• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Toleranța caprelor la temperaturi ridicate. Semne și tratamente pentru insolația la caprine

    Mircea Olteanu -

    Caprele suferă de căldură, având o toleranță medie față de temperaturile ridicate din timpul verii. Semnele care vă arată că o capră suferă de căldură, a făcut insolație, dar și ce tratamente puteți aplica pentru a vă proteja caprinele, aflați în acest articol.

    Caprele sunt cunoscute ca animale rezistente și nu degeaba sunt crescute efective importante și în regiunile tropicale și subtropicale, ceea ce demonstrează rezistența lor ridicată la căldură. De exemplu, caprele din rasa Jamnapari pasc în mod normal chiar și la o temperatură de 47,8 grade Celsius. Cu toate acestea, dacă nu creșteți capre adaptate la clima tropicală, expunerea la soarele arzător este la fel de nedorită pentru ele, ca și pentru oameni. În caz de insolație, trebuie luate măsuri urgente pentru a proteja sănătatea animalelor.

    Temperaturi tolerate de capre

    Temperatura confortabilă pentru capre este în principiu între 0 și 30 de grade Celsius. Temperaturile critice superioare variază de la 25 la 30 de grade Celsius. Căldura peste 30 de grade Celsius poate provoca stres termic și deshidratare.

    Iezii abia fătați, iezii mai mărișori, caprele gestante și animalele mai în vârstă sunt mai predispuse la probleme din cauza căldurii excesive, având un sistem imunitar este vulnerabil. În afara perioadei gestației, femelele tolerează căldura mai bine decât masculii. Caprele gestante și în vârstă sunt mai vulnerabile.

    Temperatura normală a corpului unei capre

    Temperatura normală a corpului unei capre sănătoase este între 38,8 și 40 de grade Celsius. Creșterea temperaturi peste acest nivel înseamnă că animalele sunt expuse unui risc serios de insolație și deshidratare. Acest lucru este cauzat de faptul că temperaturile ridicate determină organismul să elibereze mai mult lichid pentru a se răci temperatura corpului. În cazuri severe, deshidratarea la capre poate perturba funcționarea normală a organelor majore ale corpului și poate duce chiar la moarte.

    Caprele sănătoase nu transpiră, așa că luați în considerare transpirația ca un semn de avertizare și un motiv de intervenție imediată. De obicei, în caz de căldură, caprele emit căldură prin coarne și gâfâie precum câinii. Cu toate acestea, pe măsură ce insolația se instalează, corpul profită de orice ocazie pentru a se răcori.

    Stres termic la capre – semne, efecte

    Stresul termic apare atunci când caprele stau la căldură, pentru perioade lungi de timp. Slăbirea sistemului imunitar fac animalele susceptibile la dezvoltarea unor boli, precum pneumonia, care este frecventă vara. Masculii afectați de stres termic dezvoltă uneori infertilitate și abia după șapte săptămâni vor începe să producă din nou spermatozoizi complet funcționali.

    Deshidratarea la capre este însoțită de următoarele semne: apatie, nas uscat, ochi înfundați și urechi căzute.

    Stresul termic progresează rapid la insolație în condiții de umiditate ridicată. Semne: pierderea poftei de mâncare, transpirație, dificultăți de respirație, gingii palide, pierderea elasticității pielii, animalul nu mai urinează și letargie până la colaps.

    Cum verificați dacă o capră suferă de căldură

    Testul de elasticitate a pielii este o modalitate ușoară de a identifica dacă animalul suferă de deshidratare și stres termic. Așadar ciupiți ușor pielea din spatele gâtului animalului. Dacă cuta de piele nu se netezește imediat ce o lăsați din degete, atunci probabil animalul suferă de deshidratare.

    Apoi verificați timpul de umplere a capilarelor gingiilor. Apăsați ușor cu degetul pe gingiile caprei până când acestea devin albe în urma presiunii. Este nevoie de aproximativ 2 secunde pentru restabilirea culorii normale a gingiilor.

    Măsurați și temperatura – dacă temperatura animalului depășește 40 de grade Celsius acest lucru indică prezența unei probleme.

    Tratarea insolației la capre

    Transpirația și colapsul sunt motive pentru a apela de urgență la medicul veterinar. În timp ce medicul veterinar se află pe drum, mutați animalul într-o zonă umbrită, răcoroasă. Îi puteți da și cantități mici de apă cu electroliți. De asemenea, stropiți capul, picioarele și stomacul animalului cu apă rece.

    Medicul veterinar, la rândul său, va reduce treptat temperatura corpului la normal cu ajutorul fluidelor intravenoase.

    Bineînțeles, nu uitați să oferiți caprelor posibilitatea refugierii în locuri umbrite, cum ar fi sub copacii sau șoproane. De asemenea, spațiile interioare trebuie să fie ventilate în mod adecvat.

    Asigurați acces constant la apă potabilă curată și rece. Puteți pune sticlele de gheață în adăpători pentru a menține apa rece o perioadă mai lungă de timp. În medie, o capră bea aproximativ 4-7,5 litri de apă pe zi, iar cantitate de apă trebuie sporită în zilele toride. și sticlele de gheață înghețată trebuie puse în adăpători.

    Un alt mod de a ajuta caprele este prin instalarea aspersoarelor pe padoc.

    Hrănirea caprelor pe perioadele caniculare

    Totodată, schimbarea dietei ajută foarte mult la reducerea efectelor negative ale stresului termic, iar aceste ajustări includ modificări în programul de hrănire (hrănire în timpul orelor răcoroase), timpul de pășunat și compoziția dietei, cum ar fi ajustări ale cantității de fibre, alimente cu fibre de calitate, ale densității energetică și prin utilizarea aditivilor furajeri (bicarbonat de sodiu), niacină, antioxidanți.

    Vara, comportamentul de hrănire al majorității caprelor se schimbă, iar acestea tind să consume mai multă hrană în perioadele răcoroase ale zilei. Acest lucru îi ajută să mențină aportul normal de hrană și previne apariția în același timp a sarcinilor de căldură metabolice și climatice de vârf.

    În plus, intervalele de hrănire mai frecvente ajută la minimizarea fluctuațiilor diurne ale metaboliților în rumen și la creșterea eficienței hrănirii.

    Este necesar să tundeți caprele în timpul verii?

    Tunderea caprelor pe timpul verii reprezintă un subiect asupra căruia crescătorii nu pot cădea de acord.

    Unii susțin în mod categoric că nu este necesar să tundeți caprele vara. Argumentul este acela că aceste animale au un strat protector de păr/blană care le permite să tolereze mai bine excesul de căldură deoarece fibrele de păr disipează mai repede căldura și protejează pielea de arsurile solare. În același mod, coarnele, așa cum am menționat mai sus, eliberează căldură și acționează ca un radiator pentru corpul caprei, ceea ce reduce foarte mult riscul de supraîncălzire.

    Alți crescători consideră că tunderea caprelor vara este de ajutor. Aceștia susțin că, deși temperatura corporală a animalelor tunse crește mai repede în comparație cu animalele netunse, însă se și răcește mai repede la umbră, când bate vântul și când temperatura mediului ambiant scade. Rata de respirație a unui animal tuns este, de asemenea, mai scăzută la umbră, potrivit mai multor studii științifice.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an