1 mp) și sulfat de potasiu (20 g pe 1 mp).
Fertilizare de vară la prun, corcoduș și cais
Fertilizarea prunilor și corcodușilor se poate începe din al treilea an de la plantare. Vara, fertilizarea se face o dată la 2-3 ani. Este important pentru ambii arbori, deoarece, fără îngrășăminte, fructificarea va fi redusă. Dacă în timpul primăverii a fost efectuată fertilizarea necesară pentru copaci cu uree și sulfat de potasiu (2 linguri la 10 litri de apă), atunci după înflorire se vine cu o fertilizare cu nitrofosfat, diluând 3 linguri în 10 litri de apă.
În timpul formării fructelor, prunul se udă cu o soluție de gunoi bine fermentat (în raport de 1:20).
Caisul are nevoie de două îngrășăminte în timpul verii. Prima fertilizare se face la două săptămâni după înflorire și va conține azotat de amoniu (20 g pe 1 m2 din cercul trunchiului) sau găinaț de pui diluat în proporție de 1:20 + îngrășăminte fosfor-potasiu (o lingură de sulfat de potasiu și 1,5 linguri de superfosfat la 10 litri de apă; pe 1 mp – o găleată de soluție.
A doua fertilizare se efectuează la o lună după prima. Îngrășămintele complexe sunt potrivite și se aplică la o rată de 30 g pe 1 mp pe cercul săpat șa baza trunchiului.
Fertilizare de vară la cireș și vișin
Fertilizarea de vară a cireșului și vișinului se realizează din momentul în care pomii au împlinit vârsta de 4 ani. Această metodă oferă copacilor o iernare sigură, ajută la rezistența bolilor și dăunătorilor. Pentru a face acest lucru, la începutul verii, se aplică îngrășăminte complexe la o rată de 30 g pe 1 mp la baza pomului, în cercul săpat în jurul trunchiului.
În august, fertilizarea foliară este efectuată cu superfosfat (25 g la 10 litri de apă) sau copacii sunt stropiți cu o soluție de cenușă – 2 căni la 10 litri de apă.
Fertilizare de vară la zmeur și mur
La începutul verii, pentru zmeur și mur se poate aplica un îngrășământ complex – 20-30 g, diluat în 10 litri de apă.
În perioada de formare a fructelor, tufele sunt hrănite cu sulfat de potasiu (2 linguri la 10 litri de apă).
La începutul – mijlocul verii, puteți de asemenea, să efectuați fertilizarea foliară pentru zmeură/mure – o lingură de ureee se dizolvă în 10 litri de apă și arbustul se pulverizează la nivelul frunzelor.
Pentru zmeura remontantă, schema de hrănire este următoarea: în funcție de starea arbustului (dacă frunzele sunt mărunțite, iar marginile lor sunt acoperite cu pete maro închis), planta trebuie hrănită cu îngrășământ ce conține potasiu (magneziu de potasiu sau sulfat de potasiu 20-40 g la 1 mp). Dacă lăstarii sunt slăbiți, subțiri și devin violete – adăugați un îngrășământ cu fosfor.
Fertilizare de vară la coacăz
Coacăzul are nevoie de îngrășământ în timpul formării fructelor și după fructificare. În prima jumătate a verii, aplicați îngrășăminte cu azot (25-30 g de azotat de amoniu pe 1 mp din cercul trunchiului), iar după recoltare – adăugați îngrășăminte cu fosfor-potasiu în proporție de 40-50 g de superfosfat și 20- 30 g clorură de potasiu la 1 mp distanță de trunchi, cu încorporare.
De asemenea, o dată la 2 ani, în toamnă, se recomandă ca tufele de coacăz să fie hrănite cu îngrășăminte organice (4-6 kg de humus sau compost per tufiș adult).
Fertilizare de vară la agriș
La fel ca și coacăzul, agrișul are nevoie de 2-3 fertilizări pe sezon. Dacă prima fertilizare, cea de primăvară, se efectuează în principal cu materii organice sau îngrășăminte cu azot, atunci a doua aplicare a îngrășămintelor – după înflorire – ar trebui să includă deja un set complet de nutrienți.
După fructificare, se vor evita îngrășămintele cu azot. Se recomandă să amestecați 30 g de superfosfat și 20 g de sulfat de potasiu. Aplicarea se face cu încorporare în sol.
Fertilizare de vară la căpșuni
În timpul formării primelor fructe, căpșunul are nevoie de potasiu. Sursa sa este cenușa de lemn. Se pune printre rânduri (o mână de cenușă la un tufiș) sau se prepară o soluție – un litru de substanță la 10 litri de apă fierbinte. Amestecul rezultat se răcește și se adaugă un litru de compoziție la baza tufișului.
Fertilizarea pentru căpșuni în timpul fructificării se prepară din bălegar de vacă diluat în apă (1:15). Se lasă 2-3 zile într-un recipient ermetic, apoi se toarnă sub o plantă un litru de amestec.
De asemenea, puteți folosi gunoiul de pui diluat cu apă 1:20. Ar trebui să fie infuzat timp de câteva zile într-un recipient bine închis. Sub fiecare tufiș turnați un litru din compoziția rezultată.
Infuzia de urzică ajută, de asemenea plantele. Urzica mărunțită stă la infuzat timp de câteva zile și se udă plantele cu o rată de 1-1,5 litri pe tufă.
Îngrășăminte de vară pentru legume
Legumele din grădină au nevoie de fertilizare vara, deoarece s-au epuizat toate îngrăşămintele care au fost aplicate în timpul plantării. În plus, fertilizarea din timpul verii întărește imunitatea plantelor, îmbunătățește rezistența acestora la schimbările de mediu (căldură, secetă, ploi prelungite, răcire) și crește randamentul.
Dacă legumele au deficit de nutrienți, veți observa acest lucru prin deteriorarea aspectului – schimbarea culorii frunzișului, înflorirea slabă, căderea florilor/fructelor. În orice caz, fertilizarea potrivită poate îmbunătăți sezonul de vegetație.
Fertilizare de vară la castraveții
Vara, pentru dezvoltarea deplină a plantelor de castravete și fructificarea bună, va trebui să efectuați două sau trei fertilizări. În iulie, castraveții au nevoie în mod special de potasiu și fosfor, precum și de microelemente – mangan și bor. La începutul lunii, utilizați o soluție de o lingură de nitrophoska în 10 litri de apă. După două săptămâni, diluați 0,5 litri de grajd de vacă și o lingură sulfat de potasiu într-o găleată cu apă. A treia fertilizare se efectuează în luna august. Compoziția soluției trebuie să includă o lingură de superfosfat și o lingură de sulfat de potasiu la 10 litri de apă.
De asemenea, castraveții pot fi pulverizați cu lapte (diluat cu apă în raport de 1:3) sau zer (în proporție similară cu apă).
Castraveților le place și infuzia de plante. Pentru prepararea acesteia sunt potrivite urzica, pelinul sau trifoiul, care se lasă la infuzat timp de 7-10 zile, se filtrează și se diluează cu apă în proporție de 1:5 înainte de utilizare. Un astfel de îngrășământ pentru luna iulie trebuie făcut de două ori sau o dată înlocuit cu infuzie de cenușă (un litru de cenușă la 10 litri de apă).
Fertilizare de vară la dovlecei și zucchini
Pe toată perioada de fructificare puteți hrăni dovleceii cu următoarele tipuri de îngrășăminte: soluție de drojdie, infuzie de urzică, infuzie de gunoi de grajd, cenușă de lemn.
Dovleceii răspund bine la îngrășămintele minerale organice și complexe. Un kg de gunoi de grajd sau 0,5 l de găinaț de pui se diluează în 10 l de apă, se infuzează 1-2 zile și plantele se udă sub rădăcină. După hrănire, soluția căzută pe frunze trebuie spălată.
De asemenea, sub dovleac se mai poate adăuga cenușă (o cană la 10 litri de apă). Fertilizarea trebuie repetată la fiecare 10-14 zile.
În timpul formării fructelor, semințele de dovleac sunt fertilizate cu nitrophoska, un amestec de uree și sulfat de potasiu (până la 10 g pe 1 mp). La 4-6 zile după fiecare fertilizare la rădăcină, pot fi efectuate soluții foliare de microelemente (conform instrucțiunilor).
Fertilizare de vară la roșii
Atunci când pe plantele de roșii încep să apară fructele, cultura se fertilizează cu o soluție de 2 linguri cu superfosfat, o lingură de humat de potasiu, diluat în 10 litri de apă. Se aplică un litru de amestec sub rădăcina fiecărei plante.
În perioada de fructificare la roșii crește nevoia de potasiu, bor, mangan și iod, îngrășămintele complexe cu microelemente ajută la rezolvarea deficienței acestora.
În luna iulie, pentru roșii, sunt potrivite următoarele compoziții de îngrășăminte: un litru de grajd de vacă, 20 g de superfosfat, 20 g de sulfat de potasiu la 10 litri de apă.
Fertilizarea cu o soluție de drojdie naturală este eficientă – 100 g se dizolvă în 10 litri de apă. Sub fiecare tufiș se toarnă 1,0-1,5 litri. Dar amintiți-vă, o astfel fertilizare se efectuează numai după aplicarea îngrășămintelor cu potasiu.
Fertilizare de vară la ardei gras
În perioada de fructificare, ardeiul gras se fertilizează cu infuzie de plante diluată 1:5, sau infuzie de gunoi de pui (1:20) sau bălegar de vacă (1:10). Se adaugă o mână de cenușă pentru fiecare găleată de soluție.
Dintre amestecurile minerale din timpul verii, pentru ardeiul gras se recomandă o lingură de sulfat de potasiu și superfosfat la 10 litri de apă. Doza de aplicare – un litru per tufiș. Alternativ, puteți aplica îngrășăminte solubile speciale pentru roșii și ardei de 2 ori pe lună.
Fertilizare de vară la cartofi
Cartofilor nu le place materia organică proaspătă și vara au nevoie în principal de fosfor și potasiu. Această cultură primește cea mai mare parte a îngrășămintelor în timpul pregătirii de toamnă a biloanelor pentru cartofi sau direct în timpul plantării. În timpul formării tuberculilor, plantele sunt hrănite cu nitrofosfat (30-40 g la 10 litri de apă).
Fertilizare de vară la varza albă
Varza are neapărat nevoie de fertilizare în timpul formării căpățânilor. Pentru îngrășământul de vară a soiurilor medii și tardive de varză se utilizează materie organică – bălegar de vacă (1:10) sau gunoi de pui (1:20), cu adaos de superfosfat (20-30 g la 10 l de apă).
O astfel de rețetă de fertilizare la varză este, de asemenea, populară – o lingură de superfosfat și sulfat de potasiu și o linguriță de orice îngrășământ cu microelemente sunt dizolvate într-o găleată cu apă. Totul se amestecă bine până se omogenizează și varza este fertilizată adăugând 500 g de soluție pentru fiecare plantă.
Fertilizare de vară la morcovi
Pentru morcovi nu se folosește materie organică, deoarece de la aceasta, rădăcinoasele devin amare și răsucite. Atunci când încep să crească morcovii este eficient să hrănești plantele cu un NPK 4:16:16 (30-40 g la 10 litri de apă). Cu această soluție, se varsă între rânduri (2-3 litri pe 1 metru liniar) și apoi udate.
Cenușa de lemn va ajuta la furnizarea morcovilor cu microelemente utile. Se împrăștie un pahar pe metru liniar, îngropat în sol și udat.
Fertilizare de vară la sfeclă
Fertilizarea cu îngrășăminte lichide ar trebui să fie efectuată la sfeclă la mijlocul lunii iulie, când cultura este în creștere activă. Ca îngrășământ, alegeți preparate minerale sau materie organică macerată.
În stadiul de creștere a rădăcinii, fertilizați sfecla cu o compoziție formată dintr-o lingură de fertilizant cu magneziu și potasiu, o lingură de superfosfat, o linguriță de uree, 1/2 linguriță de acid boric și 1 g de permanganat de potasiu dizolvat în 10 litri de apă. După fertilizare, stropiți între rânduri cu cenușă și apă.
Cu o lună înainte de recoltare, hrăniți sfecla cu un amestec de o lingură de sulfat de potasiu și 3 linguri de superfosfat. Amestecul se dizolvă în 10 litri de apă.
Îngrășăminte de vară pentru grădina cu flori
Florile depind de fertilizare pentru a avea un aspect sănătos și o înflorire bogată. În plus, îngrășămintele vor da plantelor putere pentru sezonul următor și pentru producția de semințe. Prin urmare, îngrășămintele de vară aplicate în grădina cu flori nu trebuie neglijate.
Fertilizare de vară la trandafiri
Pe tot parcursul verii (o dată pe lună), trandafirii pot fi fertilizați cu o soluție de 10 g de superfosfat și sulfat de potasiu la 10 litri de apă. În iulie, la soluție se adaugă 500 g de gunoi de pui și 10 g nitroforsfat, precum și 2 căni de cenușă.
Fertilizare de vară la bujori
În perioada de înflorire, fertilizați tufișurile de bujori cu 10-15 g sulfat de potasiu și 15-20 g superfosfat. Îngrășămintele se încorporează în pământ, la baza plantelor. Puteți efectua și fertilizarea foliară a bujorilor cu un îngrășământ mineral complet, care ar trebui să fie pulverizat pe tufișuri conform instrucțiunilor.
La începutul lunii august, tufele tinere și bătrâne sunt hrănite cu infuzie din gunoiul de grajd, diluată cu apă în proporție de 1:10.
Fertilizare de vară la petunie
Pentru o înflorire luxuriantă a petuniilor în luna iulie, efectuați două fertilizări la rădăcină cu îngrășăminte pe bază de fosfor și potasiu (10 g la 10 litri de apă).
De asemenea, petunia răspunde bine la fertilizarea cu o soluție de 0,1% monofosfat de potasiu, care accelerează creșterea lăstarilor și protejează plantele de făinare. Hrănirea cu monofosfat de potasiu poate fi alternată cu azotat de potasiu (15 g la 10 litri de apă).
Fertilizare de vară la clematis
Pe timpul verii, clematita sau clematis este fertilizată de cel puțin 4 ori, alternând introducerea de materie organică cu suplimente minerale. Ca îngrășăminte, puteți folosi: infuzie de gunoi de grajd de la vacă (1:10) sau gunoi de păsări (1:20); precum și orice îngrășământ mineral complex (20-40 g la 10 litri de apă).
În iulie-august, hrăniți florile de clematis cu sulfat de potasiu (25-30 g la 10 litri de apă).
Pentru ca liana să supraviețuiască mai ușor iernii, la sfârșitul lunii august – începutul lunii septembrie, adăugați un amestec sub fiecare tufiș – 0,5 linguri de superfosfat și sulfat de potasiu.
Fertilizarea de vară a gazonului
Sarcina principală a fertilizării gazonului de vară este de a menține creșterea activă a ierbii, de a-i oferi un aspect sănătos, o culoare bogată și de a crește rezistența la secetă. Dacă iarba nu crește bine și se ofilește deja în primele luni de vară, trebuie fertilizată cu uree (uree) sau sulfat de amoniu. Doza de aplicare este de aproximativ 15-20 g la 1 mp.
De două ori în timpul verii, gazonul este hrănit cu sulfat de potasiu (15-20 g la 1 mp).
La sfârșitul verii, trebuie utilizate suplimente de fosfor și potasiu – superfosfat (40-60 g pe 1 mp) și sulfat de potasiu (25-30 g pe 1 mp).