Serviciul digital Rhiza oferă date precise despre stadiul culturilor și date meteo complexe
Adrian Radu -Agrii România crede cu tărie că digitalizarea este cheia agriculturii viitorului și vine în sprijinul fermierilor cu serviciul digital de agricultură de precizie Rhiza. Accesul la datele oferite de Rhiza se face cu ajutorul platformei Contour, care este disponibilă atât pe calculator, cât și în versiunea de aplicație mobilă.
Serviciul digital Rhiza ușurează enorm munca fermierilor și pune la dispoziție rezultatele analizelor de sol, imagini satelitare de monitorizare a culturilor (NDVI, CHL, SOB) și informații meteo de precizie direct din terenul clientului: temperatura aerului; precipitațiile; temperatura solului; viteza vântului; cantitatea de apă din sol; gradul de accesibilitate cu utilajele în câmp.
Pentru mobil/tabletă sistem operare Android
Pentru mobil/tabletă sistem operare IOS
Bogdan Braica, project manager R&D și coordonatorul serviciului digital oferit de Agrii România, ne-a explicat ce trebuie făcut prima dată pentru ca aplicația să ofere date cât mai exacte.
”Facem o primă scanare satelitară pe terenul necultivat, în care urmărim variația terenului și, în funcție de variația terenului, vom crea zone de management, microparcele, din care vom preleva fizic câte un set de probe de sol.
Rezultatele sunt analizate într-un laborator din Anglia și într-un laborator național, astfel încât ele sunt recunoscute de către APIA. După efectuarea analizelor venim în sprijinul fermierilor cu recomandările de fertilizare.
Fermierul va primi un dosar studiu agrochimic, care va cuprinde toate informațiile obținute plus recomandările de fertilizare. Îl primește ca suport pe hârtie și suport digital și, după caz, putem crea hărțile de fertilizat și semănat variabil, ” a explicat Bogdan Braica, Project Manager R&D Agrii România.
Culturile pot fi monitorizate de la răsărire și până la maturitate cu ajutorul a trei tipuri de imagini satelitare.
”Un prim tip de imagine este NDVI early, care este de folos în primele faze de vegetație, după care utilizăm imaginile NDVI. În momentul în care nu mai putem urmări variația terenului prin imaginile NDVI, se urmăresc imaginile GCVI, de tipul clorofilă”, a completat Bogdan Braica.
În plus, aplicația permite identificarea zonelor cu probleme, precum prezența buruienilor ori semnele unei boli sau ale atacurilor dăunătorilor.
”Cu ajutorul aplicației, care ne localizează, ne deplasăm în zona cu probleme, identificăm cauza, problema, introducem o observație, din care selectăm tipul problemei, putem adăuga anumite notițe, îi facem o perimetrare, iar după caz, putem introduce și o fotografie de la fața locului. Aplicația mobilă este sincronizată cu cea de pe calculator, astfel încât se pot vedea în timp real problemele întâlnite în teren”, a mai explicat reprezentantul Agrii.
Toate componentele platformei Rhiza sunt concepute pentru a ajuta fermierii să ia decizii cât mai eficiente privind alegerea produsului potrivit, în cantitatea potrivită și la momentul potrivit, astfel încât să crească profitabilitatea fermei.
Toate detaliile despre serviciul Rhiza pot fi găsite pe site-ul www.agrii.ro.